Értékelés

Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei

Fülszöveg:

Vérre menő versenyfutás után Zélie-nek és Amarinak végre sikerült visszahozniuk Orisa földjére a mágiát. Csakhogy a szertartás a vártnál félelmesebb erőket szabadított fel, és nemcsak a mágusok képességeit adta vissza, de a mágus-ősöktől származó nemesség varázsló örökségét is feltámasztotta. 
Zélie most egy olyan országban küzd a mágusok egyesítéséért, ahol az ellenség ugyanolyan hatalmas, mint ők. Mikor a királyi udvar a hadsereggel szövetkezik Orisa uralmáért, Zélie harcba száll, hogy támogassa Amari trónigényét, és megvédje az új mágusokat a zsarnokság dühétől. 
A polgárháború fenyegetésétől pattanásig feszült helyzetben Zélie rájön, hogy vagy módot talál az ország egyesítésére, vagy végig kell néznie Orisa széthullását.

 

Tomi Adeyemi Orisha legendája sorozata elsodorta a világot: az első kötetet egy sor olvasói és szakmai díjra jelölték, így magasan volt a léc a második kötetnek is. A Blogturné Klub 5 tagja most annak nyomába indul, sikerül-e vajon megugrania ezt a lécet az Erény és bosszú gyermekeinek. Eközben tartsatok velünk a játékban is, és ha ügyesek vagyok, a Maxim Kiadónak hála a könyvet is megnyerhetitek.

Amikor a Vér és csont gyermekeit olvastam (értékelés itt), teljesen beszippantott a történet, és már néhány oldal után a sorozat rajongója lettem, mire pedig a könyv végére értem, legszívesebben azonnal olvastam volna a következő részt. Azonban amikorra végre eljött ez a pillanat, eltelt két év, és legnagyobb megdöbbenésemre a cselekmény legnagyobb része eddigre kihullott az emlékezetemből. Nem tudom, hogy jelent-e ez valamit, mindenesetre ahhoz, hogy egyáltalán bele merjek kezdeni az új részbe, el kellett olvasnom egy részletes (angol nyelvű) összefoglalót, mely ugyan nem pótolta az újraolvasást, arra azonban jó volt, hogy ismét felvegyem a történet fonalát. Így kezdtem hát el az Erény és bosszú gyermekeit.

Ha valami mégis megmaradt az első részből, az egyrészt a hangulat volt, másrészt az érzés, hogy mennyire jó is ez a könyv. Ám az új rész esetében ez utóbbit jó sokáig nem tapasztalhattam meg, mivel a regény a mágia visszahozatala után játszódott, egy nagy esemény utáni űrben, egy csapat hitét vesztett hőssel. Különösen Zélie vált nagyon kiábrándulttá, ugyanis egy olyan problémával szembesült, mellyel a legtöbb könyvben nem szoktak a főszereplők: hiába vitt végre hőstetteket, és hozta vissza a mágiát, a világ nem változott meg alapjaiban, a háború pedig csak még kegyetlenebb lett. Ez a dilemma végigkíséri a lány kalandját ebben a részben, ami egy nagyon érdekes új színt adott főhősünk személyiségének, ezen kívül azonban nem sok mindent tudnék kiemelni a könyv első feléből, ami különösen megfogott volna.

„– Tudom, de nem volt más választásom…
– Az embernek mindig van más választása! – csattanok fel. – Te csak rosszul választottál!”

Bár ebben a részben is kapott egy saját nézőpontot Inan, az ő részei nem tudtak igazán izgalmasak lenni, bár a lelkében lejátszódó folyamatok ékes példaként szolgálhatnak arra, hogy hogyan magyarázhatja meg az ember magának, ha folyamatosan kétszínűen viselkedik. Inannál sokkal érdekesebb volt Amari, aki erre a részre felnőtt nővé érett, akinek feltett szándéka elfoglalni a trónt, azonban ezt anélkül kellene véghezvinnie, hogy az apjához hasonlóvá válik. Zélie mellett tehát Amari is komoly dilemmákkal találkozik a könyvben, bár az ő esetében ez inkább a könyv második felére kezd kibontakozni, amivel még érdekesebbé teszi az eddigre amúgy is nagyon jó könyvet.

„Most már az államnak is van mágiája, és továbbra is gyűlölnek minket. Sosem a mágiára ment ki a dolog.”

A kötet ugyanis nagyjából a felétől már letehetetlen, a lagymatag kezdés után beindul a cselekmény, és rettenetesen izgalmas lesz a történet. Nagyon tetszett, hogy annak ellenére, hogy a regényt inkább a YA-kötetekhez sorolják, minden harcnak van valós tétje, ráadásul a veszteségeket és a szenvedést is nagyon jól, érzékletesen mutatja be az írónő. Ráadásul a fordulatokat is remekül adagolja Tomi Adeyemi, így annak ellenére, hogy túl vagyok már néhány fantasyn, sok minden történt ebben a könyvben, amire tényleg nem számítottam.

Tomi Adeyemi

Még egy dolgot fontos kiemelni a regényből: a mondanivalót. Én nagyon szeretem, ha a fantasy tud adni társadalomkritikát is, és szerencsére ez a történet képes volt erre, hiszen a fő témához trtozik az elnyomott és az elnyomó közötti viszony, de ennél sokkal többet is kapunk, a történet ugyanis egészen érdekes dolgokat tud megmutatni az olvasónak többek között a hatalomról, a szeretetről, a haragról, a döntések következményeiről, vagy éppen az együttműködésről. Szinte melengette a szívemet, ahogy Zélie és Amari is megtalál valamit, amit talán az otthonának is nevezhet, ez azonban egészen új kihívások elé állította a lányokat – meg kellett tanulniuk, hogy másokért is kell és érdemes felelősséget vállani, és hogy igen is van mindig veszítenivaló.

Az erény és bosszú gyermekei tehát kissé nehezen indult be, de semmiképp sem szabad feladni, mert összességében úgy érzem, hogy képes volt felérni az első részhez. Természetesen a harmadik részt is mindenképpen elolvasom majd – különösen, mivel elég erőteljes függővéget kapott a könyv, – és már csak azt remélem, hogy arra nem kell éveket várni. De legyen akárhogy, mindenképpen olvassa el ezt a könyvet is az, akinek tetszett a Vér és csont gyermekei, ha pedig még azt sem olvastad, de szereted a fantasyt, akkor semmiképp se hagyd ki ezt a sorozatot.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az Erény és bosszú gyermekei játékban egy kis igaz-hamis kalandozásra invitálunk. Minden állomáson találsz egy-egy állítást az írónő vagy a sorozat kapcsán. Neked nincs más feladatod, mint eldönteni, igaz vagy hamis az állítás, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Az írónő 1982-ben született.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01. 29. Deszy könyvajánlója
01. 30. Sorok között
02. 01. Fanni’s Library
02. 03. Kelly és Lupi olvas
02. 05. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim
Oldalszám: 402
Fordító: Sóvágó Katalin
ISBN: 9789634992967
Sorozat: Orisha legendája 2.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük