Értékelés

Beszéljünk róla! Mi is az a cozy fantasy?

Az utóbbi időben hatalmas divat lett a cozy fantasy, az ebben a műfajban íródott regények pedig szinte mindig hatalmas olvasótáborra tesznek szert, külföldön és itthon egyaránt. Az utóbbi hónapokban ugyanis Magyarországon is egyre több olyan kötet jelent meg, amelyet cozy fantasyként aposztrofálnak, még ha a műfaj határai egyelőre nem is teljesen kiforrottak. De tulajdonképpen mi is a cozy fantasy? Ezt igyekszem kicsit körbejárni – és természetesen ajánlok néhány könyvet is!


A cozy fantasy műfaja

A cozy fantasy egy olyan zsáner műfaj, amelyben a történet a hagyományos fantasy elemeket (mágia, varázslók, tündérek, mitikus lények stb.) egy barátságos, meghitt, nyugodt környezetbe helyezi. Ezekben a kötetekben általában kisebb léptékű események zajlanak, és a hangsúly inkább a karakterek közötti kapcsolatokon, a mindennapi élet apró örömein és a közösség érzésén van, és kevésbé a nagy epikus harcokon vagy világmegváltó kalandokon.

A cozy fantasy műfajának meghatározásával még elég kevesen foglalkoztak, de néhány angol oldal és saját tapasztalataim alapján a következőket szedtem össze, mint a cozy fantasy fő jellemzői:

Barátságos, idilli környezet: a történet helyszíne gyakran egy kisváros vagy falu, ahol a mindennapi élet békés és kiszámítható.

Fókusz a karaktereken: A karakterek fejlődése, kapcsolatai és mindennapi tevékenységei (pl. napi munka, kávézás, stb.) központi szerepet kapnak.

Kisebb konfliktusok: bár a cozy fantasyban is van konfliktus, ezek általában kisebb léptékűek és kevésbé erőszakosak. A hangsúly a problémák békés megoldásán van.

Meghitt, nyugodt hangulat: a történetet nyugodt, kellemes hangulat jellemzi, amely az olvasót kikapcsolódásra és pihenésre ösztönzi.

Optimista és pozitív üzenet: A cozy fantasy gyakran pozitív üzeneteket közvetít a barátságról, a közösségről, az együttműködésről és a mindennapi örömökről.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a cozy fantasy mindezek ellenére nem mentes a kalandoktól, és kifejezetten izgalmas is lehet, ám attól nem kell félnünk, hogy kifejezetten véres vagy szomorú lesz a történet. A cozy fantasyk között is vannak ifjúsági és felnőtteknek szóló kötetek is, így mindenki megtalálhatja a számára komfortos olvasmányt.


Cozy fantasy könyvek

Az első kimondottan cozy fantasy könyv, amit olvastam, és ami a leginkább hozza a fentebb említett műfaji sajátosságokat, az a Legendás latték. A történet főszereplője egy ork harcos, aki megelégeli az öldöklést, és úgy dönt, hogy kávézót nyit egy olyan faluban, ahol a kávét még csak hírből sem ismerik. A regény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a főszereplő, Viv, hogyan építi fel a kis kávézóját, és hogyan szeretteti meg ezt az új italt a közelben élőkkel. Fontos szerepe van a közösség erejének, a barátságnak, és a problémák békés megoldásának is a kötetben, ugyanakkor kapunk izgalmat is a regény során. Aki szereti a kávét és a fahéjas csigát, annak szerintem érdemes elolvasnia a könyvet, amelynek már megjelent az előzménytörténete is, Koponyák és könyvesboltok címen. Bár ezt a második részt még nem olvastam, de ez a regény egy könyvesboltba követi Vivet, ahol valószínűleg hasonlóan bensőséges hangulat uralkodik majd, mint az ork harcos kávézójában.

Szintén meglehetősen jól hozza a műfaji sajátosságokat az Emily Wilde tündérenciklopédiája, melyet ritkábban említenek meg a cozy fantasyk között, pedig a történetre jellemző az idilli, kisvárosi környezet, a karakterközpontúság, a pozitív hangvétel és az alapvetően kisebb horderejű konfliktusok – a szereplők kerülhetnek veszélybe, de nem a világ megmentése a feladatuk. Ez a különleges történet egy képzeletbeli Izlandra kalauzolja az olvasót, ahol Emily Wilde éppen egy átfogó tündérenciklopédián dolgozik, amihez ezen a tájon is tanulmányoznia kell a tündéreket. Miközben Emily próbál az erdőben a tündérek – úgynevezett rejtettek – nyomára bukkanni, megismeri a közösséget, és szert tesz egy némiképp bosszantó útitársra is.

A bejegyzés írása előtt épp egy újabb cozy fantsyval ismerkedtem meg, mely már bátran hirdeti a műfajhoz való tartozását, ez pedig a Varázslókalauz önvédelmi sütéshez. A történet főszereplője egy mágikus képességekkel rendelkező lány, Mona, aki a kenyér megbűvölésére képes. Bár a sütögetés abszolút hozza a cozy hangulatot, itt azért valamivel nagyobb léptékű problémákat kell megoldani, mint a cozy fantasykban általában, hiszen tulajdonképpen az egész város kerül bajba a történetben. Ennek ellenére a történet tudja hozni a kellemes hangulatot és a pozitív hangvételt, sőt, néhol sziporkázóan vicces Mona elbeszélése.

Bár angol nyelven jóval több cozy fantasy jelent meg az utóbbi időben, azért magyarul is olvasható még néhány ilyen jellegű kötet a fentebb felsoroltakon kívül. A cozy fantasy témában sokszor emlegetett mű, T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél című regénye már nekem is a polcomon van – egyelőre olvasatlanul –, de elvileg a műfajba tartozik például Kadono Eiko: Kiki, a boszorkányfutár című könyve, és Diana Wynne Jonestúl A ​vándorló palota. És mivel a hype csak egyre nő a cozy fantasy körül, így valószínűleg ez a lista hamar bővülni fog.