Értékelés

Bauer Barbara: A szív szabadságharcosai

Fülszöveg:

Lili ​és Bálint története az 1848-as szabadságharc idején játszódik. De játszódhatna száz évvel korábban, vagy akár ma is. Mit érnek az érzéseink, ha nem éljük meg őket, a gondolataink, ha nem hallgatunk rájuk? Mit ér a szabadságunk, ha a lelkünkben rabok vagyunk?
Ahogy 1848 tavaszán szerte Európában a hangjukat hallatják a szabadságharcosok, úgy érti meg Lili is elfojtott vágyait.

„Bele akartam bújni egy szárnyait bontogató fiatal lány bőrébe. Érezni akartam, ahogyan felismeri, mit is jelent az igazi szabadság. Ott akartam lenni, amikor először megdobban a szíve, felpezsdül a vére, szóra nyílik a lelke. Ehhez nem is találhattam volna alkalmasabb színteret, mint a szabadságharcot, és benne egy forradalmárt, aki talán sokkal többet jelent a lány életében, mint önmagában a szerelem.

Imádtam írni, Lilivel együtt átélni a fiatalságot, szabadságot, kibontakozó szerelmet!”

Bauer Barbara


Bauer Barbara a legújabb romantikus regényében az 1800-as évekbe repít minket, a magyar forradalom és szabadságharc éveibe. Itt ismerhetjük meg a lázadó lelkű Lilit, aki ugyan családja vidéki birtokán távol van a forradalmi eseményektől, de neki magának is meg kell vívnia a saját szabadságharcát. Tarts bloggereinkkel, és ismerd meg ezt a csodás történetet, ha pedig játszol, tiéd lehet a kötet egy példánya is!

Bauer Barbara sok magyar blogger és vlogger nagy kedvence, és én is szinte csak jókat hallottam a regényeiről, A fekete rózsa egy ideje várólistás is már nálam, az új regénye azonban különösen felkeltette az érdeklődésemet, ugyanis épp a kedvenc történelmi koromban, az 1800-as években játszódik, ráadásul egy csodálatos vidéki birtokon, mely szintén a gyengéim közé tartozik. Így lett végül A szív szabadságharcosai az első Bauer Barbara-könyvem, de annyit elárulhatok már most, hogy biztosan nem ez lesz az utolsó.

A történet főszereplője Lili, egy lázadó fiatal lány, aki épp most tér vissza szülei vidéki birtokára, hogy a kitörni készülő forradalom alatt is biztonságban lehessen. Lili a családja fekete báránya, nem szívleli az alakoskodást, és legszívesebben a saját feje után megy, akkor is, ha ezzel gondot okoz a családjának. Lili egész életében kívülállónak érezte magát a családtagjai között, ezért meggyőződése, hogy a szülei nem vér szerintiek, és ezután nem restell nyomozni sem. A szülei utáni kutatás azonban csak egy része Lili útkeresési törekvéseinek: a fiatal lány nem érez vágyat a családalapításra, és nagyon zavarja, hogy nőként kimarad fontos eseményekből, így a kitörő forradalomból ő maga is szeretné kivenni a részét.

1848. március 15. - Forrás: WikipédiaEzért jön épp kapóra, hogy Lili nővérének férje, Bálint is a birtokra költözött: a férfi igazi forradalmár, aki nemcsak nyomon követi, hanem részt is vesz a pesti eseményekben, később pedig maga is harcol az ország szabadságáért. A férfi szívesen beszélget az eszméiről, és hevesen kiáll a véleménye mellett, így Lili olyan beszélgetőtársra talál a személyében, aki képes jobban megértetni vele a politikát, és aki nem mellesleg vele, a kívülálló lánnyal is törődik.

A regény során azonban nemcsak a politikáról tud meg többet Lili, hanem szép lassan a saját kis szabadságharcait is megvívja, közben pedig nemcsak magát, hanem a családját is egyre jobban megérti, és vadóc tinilányból felnőtt nővé érik. Ebben a romantikusa izgalmas korban, egy csodás helyszínen Lilinek mégis belső démonokkal kell küzdenie, és felismernie, hogy mi a jó és a rossz.

„– Ígérje meg, hogy mindig őszinte lesz magához.
– Miért kéri ezt?
– Mert különben mindig úgy érzi majd, hogy egy ládikába zárva él.”

Bauer Barbara nyelvezete szemet gyönyörködtető, a történetvezetése pedig lassú, mégis nagyon izgalmas volt a regény, egyetlen percre sem unatkoztam, és nem éreztem megalapozatlannak Lili vívódásait sem, a karakter ugyanis nagyon szépen épült a történet során. A háttérben meghúzódó forradalom pedig, melyről mindannyian sokat tudunk, igazán közel hozza az eseményeket az olvasóhoz, és nagyon magyarrá teszi A szív szabadságharcosait.

Mindent összevetve A szív szabadságharcosai épp a számomra tökéletes romantikus regény volt, mely épp a megfelelő mennyiségben adagolta a történelmi tényeket, a romantikát, a boldog és a szívszaggató pillanatokat, a vívódásokat, valamint a karakterfejlődést. Ha szereted a romantikus, mégis izgalmas, de sokszor szívszaggató történeteket, akkor ne hagyd ki A szív szabadságharcosait sem!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az 1848. március 15-i eseményeket mindenki ismeri, de vajon te tisztában vagy a részletekkel is? Blogturnénk minden állomásán egy-egy kérdést találsz a mácius 15-i eseményekkel kapcsolatban, ha pedig a helyes választ beírod a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, esélyed nyílik rá, hogy megnyerd A szív szabadságharcosai egy példányát.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Melyik darabot játszották 1848. március 15-én este a Nemzeti Színházban?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06.19. Utószó
06.21 Spirit Bliss Sárga könyves út
06.23 Csak olvass!

A könyv adatai:

Kiadó: Jaffa
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 382
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634755838
Megjelenés időpontja: 2022. április 4.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük