Értékelés

Natalie Haynes: Ezer hajó

Fülszöveg:

Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.
Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét?
Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?
Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.


Az ókori görög történelem szerelmesei újabb nagyszerű regényt tarthatnak a kezükben. Mindannyian hallottunk már a trójai háborúról, azt azonban nem tudjuk, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a háború történetét. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Natalie Haynes regényét, és merüljünk el együtt ebben a lenyűgöző történetben.

A görög mitológia mindig is a szívem csücske volt, ezért mindig felkeltik az érdeklődésem az olyan regények, melyek a mitológiai történeteket mesélik újra. Az Akhilleusz dala az abszolút kedvencem a témában, és mióta olvastam, keresem a hasonló történeteket, melyek úgy tudnak visszarepíteni a jól ismert mitológiai történetekbe, hogy közben újat is mutatnak.

Bár a görög mitológia főhősei többségében férfiak, Natalie Haynes regénye nem őket állítja a középpontba, hanem a nőket, akik története gyakran rejtve marad: olyan lányok és asszonyok jelennek meg a könyv fejezeteiben, akiknek fontos szerepe volt a trójai háború kirobbanásában vagy az azt követő eseményekben, mégis jóval kevesebb történet szól róluk, mint a hősökről, mint Akhilleusz, Hektor vagy Odüsszeusz. A könyvből azonban kiderül, hogy a nők éppolyan keményen küzdöttek, mint a férfiak, miközben a vállukon cipelték az elhunyt családtagok és szeretők hiányának súlyát, vagy épp a háború utáni borzasztó jövő előképét.

A trójai háború / Forrás: Flickr
A trójai háború / Forrás: Flickr

A kötet úgy épül fel, hogy minden fejezetben más női karakter a főszereplő, akit követünk, és az ő történetét, vagy annak egy részletét ismerjük meg. Vannak visszatérő szereplők, például Penelopé, Kasszandra vagy Kirké, akiknek több részletben ismerhetjük meg az életét, de mivel rengeteg szereplő van, ezért senkiből sem kapunk igazán sokat. Épp ez az, ami nem tetszett a könyvben: a szerző mindig görög és trójai nő történetét el akarja mesélni, akinek szerepe volt a háborúban, csakhogy mindenki történetét nem lehet elmesélni – különösen egy könyvben nem.

A történet így széthullott, a fejezetek pedig inkább novellaszerűek voltak a sok különböző szereplő miatt. Ez önmagában nem feltétlenül jelentene gondot, de én a legtöbb történetet már ismertem, és mivel ezek nem nyújtottak újdonságot, így nem is tudtak lekötni. Ahhoz pedig egyetlen szereplőből sem kaptam eleget, hogy különösebben megkedveljem vagy együtt érezzek vele. Így aztán nem tudtam kapcsolódni a könyvhöz annyira, amennyire szerettem volna.

Ennek ellenére a könyv alapötletét nem tartom rossznak, és aki nem igazán ismeri a görög mitológiai női alakjainak történeteit, az bizonyára örömet lel ebben az olvasmányos könyvben. Annyit pedig mindenképpen elér Natalie Heyes, hogy az Ezer hajó végére a fejezetekből összeáll a trójai háború története, mely a nők számára éppen olyan szörnyű volt, mint a férfiaknak, akik a város falainál harcoltak. Épp ezért feminista műként mindenképp nagyra értékelem az Ezer hajót.

„Dalolj, Múzsa! – szól, és feszült hangja világosan jelzi, hogy ez nem puszta kívánság.”

Ha te is szereted a görög mitológiát, és érdekel az ott szereplő, méltatlanul keveset emlegetett nők sorsa, akkor mindenképp olvasd el az Ezer hajót, ha pedig úgy érzed, hogy vannak még hiányosságaid a mitológiai történeteket illetően, akkor jobb helyen nem is járhatnál, Natalie Heyes könyve ugyanis jó mesélő, akinek történeteiből érthetően ismerheted meg a trójai háború történetét – női szemszögből.

Értékelés:

Rating: 3.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ebben a játékban az ókori görög történelemre és kultúrára koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdés, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Mikor rendezték az első első ókori olümpiai játékokat?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06.05. Sorok között
06.08. Csak olvass! (extra állomás)
06.11. Olvasónapló
06.14. Könyv és más
06.17. Dreamworld
06.20. Utószó
06.24. Fanni’s Library
06.26. Csak olvass! (értékelés)
06.29. Booktastic Boglinc

A könyv adatai:

Kiadó: General Press
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 304
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634526049
Fordította: Szántó András
Megjelenés időpontja: 2022. május 30.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük