Értékelés

Camryn Garrett: Off the Record – Az elhallgatott igazság

Az Off the Record fülszövege:

A ​tizenhét éves Josie Wright az írásban teljesedik ki, amióta csak az eszét tudja. Ez a tevékenység tartja benne a lelket akkor is, amikor minden más kész őrültek háza körülötte. Szóval, amikor megnyer egy versenyt, amelynek fődíja, hogy megírhatja egy híresség portréját a Deep Focus magazin számára, egyszerre lesz izgatott és ijedt. De készen áll. Megbirkózik a feladattal.
Josie hamarosan egy többállomásos turnéra indul, amely során csillogó hírességekkel, frenetikus alkalmazottakkal, faarcú producerekkel és különc stylistokkal ismerkedik meg. Azon kapja magát, hogy érzelmeket táplál portréja tárgya, a káprázatos, fiatal színészpalánta, Marius Canet iránt. Josie világa olyan gyorsan kitágul, hogy nem tudja, épp repül-e vagy zuhan. De amikor egy fiatal színésznő beavatja őt egy szörnyű titokba, a válasz egyértelmű: nyakig belekerül ő is.
Egyre több nő beszámolója kapcsolódik össze. Josie le akarja leplezni a felelős férfit, de vonakodik felszólalni. Nem biztos benne, hogy ezt a történetet az ő tiszte lenne elmesélni. Mi van, ha cserbenhagyja a nőket, akik rábízták a történeteiket? Mi van, ha ez a dolog véget vet az írói karrierjének, mielőtt elkezdődne? Rengeteg oka van rá, hogy ne folytassa a küldetést. De ha Josie nem lép közbe, akkor mégis ki fog?


Még 2020-ban olvastam Camryn Garrett első regényét, melynek Pozitív a címe, és bár nem lett a kötet a kedvencem, mindenképpen felfigyeltem a fiatal íróra, aki olyan témához nyúlt, amelyekhez mások nem igazán. Az Off the Record is egy hasonlóan tabudöntögető kötetnek tűnt, és nem is csalódtam benne, ugyanis egy nagyon fontos történetet mesélt el, igazán olvasmányos stílusban.

A regény főhőse Josie, aki mindössze 17 éves, de egy pályázat során nagy lehetőséget kap: riportot készíthet egy feltörekvő, fiatal színésszel, miközben a vadonatúj filmje sajtóturnéjának legfontosabb állomásain is megfordulhat. Bár ez a riport önmagában is fontos, és nagy lehetőség egy fiatal újságírónak, Josie hamarosan még nagyobb témába tenyerel bele: megismerkedik egy fiatal színésznővel, aki beszámol neki arról, hogy az egyik híres hollywoodi rendező szexuálisan zaklatta őt, és még számos nőt.

Camryn Garrett
Camryn Garrett

Az Off the Record tulajdonképpen egy #metoo történet, amely arra helyezi a hangsúlyt, hogy hogyan bukkan felszínre az igazság, és hogy miként zajlik egy ilyen nagy leleplező cikk megírása. Bár Josie egyáltalán nem érzi késznek magát egy ekkora feladatra, és különösen nem arra, hogy támaszt nyújtson az érintett nőknek, egyszerűen nem hagyhatja ő is figyelmen kívül a történeteket. És miközben kibontakozik a lány életének első igazán komoly románca, és miközben a karrierjét beindító riportot kellene írnia, nekiáll, hogy kiteregesse egy nagy tekintélyű rendező legsötétebb és legszörnyűbb titkait, melyekből egyre több és több lesz.

A regény a fő témája mellett nagyon sokat foglalkozik a testpozitivitással, ugyanis Josie egy molett lány, aki emiatt számos helyzetben szorong – például egy egyszerű ruhapróbán –, ugyanakkor igyekszik a lehető legpozitívabban hozzáállni a testi adottságaihoz. Épp emiatt ki is vettem néhány szuper idézetet a könyvből, amelyet minden nőnek sokat kellene hajtogatnia.

„Azt hiszem, a legkomolyabb projektem, hogy formába hozzam magam, és tökéletesítsem a nyári alakomat. […]
– Akkor az könnyű lesz – válaszolom a tollamat kattogtatva. – Merthogy a tökéletes nyári test az, ahogyan nyáron kinéz a tested.”

Nagyon tetszik, hogy Josie ahelyett, hogy nagy magabiztossággal belevágna a feladatába, bizony nagyon is tisztában van a kockázatokkal, sokat mérlegel, és bár néha tinédzserhez méltóan meggondolatlan, a fontos kérdésekben igyekszik körültekintő lenni. És bizony még így is rátörnek néha az olyan mindennapi érzések, mint a szorongás, a frusztráció vagy a teljesítménykényszer.

A történet maga nagyon olvasmányos, bár kétségkívül leegyszerűsítő némileg, hiszen bele kell férnie egy YA regény keretei közé. Ez a könnyedebb hangvétel ugyanakkor segítheti a könyvet abban, hogy szélesebb és fiatalabb közönséghez juthasson el. Olvastam már komolyabb történetet a témában, és ehhez mérten ez a regény a #metoo témában nem adott sok új információt, azonban ha te még nem igazán olvastál ilyen jellegű történeteket, akkor ez a kötet szuper bevezető lehet, és jó szívvel ajánlom!

Értékelés:

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 336
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634996132
Fordította: Ünnep Nóra
Megjelenés időpontja: 2023. szeptember 28.