Értékelés

Heather Marshall: Jane nyomában

A Jane nyomában fülszövege:

Anyák ​és lányok. Titkok és hazugságok.

2017: Amikor Angela Creighton rábukkan egy súlyos titkokat tartalmazó régi levélre, elhatározza, hogy megkeresi az igazi címzettet. Kutatásának köszönhetően megismeri azt az illegális abortuszhálózatot, amelyet bátor és elszánt nők egy csoportja működtetett Torontóban az 1970-es években. Egy hálózatot, amelynek fedőnevét – Jane – suttogva adták tovább egymásnak a bajbajutottak…

1971: Dr. Evelyn Taylort tinédzserként arra kényszerítették, hogy a „bukott lányok” számára fenntartott otthonban megszülje, majd örökbe adja gyermekét. Soha nem tudta kiheverni a traumát, és éppen ez az élmény viszi rá arra, hogy orvosként a folyamatos fenyegetettség ellenére is csatlakozzon a Jane abortuszhálózathoz, és megadja a nőknek a választási lehetőséget, amely neki sohasem adatott meg.

1980: Miután felfedez egy megrázó titkot a családjáról, a húszéves Nancy Mitchell mindent megkérdőjelez, amit eddig tudott. Amikor teherbe esik, rájön, hogy nincs kihez fordulnia, ám végül megleli a Jane hálózatot. Dr. Taylor mellett úgy érzi, végre magára talált, a múlt hazugságai elől azonban nem menekülhet…


A Libri Kiadó hozta el nekünk magyar nyelven Heather Marshall különleges regényét, mely igaz történetek alapján mesél a gyermekkereskedelemmel is foglalkozó szülőotthonokról, az illegális abortuszhálózatokról, és mindezeken keresztül az anyaságról és a választás szabadságáról. Tarts te is bloggereinkkel, és ha játszol velünk, akkor akár nyerhetsz is egy példányt a Jane nyomában című könyvből.

Az igaz történeteteken alapuló, történelmi ihletettségű regények gyakran lesznek nagy kedvenceim, különösen, ha feminista témákkal is foglalkoznak, ahogy a Jane nyomában. A regény ráadásul egy olyan szülőotthonban játszódik, melyhez hasonlóról korábban már olvastam egy fantasztikus regényben, Lisa Wingate: Elrabolt életek című könyvében. A könyv hatására akkor utána is néztem a történelmi tényeknek (a bejegyzésemben röviden írtam is erről), ám azt nem tudtam, hogy világszerte több ilyen intézmény is működött az idők során. A Jane nyomában egyik szála azonban Kanadában, egy hasonló helyen játszódik, melyet szintén a valóság ihletett.

A Jane nyomában három különböző idősíkon játszódik, és három nő életét követi. A korábban már említett otthonba Evelyn kerül, aki hiába a jegyesétől esett teherbe, a férfi halál után mégis bukott nőnek számít, így a szülei elküldik őt egy fiatal lányoknak fenntartott szülőotthonba, ahol megszülheti a babát, akit ezután örökbe adnak. Évekkel később Nancy egy rokonát kíséri el illegális abortuszra, és szerez komoly traumákat, amikor a lány kis híján belehal a kontárul elvégzett beavatkozásba. A lány ráadásul hamarosan súlyos családi titokra is bukkan. A harmadik szál nagyjából a jelenben játszódik, amikor Angela egy levelet talál, amely sosem jutott el a címzetthez. Miközben a nő kétségbeesetten próbál teherbe esni, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a címzettet, és átadhassa neki az anyja utolsó levelét.

Heather Marshall
Heather Marshall épp a regény írásakor lett maga is várandós

Három nő – három különböző sors, azonban egy valami mindegyikükben közös: minden erejükkel azért harcolnak, hogy maguk rendelkezhessenek a sorsuk felett. Miközben pedig a saját tragédiáikból gyógyulnak, vagy épp a döntéseikért harcolnak, igyekeznek segíteni másoknak is, hogy saját döntéseket hozhassanak: Evelyn például az abortuszhálózattal azért küzd, hogy minden nő hozzájusson a biztonságos beavatkozáshoz, akinek szüksége van rá, Angela pedig azért, hogy segítsen egy számára ismeretlen nőnek rálelni az igazságra.

A regény rengeteg fontos kérdést jár körül, és igen, köztük van az abortusz is, mégis, a fő témája a könyvnek sokkal inkább az anyaság: hogy milyen anyának lenni, és elszakadni a gyermekedtől, vagy kétségbeesetten vágyni az anyaságra, esetleg választani, hogy a megfelelő időben, a megfelelő ember mellett válhass anyává. A könyv szól a döntésekről, legyenek azok jók vagy rosszak, és a következményekről, amikről mit sem tudunk előre, később mégis számolnunk kell velük.

A komoly témák ellenére a Jane nyomában nagyon gyorsan és jól olvasható könyv volt, és izgalmakban sem volt hiány, a kötet vége pedig nekem hatalmas meglepetést okozott. A regény az első oldaltól beszippantott, és mindhárom főszereplőt gyorsan megszerettem, hiszen összetett, izgalmas karakterek, akik tele vannak érzelmekkel, kételyekkel, és bűntudattal is. Talán Evelyn volt a kedvenc szereplőm, aki az őt ért szörnyűségeket hátrahagyva – de nem elfelejtve – minden tettével más nőkön igyekszik segíteni, akár úgy is, hogy közben veszélybe sodorja magát.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, kattints ide!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Jane nyomában kiemelten foglalkozik az anyaság kérdéskörével, ezért mostani nyereményjátékunkban a témával kapcsolatos idézeteket gyűjtöttünk. A ti dolgotok csupán az lesz, hogy kitaláljátok, melyik kötetből származik az idézet, és a helyes választ beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

“Olvastam valahol, hogy jó szülőnek lenni azt jelenti, hogy felkészítjük a gyermekünket arra, hogy elhagyjon bennünket, és kilépjen a világba.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.31. Utószó
09.02. Csak olvass!
09.04. Szembetűnő

A könyv adatai:

Kiadó: Libri
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 466
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636042073
Fordította: Bosnyák Gabriella
Megjelenés időpontja: 2023. július 12.