Értékelés

Serena Valentino: Kitör a frász!

Fülszöveg:

Bizonyára mindenki úgy gondolja, hogy jól ismeri Szörnyella történetét: egy boldog pár, két hűséges kutya, tizenöt csupa pötty kutyakölyök – és egy nő, akinek minden vágya, hogy csodás szőrmét készítsen ezeknek a kiskutyáknak bundájából. Sőt, London összes kis dalmatája kell neki, mind a százegy. De mégis ki ez az ördögi nőszemély? Az emlékezetes autóbaleset, a kutyák elrablása, és a szőrmebundák mániákus imádata előtt volt egy másik Szörnyella. Őt ismerhetjük meg ebből a történetből, amit a saját szavaival mesél el. Mert még a legelvetemültebb gonosztevőknek is vannak őszinte barátaik, igaz szerelmeik és nagyratörő álmaik. Hiszen a világon semmi sem egyszerűen fekete és fehér. A nagy sikerű, izgalmasan sötét hangvételű sorozat legújabb részében maga Szörnyella, a dalmaták rettegett réme kalauzolja el az olvasót a bonyolult női barátságok, az anya-lánya kapcsolat és a pusztító vágyak világába.


A Manó Könyvek jóvoltából megjelent Serena Valentino Disney – Villains sorozatának legújabb kötete, a Kitör a frász!, melyben Szörnyella életével ismerkedhetünk meg. Ennek örömére a Blogturné Klub bemutatja ezt az egyedi, memoár stílusban megírt regényt, amelyből kiderül, hogy minden gonoszok legrosszabbikának története talán nem is annyira fekete és fehér, mint az általa oly nagyon áhított dalmata bunda.

Serena Valentino Gonoszok-sorozatának immár a 7. részéhez értünk, és minden elismerésem a Manó Könyveknek, amiért ilyen ütemben tudják hozni a sorozat részeit – az első kötet, a Gonosz Mostoha történetét elbeszélő Ki a legszebb? ugyanis csak 2021 elején jelent meg, azóta pedig már számos gonosz eredettörténetét olvashattuk Serena Valentino tolmácsolásában.

Szörnyella de Frász, ahogyan mi ismerjük
Szörnyella de Frász, ahogyan mi ismerjük

Bár a kötetek mindegyikének más áll a középpontjában, eddig jelentősen összefüggtek. A Kitör a frász! azonban kissé kilóg a sorból, hiszen az eddigi regények egy nagyjából középkori világban játszódnak, míg Szörnyella története jóval később, valószínűleg a 20. században. Mivel a mesében is autóval furikázott már Szörnyella, így előre tudtam, hogy lesz itt egy kis időbeli ugrás, és kíváncsian vártam, hogy a szerző hogyan integrálja be a regényfolyamba ezt a történetet is. Végül a korábbi könyvekre csak utalások vannak, ugyanis Szörnyella és Anita Tulipánt hercegnő történeteit olvassák a szabad perceikben.

A regény nagy részében ugyanis Szörnyella és Anita még közeli barátnők, Szörnyella ráadásul sokszor a szegényebb lány védelmére kel, például az iskolában, ahol nehezen fogadják be a kevésbé előkelő körökből származó Anitát. Ez a barátság azonban nem minden, a könyvből ugyanis megismerjük Szörnyella gyerek- és fiatalkorának szinte minden szereplőjét, és megismerhetjük a lány két énjét: a jószívűt és a sötétet is, mely végül elhatalmasodik rajta.

A történetet sokféleképpen lehet értelmezni, az író több magyarázatot kínál arra, hogy mi történt Szörnyellával – a varázslattól egészen a feldolgozatlan traumákig terjednek a lehetséges okok. Azonban akárhogy is vélekedünk az okokról, Szörnyella kétségkívül szörnyű dolgokon ment keresztül, aminek köszönhetően a lánynak komplex személyisége alakult ki, és folyamatosan viaskodik a benne lakozó sötétséggel.

„Végső soron a világban nem minden olyan fekete és fehér, mint egy dalmata kiskutya bundája. Még egy olyan pokolra való teremtés esetében sem, mint amilyen Szörnyella De Frász.”

A Kitör a frász! az előző regényektől eltérően szinte nem tartalmaz mágikus elemeket, és nagyon hangsúlyos a pszichológiai-lélektani vonal. A könyv legnagyobb része a mese előzményeit mutatja be, a 101 kiskutya eseményei csak felszínesen kerültek be a könyvbe. Ez nem baj, ám a regény elején egy kicsit hosszúnak éreztem a gyerekkor bemutatását, az iskola végével bezárólag, míg Szörnyella fiatal felnőtt életéről szívesen olvastam volna többet is, bár ezek az események kétségkívül kisebb szerepet játszottak a személyisége eltorzulásában.

A Kitör a frász! egy új élményt nyújtott tehát a korábbi kötetekhez képest, ám tetszik ez az irány is, és a Különös Nővérek története után egyéként is szüksége volt a regényfolyamnak a megújulásra. Kíváncsian várom, hogy a további kötetek hogyan tudnak majd kapcsolódni ehhez a történethez, és remélem, hogy később találkozhatunk még Szörnyellával is, talán egy kevésbé gonosz pillanatában.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regény során többször is előkerül Jane Austen és az ő munkássága, ezért mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, ti mennyire ismeritek azt. Minden állomáson olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik művéből származik, majd a címet beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Feladat:

“Nem a szavaink vagy a gondolataink tesznek azzá, akik vagyunk, hanem a tetteink… vagy azok hiánya.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08. 27. Dreamworld
08. 29. Szembetűnő
08. 31. Csak olvass!
09. 02. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 288
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635843763
Fordította: Halmai Gergely
Megjelenés időpontja: 2023. július 17.