Egyéb

Blogturné Klub szülinap az Utószó bloggerével

Fennállásának tizedik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna veletek együtt megünnepelni – hiszen ti is részesei vagytok ennek az élménynek. Szülinapi turnénk során betekintést engedünk az elmúlt tíz esztendőnkbe, mesélünk nektek személyes élményeinkről, arról, mi miként éltük meg életünk ezen időszakát, és hogy mennyit változtunk az elmúlt évek alatt. 

Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a blogok mögött, netán szeretnétek bekukkantani a kulisszák mögé, és megismerni pikáns-belsős élményeinket! És ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal sem hagyunk titeket nyeremény nélkül.


Én és a blogturné

Bár sokszor még viszonylag újoncnak érzem magam a Blogturné Klub csapatában, valójában már 2019 óta tag vagyok, az első turnés bejegyzéseim ez év októberében kerültek ki a blogra. 2018 eleje óta blogolok, és sosem az volt a célom, hogy rengeteg emberhez jussak el, hanem hogy valahol kifejezhessem a gondolataimat azokról a könyvekről, amelyeket olvasok, és amelyek megmozgatják a fantáziámat. A Blogturné Klub felhívásával, amelyben új tagokat kerestek, véletlenül találkoztam, mert jó ideje követtem őket. Szinte csak viccből adtam be a jelentkezésemet, mert tudtam, hogy nálam sokkal nagyobb és több követővel rendelkező blogok is bőven vannak, és hihetetlen meglepetés volt, amikor értesítettek, hogy esélyt kapok bekerülni a Blogurné Klubba.

2019 januárjától lettem végül teljes jogú BTK tag, és nagyon boldog voltam, hogy olyan emberek közé kerülhettem, akik szintén imádják a könyveket, és akik számára természetesek azok a dolgok, amelyeket a környezetemben a legtöbben furcsának tartanak: az, hogy megszaglászom a könyveket, néha éjszakába nyúlóan olvasok, és ha igazán tetszik egy könyv, másról sem beszélek. A BTK-hoz való csatlakozásom idején éppen irodalom- és kultúratudomány mesterszakra jártam, és az olvasás az életem központi része volt: felváltva olvastam a kötelezőket és a turnés könyveket, és szinte faltam az oldalakat, egy percig sem panaszkodtam, az biztos.

Mivel szerencsétlenségemre épp a covid kitörése után végeztem az egyetemen, a munkakeresés nem volt egyszerű, és a néhány hónap alatt, amíg nem volt állásom, sokat segített a blogom és a Blogturné Klub, mert értelmes elfoglaltságot adtak. Egészen biztosan 2020-ban turnéztam és olvastam a legtöbbet. Ez a szám nyilván visszaesett, amikor munkát kaptam, és azóta kénytelen vagyok komoly önmérsékletet tanúsítani a turnék és a könyvek kapcsán, mert a kapacitásom végessé vált. A BTK azonban most is fontos része az életemnek, a könyvekkel együtt, amelyekről itt, a blogon írok. A könyvek és a bloggerek világa egy olyan biztonságos közeget nyújt nekem, ahol egyszerre tanulhatok és szórakozhatok, miközben hozzám hasonló gondolkozású emberekkel találkozhatok.


Kérdések és válaszok

Számodra mi a legmotiválóbb a blogturnézásban?

A turnék segítségével viszonylag nagy közönségnek elmondhatom a véleményem, és ha egy könyv igazán jó, segíthetek, hogy másokhoz is eljusson. Ha csak egy ember talál egy jó könyvet az ajánlásomra, máris elégedett vagyok.

Sikerült eljutnod blogturnézásból a Bahamákra?

Sajnos nem 😀

Ha nem, akkor inkább mesélj arról, hogy mi alapján döntöd el melyik könyvvel turnézol, melyikkel nem vagy inkább egyénileg olvasod el?

Nincs egyértelmű szempontrendszerem, az alapján választok, hogy mi az, ami nagyon megfog a fülszöveg (és időnként a borító) alapján.

Amikor nem megy az olvasás, mert épp olvasási válságban vagy, mivel töltődsz fel?

Nem nagyon szoktak lenni komolyabb olvasási válságaim, legfeljebb olyan időszakok, amikor lassabban haladok a könyvekkel. Ilyenkor filmeket vagy sorozatokat nézek, és kimozdulok itthonról: koncertre, színházba, kirándulni megyek.

Mi az a hobbid blogturné mellett, amivel szívesen foglalkozol?

Szeretem a filmeket és a sorozatokat, nagyon szeretek kirándulni valahol a természetben (már az is örömmel tölt el, ha a városligetbe kimegyek), az utóbbi időben pedig felfedeztem a pilatest, ami szintén örömmel tölt el, ha tudok rá egy kis időt szakítani.

Egy könyv választásánál mennyire befolyásol az, hogy milyen a megítélése a Molyon/Goodreadsen?

A könyvek kiválasztásánál szinte mindig megnézem a Molyt, néha a Goodreadset is, de általában nem a százalékokat nézem, hanem az értékeléseket. Ezek alapján általában kiderül, hogy miért tetszett vagy nem tetszett a könyv másoknak, és így a legtöbbször el tudom dönteni, hogy nekem tetszeni fog-e.

Melyik az a zsáner, amit soha nem olvasnál? (akkor sem, ha beígérnék a Bahamákat)

Nincs ilyen, bár a horrort kevésbé szeretem, mert rosszakat álmodom tőle.

Volt olyan könyv, amit a blogturné során ismertél meg, és bekerült az életed top 5 legjobb könyvébe?

Igen, ami először eszembe jutott, az az Addie LaRue láthatatlan élete.

Olvasnál-e ennyit a BTK nélkül?

Valójában mindig is sokat olvastam, szóval szerintem igen. A várólistám és az olvasatlan könyveim száma is hatalmas, így egyelőre nem fogynék ki a könyvkből.

Mennyiben változott a blogturnézásról alkotott véleményed most, hogy a csapat tagja vagy, ahhoz képest, mint amit jelentkezés előtt gondoltál róla?

Valahogy azt hittem, hogy sokkal többet találkozik a csapat személyesen. Persze abba nem gondoltam vele, hogy az ország – sőt, szint a világ – minden tájáról vannak BTK tagok.

Mi volt a legjobb, legkedvesebb vagy legviccesebb élményed a Blogturné Klubban?

A legkedvesebb élményem a húsvéti blogturné, amire saját történetet írtam. Imádtam a többiek bejegyzéseit is, és nagyon izgalmas volt magamat is kipróbálni egy kicsit másabb szerepben. Úgy éreztem, hogy aznap mindenki a többiek bejegyzéseit bújja egész nap.

Hogyan élted meg azt az időszakot, amióta a csapat tagja vagy? Mennyit változtál te magad és a blogolási szokásaid?

Mivel azóta elkezdtem dolgozni, így sokkal kevesebb időm jut a blogolásra, és a turnék száma is csökkent. A lelkesedésem nem, csak az időm kevesebb.

Milyen érzések kavarogtak benned, amikor megtudtad, hogy bekerültél a csapatba?

Nem is akartam elhinni, nagyon szerencsésnek éreztem magam. Nem hittem volna, hogy van esélyem bejutni, mert egészen apró blogot vezettem, kevés követővel.

A csapat tagjaként nyitottál olyan zsánerek felé, amikről korábban hallani sem akartál?

Abszolút, a blogturnéknak hála az elmúlt években sok mesekönyvet olvastam, és belekóstoltam több olyan zsánerbe is, amely kívül esik a komfortzónámon: ilyen például a thriller és a krimi.

Melyik volt a legelső blogturnés olvasmányod és melyik az eddigi legutolsó?

A legelső Stephenie Meyer: Life and Death – Egy életem, egy halálom című könyve volt, az utolsót pedig épp most fejeztem be: A méhek titkos élete Sue Mok Kiddtől.

Beszéljünk az árnyoldalról is. Mi volt a legnagyobb blogturnés mélypontod – legyen szó akár könyvről, élményről, érzésről, bármiről?

2021 januárjában elkezdtem dolgozni, és az első hetekben nagyon fáradt voltam, így szinte semmi mással nem tudtam foglalkozni a munkán kívül, egy kb. 250 oldalas könyvet több mint egy hétig olvastam. Akkor azt hittem, hogy ennyi volt, többé nem lesz időm a turnézásra, és nem tudom, hogy fogom elolvasni a nálam lévő könyveket is. Szerencsére pár hét alatt megszoktam az új napirendet, így visszatért az olvasás és a blogolás is az életembe.

Volt olyan, hogy mellényúltál és egy turnés olvasmányod nem jött be? Hogyan élted meg?

Persze, volt ilyen néhányszor, de egyik sem volt annyira rossz, hogy kétségbe essek. Mindegyikről tudtam valami jót is mondani, de azt sem rejtettem véka alá, hogy az adott könyv nekem nem jött be.

Hogyan viszonyul a családod a blogturnézáshoz?

Minden megérkező csomagnál megkérdezik, hogy „megint könyved jött?” 😀

Az elmúlt évek alatt sikerült baráti viszonyba kerülnöd valamelyik futárral? Komolyabbra fordítva a szót, van bármilyen vicces futáros sztorid, ami a turnés könyvek érkezéséhez kötődik?

Mivel a budapesti címem többször változott az elmúlt években, és amúgy is ritkán vagyok otthon, így a csomagokat vidékre, a nagymamámhoz szoktam kérni, akit az évek alatt minden futár megismert. Volt, hogy felhívott az egyikük, és már azt kérdezte, hogy a nagymamám otthon van-e.

Hogy érzed, sikerült elérnie a Blogturné Klubnak azt a célt (az olvasás népszerűsítése), amiért megalakult?

Bízom benne, hogy igen, de ezt inkább nektek kell megmondanotok. Az utóbbi 10 évben rengeteg könyves közösség alakult, amiben talán a Blogturné Klubnak is volt szerepe.

Mennyire különbözik egy blogturnés posztod összerakása egy simáétól? Van bármi különbség a kettő között?

A blogturnés egy kicsit bonyolultabb, mert olyan extrák is kellenek bele, mint pl. a játékok. Maga a recenzió rész pontosan ugyanolyan, mint egy nem blogturnés könyv esetében, és az értékelés szempontjai sem mások.

Mi volt a legkedvesebb blogturnés projekted?

A fentebb már említett húsvéti turné.

Extra kérdés Lillától

Ha egy mágikus szigeten rekednél, ahol minden bokorban veszély leselkedne rád, melyik öt könyvszereplőt vinnéd társadul? És miért pont őket?

Hermionét a Harry Potterből, mert okos és tud varázsolni is, ami kifejezetten hasznos lenne, bármilyen kalandba is keveredek. Szeretném még Pault a Dűne könyvekből, mert képes a jövőbe látni (egy csomó egyéb menő dolog mellett), és Elzát a Jégvarázsból, hogy jégkastélyt építsen nekünk, ha épp nem lenne szállásunk. Beválasztanám a csapatomba még Simont és Bazt a Csak így tovább! című könyvből, mert egyszerűen tök jó lenne kalandba keveredni velük.


Nyereményjáték

Jubileumi blogturnénk során ki másokról is lehetne szó, mint rólunk? Minden állomáson találtok egy rövid leírást, ami valamelyik, ebben a turnéban is résztvevő blogra utal. Nektek nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik lehet az a blog, majd a címét beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Ha minden feladvánnyal megpróbálkoztok, esélyetek nyílik megnyerni valamely, bloggereink által felajánlott nyereménykönyvet.

Kérdés:

Ő az egyetlen köztünk, aki előbb járt a könyvek sárga kövekkel kirakott túloldalán, mint mi, akik bloggerkedéssel kezdtük. Fantáziája határtalan, történetein egy generáció nőtt fel.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09/07 Kelly és Lupi olvas
09/08 Betonka szerint a világ…
09/09 Dreamworld
09/10 Utószó
09/11 Csak olvass!
09/12 Readinspo
09/13 Olvasónapló
09/14 Szembetűnő
09/15 Hagyjatok! Olvasok!
09/16 Zakkant olvas
09/17 Spirit Bliss Sárga könyves út
09/18 Könyvvilág
09/19 Insane Life
09/20 KönyvParfé
09/21 Könyv és más
09/22 Veronika’s Reader Feeder
09/23 Blogturné Klub