Ajánló

10 őszi megjelenés, amit érdemes lesz beszerezni

Lassan véget ér a nyár, és lassan búcsút mondhatunk a szabadtéri programok egy részének is, ami azonban azt is jeleni, hogy a hosszú őszi estéken ismét bekuckózhatunk egy jó könyvvel és egy finom lattéval. Épp ezért ideje újratölteni a könyvespolcot, és beszerezni a legújabb köteteket, amelyek az ősszel érkeznek – nagyrészt a szeptemberi Könyvfesztiválra, ami a könyvmolyok egyik legnagyobb ünnepe és az én személyes kedvencem is egyben.

Megjelenésekből tehát nem lesz hiány, épp ezért összegyűjtöttem, hogy szerintem milyen könyveket lesz érdemes beszerezni 2023 őszén.


R. F. Kuang: Bábel, avagy az erőszak szükségszerűsége

Számomra kétségkívül az egyik legjobban várt őszi megjelenés R. F. Kuang, a Mákháború írójának legújabb könyve, a Bábel, avagy az erőszak szükségszerűsége. A regényről jóformán semmit sem tudok azon kívül, hogy két rangos elismerést, a Locus- és a Nebula-díjat is megnyerte, és a Könyvfesztiválra érkezik végre magyarul is. Ha pedig tetszik a könyv, akkor nem fogok megállni, novemberben ugyanis az Agave Könyvek egyik társkiadója, a Magnólia a szerző másik kötetét, a Sárgát is elhozza nekünk.

Mato és Mr. Tan: Jizo

Ritkán olvasok mangákat, de a Fumax a szeptemberi Könyvfesztiválra egy nagyon különleges, egykötetes darabot hoz el magyarul, a Jizo című kötetet. A japán mitológiai alapokon nyugvó, kifejezetten felnőtteknek készült manga a keleti filozófia felé is nyit, mindezek miatt pedig az én figyelmemet is felkeltette a már csak a borító alapján is csodaszép könyv. Az biztos, hogy különleges dísze lesz a polcomnak, és valószínűleg őszi olvasmánynak is tökéletes lesz majd!

Julie Murphy: If ​the Shoe Fits – Én, a cipő meg a nagy Ő

Szintén szeptemberben érkezik a Manó Könyvek voltából Julie Murphy regénye, az If ​the Shoe Fits – Én, a cipő meg a nagy Ő című regénye, mely egy könnyedebb romantikus történet lesz, a főszerepben egy molettebb lánnyal. A különleges Hamupipőke-történetben minden van, amire csak vágyhatunk egy ilyen chick lit könyvnél: divat, szerelem, cipők, és egy izgalmas párkeresős műsor, ahol a főszereplőink is találkoznak majd. Könnyed, humoros, és romantikus kötetnek ígérkezik!

Alice Oseman: Solitare – Pasziánsz

Még nincs pontos megjelenési dátum, de a Könyvmolyképző Kiadó egy molyos hozzászólása alapján valószínűleg már a Könyvfesztiválra érkezik Alice Oseman, a Heartstopper szerzőjének regénye, a Soliter – Pasziánsz. A könyvet tavaly olvastam már angolul, ennek ellenére természetesen a magyar kiadás is érdekel, és különösen örülök, hogy a kiadó elhozza nekünk az író regényeit is a képregények mellett. Bízom benne, hogy Solitaire után hamarosan a This Winter és Nick and Charlie is érkezni fog magyarul.

Angol borító, a magyar még nem elérhető.
Baráth Katalin: Aki gróf úr akar lenni

Baráth Katalintól eddig még semmit nem olvastam, de az új regénye, az Aki gróf úr akar lenni annyira passzol a mostani hangulatomhoz, hogy valószínűleg be fogom szerezni a Könyvfesztiválon. A kötet ugyanis az eseményre érkezik szeptember 28-án, a GABO Kiadó jóvoltából. A kalandos történelmi romantikus regény a 18-19 század fordulója környékén, Magyarországon játszódik, és a fülszöveg alapján telis-tele van ármányokkal és szerelemmel.

Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból

Lucy ​Maud Montgomery könyve Anne otthonra talál címmel korábban már többször is megjelent magyarul, azonban a klasszikus regényt most vadonatúj kiadásban, új fordítással hozza el a Manó Könyvek október 16-án. Bár sokan emeltek szót a borító ellen, nekem kifejezetten tetszik ez a gyerekrajzos megoldás, és az eddig megjelent kötetek közül biztosan ezt tudnám a legszívesebben a polcomon.

Elizabeth Lim: Hat bíborszín darumadár

Az ősz legjobban várt könyve számomra a Hat bíborszín darumadár, melynek már a borítója is olyan elképesztően gyönyörű, hogy muszáj beszereznem. Az október 25-én érkező kötet a Menő Könyvek gondozásában jelenik meg, és egy különleges fantasy történet lesz, mely a mesék és a keleti mítoszok világából táplálkozik. Elizabeth Limnek ráadásul nem ez az első könyve, amit olvasok: korábban a Fényörések című könyvével már sikerült lenyűgöznie.

Vámos Miklós: Szív és Lélek

Vámos Miklós nekem az egyik legszimpatikusabb alakja a kortárs magyar szépirodalomnak, annak ellenére, hogy sajnos nem olvastam tőle eddig semmit. Bár ár beszerzés alatt van az egyik regénye, felfigyeltem rá, hogy idén novemberben az Athenaeum Kiadónál egy mesekönyve is megjelenik, két, összetartozó mesével, és AI által generált illusztrációkkal színesítve. Mindezek miatt nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is igazi irodalmi csemege lehet ez a szép kötet.

Rebecca Yarros: Fourth ​Wing – Negyedik szárny

November végén érkezik magyarul Rebecca Yarros regénye, melyet külföldön már mindenki olvas: a Fourth Wing – Negyedik szárny című kötet, mely egy sárkányos YA fantasy. Őszintén szólva a hype nekem is felkeltette az érdeklődésemet, ráadásul a sárkányos téma is közel áll hozzám. A történet ráadásul gyönyörű borítóval, a Rainy Days Kiadótól megszokott élfestéssel kerül a boltok polcaira, remélhetőleg jó minőségben.

Chloe Gong: Kegyetlen Fortuna asszony

A Kegyetlen Fortuna asszonyt már jó ideje beharangozta a Next21 Kiadó, azonban némi csúszás után végül valószínűleg november 30-án érkezik meg a kötet, mely már sok olvasót lázban tart. A regény szokás szerint gyönyörű külsővel érkezik, és mivel egy kínai ihletettségű fantasy, valószínűsíthetően krimi elemekkel megfűszerezve, így számomra is érdekes lehet a történet, amely az ősz utolsó napjaiban fog a boltok polcára kerülni.

Az itt felsorolt könyveken kívül még rengeteg újdonság érkezik az ősszel, különösen a szeptember végi Könyvfesztiválra, így érdemes böngészni a kiadó kínálatát. Ha nektek is megakadt a szemetek valamin, ami kimaradt a listáról, írjátok meg bátran kommentben!