Értékelés,  KIDS

Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Fülszöveg:

Az eddig elsősorban színészként ismert Gáspár András Gáspár első regénye vérbeli sci-fi, kamasz főhősökkel, akikre életük eddigi legnagyobb feladata vár: bebizonyítani egy különös vizsgaterepen, valahol az univerzum peremén, hogy az emberiség bizalmat érdemel, képes tanulni korábbi hibáiból.
A Föld 2 egy különleges utazás története, melynek kamasz hősei, a Highbury Hills diákjai szándékuk ellenére, érthetetlennek tűnő körülmények között egy földszerű bolygóra kerülnek, ahol nemcsak virtuális és valóságos ellenfelekkel kell megküzdeniük, hanem saját magukkal is. Nem bukhatnak el, mert ha kudarcot vallanak, az emberiség sorsa megpecsételődik. De vajon képes-e egy gimnáziumnyi lány és fiú megmenteni a jövőnket? Képesek-e működőképes társadalmat létrehozni? Vagy hasonló sors vár rájuk is, mint a történetben megidézett híres Golding-regény, A Legyek Ura fiatal szereplőire?

A Móra Könyvkiadó idén tavasszal egy feledhetetlen utazásra kalauzolja el az olvasókat, amely során az univerzum peremén válhatunk részeseivé egy izgalmas próbatételnek. A Föld jövője egy iskola tanulóin múlik. Vajon sikerül megmenteniük a világot, amit ismernek? Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Nagyon különös könyv Gáspár András Gáspár most megjelent regénye, ugyanis egy olyan iskoláról szól, mely a világ legokosabb gyerekeit gyűjti össze, és melyet egyik pillanatról a másikra különös körülmények között rabolnak el egy távoli, furcsa helyre. Alapvetően ritkán olvasok sci-fit, de ez az alaptörténet nagyon felkeltette a figyelmemet, ezért aztán belevágtam ebbe az ifjúsági regénybe. És bár volt néhány dolog, amit nem teljesen értettem ebben a regényben, mégis úgy gondolom, egy igazán jó ifjúsági sci-fivel ismerkedhettem meg.

„Ha Ad sejtette volna, hogy aznap milyen hosszú út áll még előtte, biztosan nem felejti otthon édesanyja nagy gonddal készített, utolsó tízóraiját…”

Ami mindenképpen nagy pozitívuma a regénynek, az a fordulatos cselekmény, ugyanis nagyjából a harmadik fejezettől nagyon pörögnek az események, folyton izgalmas kérdésekbe és helyzetekbe botlunk, és miközben hőseink a túlélésért küzdenek, sok titokra is fény derül. A történet elején rengeteg a kérdés, nemcsak az olvasó, de a szereplők sem értenek semmit, de a szerző mesterien adagolja az információmorzsákat, így végig fenntartja az izgalmat. Ugyanakkor néha kissé logikátlannak éreztem az események folyását, vagy a szereplők reakcióját egyes helyzetekre. Hogy csak egy példát említsek, a halál torkából éppen csak megmenekülő, egy teljesen új helyre, új bolygóra kerülő diákok – akik még azt sem tudhatják, életben maradtak-e otthon a szeretteik – a félelem vagy aggodalom teljes hiánya nélkül csobbannak egy idegen bolygó tengerének vizébe, nem félve sem a víztől, sem az állatoktól.

Annak ellenére azonban, hogy néha nem igazán értettem a diákok reakcióját egy-egy helyzetben, a szerző nagyon szépen ábrázolt karaktereket, minden szereplőt egyedi tulajdonságokkal, hibákkal ruházott fel, így végeredményben olyan háromdimenziós karaktereket kaptunk, akik nagyon hasonlítottak az igazi emberekre: hol jól, hol rosszul döntöttek, hibáztak, mégis igyekeztek a legjobban teljesíteni ezen az ismeretlen színtéren. Ezért aztán a regényből nem tudnék kiemelni egyetlen egyértelműen negatív megítélésű karaktert sem, a konfliktusok nem jó és rossz között zajlottak, ami a sci-fi háttere előtt mégis nagyon életszagúvá tette a történetet.

Ezek után már csak az maradna, hogy ajánljam a könyvet a megfelelő korosztálynak, ez azonban most mégis problémás számomra. Az olvasás elején meg voltam győződve, hogy a regény nagyjából a felső tagozatos diákoknak szól, annak ellenére, hogy a szereplők gimnazisták, azonban ahogy haladt előre a történet, egyre horrorisztikusabb jelenetek játszódtak le a lapokon, egy ponton én még felnőttként is soknak éreztem a képzeletemben elém táruló látványt. Így aztán nem tudnám a könyvet nyugodt szívvel egy tízes évei elején járó gyerek kezébe adni, akármennyire is hozzá vannak szokva a gyerekek manapság a vérengzéshez. A regény második része amúgy is megkívánja az idősebb befogadót, mert nemcsak a káromkodások, de a szexre való utalások száma is erősen megnő innentől. Így hát inkább az idősebbekenek ajánlanám ezt a regényt, akik ne ijedjenek meg tőle, hogy egy otthon hagyott uzsonna az első probléma a regényben, mert később tényleg nagyon jó sci-fi lesz a regényből.

Mindent összevetve a Föld 2 záróvizsga egy nagyon érdekes regény, mely teljesen beszippantott a cselekményével, ezért a hibái ellenére is mindenképpen egy kiemelkedő ifjúsági regénynek mondanám. A könyvet elsősorban a műfajjal most ismerkedőknek, és főleg a gimnazista korosztálynak ajánlanám, de nekem felnőttként is igazán jó élmény volt a regény olvasása. Azt hiszem, Gáspár András Gáspár már az első könyvével megmutatta, hogy jól tud írni, ezért aztán remélem, hogy sok hasonló ifjúsági regényt olvashatunk még tőle a jövőben.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha további izgalmas dolgokat szeretnétek megtudni a regényről, akkor hallgassátok meg a szerzővel készült rádióinterjút itt, látogassatok el Gáspár András Gáspár weboldalára, vagy tekintsétek a könyv bemutató videóját, mely a Móra Mesefesztivál keretein belül jelent meg: 

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A történetben a szereplők egy másik bolygón, valahol az univerzum peremén találják magukat. Játékunk során az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyekben a szereplők szintén elhagyják a Földet valamilyen okból. A Rafflecopter dobozba, kérjük, írjátok be az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“Ez a baj a tudatlansággal. Sohasem tudhatod igazán, hogy mennyi mindent nem tudsz.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

[Blogturné Klub]
04. 27. Veronika’s Reader Feeder
04. 29. Utószó
05. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út (Extra)

A könyv adatai:

Kiadó: Móra Könyvkiadó
Műfaj: ifjúsági sci-fi
ISBN: 9789634865193
Oldalszám: 336 oldal
Szerző: Gáspár András Gáspár
Megjelenés: 2020.04.16.

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük