Értékelés

Emily Nagoski, Amelia Nagoski: Elég ​vagy

Az Elég vagy fülszövege:

Ha ​ezt a munkafüzeted tartod a kezedben, valószínűleg hiszel abban, hogy jobban is tudnád érezni magad. És milyen igazad van! A népszerű szerzőpáros, Emily és Amelia Nagoski jól tudják, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk nekünk, nőknek, és ebben a gyakorlati feladatokban gazdag kötetben megmutatják, hogyan győzd le a kimerültséget, a túlterheltséget és a kiégést.

Emily és Amelia közös munkásságának egyik legfontosabb gondolata, hogy a „jóllét” akkor következik be, ha szabadon tudunk mozogni az emberi lét különféle tapasztalatai – a munka és a pihenés, az alvás és az ébrenlét, a kapcsolódás és az önállóság – között. Ha azonban ez a szabad mozgás nem lehetséges és elakadunk valahol, óhatatlanul is bekövetkezik a kiégés, ami rendkívül káros az egészségünkre, a mindennapi életünkre és a kapcsolatainkra.

Az Elég vagy segít, hogy felfedezd, ha elakadtál, és megtanít arra, hogyan boldogulj az igazán stresszes helyzetekben. A munkafüzetben
– elgondolkodtató kérdése
– izgalmas gyakorlatok
– szemléletes ábrák
– és hasznos tippek
vezetnek majd az önmagad megismerése felé vezető úton. Akár olvastad a szerzők előző kötetét, az Érzelmi kiégést, akár nem, ez a munkafüzet nélkülözhetetlen segítőtársad lesz a stressz csökkentésében, az érzelmek kezelésében és abban, hogy megtapasztald a valódi jóllétet.


A népszerű szerzőpáros, Emily és Amelia Nagoski új könyve egy munkafüzet, mely segít a nőknek legyőzni a kimerültséget, a túlterheltséget és a kiégést. Tartsatok bloggereinkkel az Elég vagy munkafüzet turnéján, és ne felejtsetek el játszani se, mert a Libri kiadónak köszönhetően a blogturné végén nyerhettek egy példányt a könyvből!

Az utóbbi években egyre fontosabb lett számomra az önismeret és a mentális egészséggel való folyamatos foglalkozás. Épp ezért igyekszem évi néhány pszichológiai témájú könyvet is elolvasni, melyek általában hosszabb időre gondolkodnivalóval látnak el, és segítenek egy újabb apró lépést tenni magam felé. Ahogy mindenkinek, természetesen nekem is vannak problémáim, jól ismerem a stresszt és a megfelelési kényszert, így az Elég vagy című munkafüzet már lényegében a címével megfogott, és amint megkaptam, elkezdtem a kitöltését is.

Fighting Anxiety and Stigma - Engelsk - NDLAA munkafüzetet Emily és Amelia Nagoski állította össze, akik az Érzelmi kiégés című kötetet is írták. A könyv írása során összegyűlt tapasztalataik adták az alapját ennek a munkafüzetnek is, melynek célja, hogy végigvezessen minket a hatékony stresszkezeléshez vezető úton – vagy legalábbis az első méterein. A könyv három nagy fejezetből áll: az első rész olyan lehetőségekkel foglalkozik, melyek segítenek, hogy stresszes helyzetben mielőbb jobban legyünk, a második rész abban segít, hogy megtaláljuk, mi áll közénk és a jóllétünk közé, míg a harmadik rész a kiégés elkerülésének módszereire fókuszál.

A három fejezetben összességében nagyon sokféle problémáról esik szó, a szerzők röviden ismertetik a pszichológiai tudnivalókat, de arra fektetik a hangsúlyt, hogy a feladatok segítségével minket vezessenek, és segítsenek eljutni különböz, önmagunkkal kapcsolatos felfedezésekig, és megtaláljuk, hogy mi jó nekünk. A könyv már az elején leszögezi, hogy nem minden feladat lesz hasznos mindenkinek, és ezt én is éreztem, de összességében az eddig megoldott feladatok mégis közelebb vittek ahhoz, hogy megértsem, mi okoz nehézségeket számomra, és mi segít megszabadulni tőlük.

„Az értelmet nem a szörnyűség teremti, amelyet átéltél, hanem az, ahogyan túlélted.”

A könyvhöz tartozik egy rövid függelék, melyben rövid magyarázatok és gyakorlatok kaptak helyet. Nagyon tetszett, hogy ez a függelék segítséget nyújt azoknak is, akik most kezdik az önismeret felé vezető utat. A könyv hangulata egyébként is rendkívül kedves és támogató, akárhányszor a kezembe veszem, mindig azt érzem, hogy minden, amit érzek, jó és helyénvaló. Emellett pedig praktikus apróságokkal is segíti a szerzőpáros a hatékony munkát: például minden feladatnál ott szerepel, hogy a megoldása nagyjából mennyi időt vesz majd igénybe.

A pszichológiai könyveknél mindig szeretem hangsúlyozni, hogy nem helyettesíthetik a pszichológusokat, és nem nyújtanak megoldást a problémáinkra, ugyanakkor az Elég vagy munkafüzet segíthet közelebb kerülni önmagunkhoz, és hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban tudjuk kezelni a ránk váró nehézségeket. Aki érez magában elég elszántságot ahhoz, hogy kitöltse a munkafüzetet, és elmerüljön kicsit a nehezebb pillanataiban is, az biztosan el tud vinni magával valamit ebből a kötetből.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Emily Nagoski és Amelia Nagoski néha ismert popkulturális példákat hoz fel az Elég ​vagy! munkafüzetben a különféle feladatoknál, mi pedig úgy gondoltuk, hogy ezek közül szemezgetünk. Minden állomáson találtok egy könyvre/filmre/videojátékra utaló képet, melyből rá kell jönnötök a címükre.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

A turné állomásai:

08.26. Könyv és más
08.28. Csak olvass!
08.29. Utószó
08.30. Szembetűnő
09.01. Spirit Bliss Sárga könyves út
09.02. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Libri
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636042028
Fordította: Sóskuthy György
Megjelenés időpontja: 2023. július 19.