Értékelés

Shona Innes: A rosszkedv olyan, mint egy felhő

Fülszöveg:

Senki sem mosolyog a nap huszonnégy órájában, és ez rendben is van. Szabad rosszkedvűnek lenni. A kisgyerekeknek is. Segítsünk nekik: öleléssel, kérdezéssel, beszélgetéssel, kizökkentéssel, magyarázással, békén hagyással, vagy éppen külső segítség igénybevételével. Néha így, néha úgy. Bármi jó lehet, ami beválik.

Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.


A Pagony kiadó gondozásában megjelent Shona Innes klinikai pszichológus és igazságügyi pszichológus szakértő Ölelj meg! című sorozata hasznos tanácsokkal látja el a kicsiket és a nagyokat. A könyv csodás illusztrációi Agócs Írisz keze munkáját dicsérik, melyek tökéletes összehangot alkotnak a szívmelengető tartalommal.

Shona Innes számos kötetéről olvashattatok már a blogon, melyek mindegyike egy-egy, a gyerekeket érintő problémával, érzelemmel és kérdéssel foglalkozik. Amellett, hogy ezeknek a könyveknek a fő célja a szülő-gyermek párbeszéd elindítása, mindegyik teljes mértékben a gyerekek érzelem- és gondolatvilágára lett szabva. Az Ölelj meg! sorozat legújabb kötete a rosszkedv érzésével foglalkozik.

A rosszkedv olyan, mint egy felhő meglepő módon egy igazán idilli képpel indul – egy szép nap leírásával. Azt azonban mind tudjuk, hogy a szép napokat is követi előbb-utóbb egy rosszabb, így a könyvben is eljutunk odáig, hogy bizony sosem lehet minden nap egyformán szép. Bár szomorúnak tűnik ez a megállapítás, de Shona Innes könyvében épp emiatt tűnik a rosszkedv teljes létjogosultsággal rendelkező, elfogadható érzelemnek, mely épp annyira a része az életünknek, mint a boldogság.

„Vannak napok, amik nem annyira csodálatosak. Lehetnek nehezebb napjaid is.”

És valóban, a rosszkedv és a szomorúság is fontos érzelem, és egyáltalán nem baj, ha néha érezzük. Felhívja azonban a figyelmünket a könyv, hogy néha az is előfordulhat, hogy valaki túlságosan, vagy túl sokáig szomorú, ilyenkor pedig már segítenünk kell, vagy segítséget kell kérnünk. A rosszkedvnek – akárcsak a felhőknek – számtalan formája létezik, de csak akkor tudjuk őket megkülönböztetni, hogy megpróbáljuk megtalálni a bánat okát, és megoldani a problémát.

A könyv illusztrációja szokás szerint nagyon szép, ezúttal azonban még különlegesebb, mint a többi könyvnél, ugyanis Agócs Írisz nagyon ügyesen játszik a színekkel, és a boldog napokat éppen úgy remekül érzékelteti, mint a szomorúakat. A bánat mélypontján az egész oldal nyugtalanítóan lila színű, ám ahogy lapozunk, ismét kiderül az ég, és kiderül, hogy vannak megoldások, ha szeretnénk megszabadulni a rosszkedvtől.

„Van, aki lecseréli a rosszkedvét a csodálatos napok emlékére.”

Azt persze senki sem garantálhatja, hogy a beszélgetés, a hobbink űzése vagy a kikapcsolódás mindig segít legyőzni a szomorúságot, az azonban eléggé biztos, hogy érdemes megpróbálkoznunk velük, mert sokat segíthetnek a rosszabb napokon. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a bánatos napok után mindig jönnek csodaszépek is!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Itt a tavasz, így nem csak a Gondolatok kertjében találunk csodaszép virágokat, hanem a természetben is. Néhány virág neve azonban összekeveredett. Nincs más dolgotok, mint kibogozni a neveket, majd beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

yalboi

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04.12. Szaffi polca
04.14. Csak olvass!
04.16. Könyv és más
04.18. Csak olvass!
04.20. Utószó
04.22. Szaffi polca
04.24. Nem félünk a könyvektől
04.26. Könyv és más
04.28. Nem félünk a könyvektől
04.30. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Pagony
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 32
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635870769
Fordította: Rét Viktória
Illusztrálta: Agócs Írisz

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük