Értékelés

Shona Innes: A harag olyan, mint a páncél

Fülszöveg:

A pozitív érzésekkel könnyű azonosulni, azokat könnyű elfogadni és kimondani, de a negatívokkal nagyon nehéz együtt élni. Pedig azok is a részeink, azokra is szükségünk van. Meg kell tanulni, hogy mitől leszünk mérgesek, a haragunkat, indulatainkat agresszió nélkül kommunikálni, és a dühünket feldolgozni és elengedni.
Szél Dávid, pszichológus
Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.


A Pagony Könyvkiadó jóvoltából az Ölelj meg! sorozat újabb két része jelent meg Shona Innestől: A barátság olyan, mint a libikóka, valamint A harag olyan, mint a páncél. A gyerekek igényeit szem előtt tartva, nagy odafigyeléssel megírt köteteket ezúttal is Agócs Írisz csodaszép rajzai díszítik.

A negatív érzések kezelése és értelmezése sokszor nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is gondot okoz. Míg a pozitív érzéseinket a legtöbben könnyedén ki tudjuk fejezni, addig a szomorúsággal, csalódással vagy épp a haraggal bizony gyakran meggyűlik a bajunk. Ha ezeket az érzéseket nem tudjuk kimutatni, az éppen olyan káros, mint az, ha nem tudjuk elengedni és feldolgozni őket. Shona Innes könyve, A harag olyan, mint a páncél éppen egy ilyen érzéssel, a haraggal foglalkozik, és abban segít kicsiknek és nagyoknak, hogy a helyén kezeljük ezt a fontos, de néha kellemetlen érzést.

„A páncél nem valami kényelmes, és sokszor nehézzé válhat.”

Bár a haragot alapvetően rossz érzésként kezeljük, Shona Innes rámutat, hogy nagyon is szükségünk van rá: páncélként megvéd minket a szomorúságtól vagy a csalódástól. A düh tehát fontos, és szükséges érzelem, mely képes figyelmeztetni is minket arra, hogy valami baj van. Ugyanakkor fontos, hogy a helyén kezeljük és el tudjuk engedni a haragunkat, ehhez pedig segítséget is nyújt a könyv egy egyszerű gyakorlat formájában.

Ahogy minden Ölelj meg! könyv, úgy ez is felhívja a figyelmet a kommunikáció fontosságára, valamint arra, hogy igyekezzünk megfejteni és megoldani a háttérben húzódó problémákat. Nagyon tetszik, hogy mindez egyszerű, a gyerekek számára is könnyen befogadható formában került a lapokra, bár nem tudom, hogy a páncél-harag metafora mennyire érthető a gyerekeknek.

„Amint megérzed a testedben a haragot, állj meg, és figyelj rá. Ilyenkor néha jót tesz, ha szép lassan, nyugodtan kifújod a levegőt.”

A könyv természetesen most is Agócs Írisz rajzaival jelent meg, és szokás szerint igazán szép, igényes kiadvány lett, tele kifejező, a megértést segítő illusztrációval. A szöveg és az azt követő beszélgetés pedig nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is segíthet némiképp a dühkezelésben.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Shonna Ines könyveiben számtalan fontos téma megjelenik, melyekről nehéz beszélgetni a gyerekekkel. A mostani nyereményjátékunkban ezért ezekhez kapcsolódó szavakat kell megtalálnotok: minden allomáson kiemelt betűkkel találkozhattok, melyeket összerakva megtudhatjátok a helyes megoldást. Ezt kell beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 13. Utószó – A barátság olyan, mint a libikóka
04. 15. Utószó – A harag olyan, mint a páncél
04. 17. Könyv és más – A barátság olyan, mint a libikóka
04. 19. Nem félünk a könyvektől – A barátság olyan, mint a libikóka
04. 21. Nem félünk a könyvektől – A harag olyan, mint a páncél
04. 23. Könyv és más – A harag olyan, mint a páncél
04. 25. Szaffi polca – A barátság olyan, mint a libikóka
04. 27. Szaffi polca – A harag olyan, mint a páncél
04. 29. Csak olvass! – A barátság olyan, mint a libikóka
05. 01. Csak olvass! – A harag olyan, mint a páncél

A könyv adatai:

Kiadó: Pagony
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 32
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635871407
Illusztrálta: Agócs Írisz
Megjelenés időpontja: 2022. január 31.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük