Értékelés,  KIDS

Shona Innes: A barátság olyan, mint a libikóka

Fülszöveg:

Egy barátság nem biztos, hogy magától értetődő, nem biztos, hogy mindig egyértelmű. Pláne óvodáskorban, amikor az összeveszések és kibékülések mindennaposak. Ahhoz, hogy egy barátság működjön, tenni kell, és ez így marad felnőttkorunkban is. Nagyon fontos, hogy az egyensúly átmeneti megbomlásától nem kell megijedni. Ilyenkor hátrébb vagy előrébb lehet csusszanni a libikókán, hogy segítsünk a barátságnak helyrebillenni.

Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.


A Pagony Könyvkiadó jóvoltából az Ölelj meg! sorozat újabb két része jelent meg Shona Innestől: A barátság olyan, mint a libikóka, valamint A harag olyan, mint a páncél. A gyerekek igényeit szem előtt tartva, nagy odafigyeléssel megírt köteteket ezúttal is Agócs Írisz csodaszép rajzai díszítik. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt valamelyik könyvből!

Shona Innes Ölelj meg! című sorozatából két könyvet olvastam korábban, Az élet olyan, mint a szél és A család olyan, mint a süti címűt. Most azonban a Blogturné Klub tagjaként lehetőséget kaptam arra, hogy a sorozat további négy kötetét is elolvassam, úgyhogy a jövőben több értékelést is olvashattok majd az Ölelj meg! sorozat részeiről. Ebben a turnéban a két legújabb könyvről olvashattok, ezek közül is A barátság olyan, mint a libikóka kerül ma terítékre a blogon.

„A barátság jó dolog, amire nagyon kell vigyázni.”

Aki olvasta vagy látta már a sorozat bármely kötetért, az pontosan tudja, hogy milyen igényes és különleges kiadványokról beszélünk. Bár a könyvek kisalakúak, mindegyik keményborítós, vastag lapokból áll, és minden oldalt Agócs Írisz különleges, színes rajzai díszítenek. A barátság olyan, mint a libikóka is ilyen szép, időtálló könyv lett, melyet az egész család haszonnal forgathat.

A könyv fő témája a barátság, de elsősorban az a fajtája, amellyel az óvodás-kisiskolás gyerekek találkoznak: olyan barátságok, melyek a közös játékon és a kedvességen alapulnak, de olykor konfliktusok, sértődések tarkítják. Az összeveszések és a kibékülések – Szél Dávid pszichológus szavaival élve – ugyanis mindennaposak ebben a korban, és ez a dinamika teszi éppen olyanná a barátságokat, mint a libikóka.

„Ha egy barátság nincs egyensúlyban, és sok vele a baj, attól nagyon szomorú vagy dühös lehetsz. De van, amivel segíthetsz megjavítani a kibillent barátságot.”

Sokan megtapasztalhattuk azonban, hogy ezek a konfliktusok milyen fájdalmasak tudnak lenni gyerekkorban, és a rossz tapasztalat akár a későbbi életünkre is hathat. Nekem is volt hasonló élményem, ezért különösen közel éreztem magam ehhez a kötethez, és nagyon tetszett, hogy a Shona Innes arra vonatkozóan is igyekszik tanácsot adni, hogy mit tehetünk, ha egy barátunkkal felborult az egyensúly. Amellett, hogy fontos a kommunikáció, szerintem az is hasznos hasznos tanács, hogy távolodjunk el a velünk rosszul bánó baráttól, és próbáljuk máshogy jól érezni magunkat.

A barátság olyan, mint egy libikóka tehát egy olyan kötet, mely ismét egy fontos, sok gyereket érintő témával foglalkozik nagyon érthetően és érzékenyen. A könyv végén pedig Szél Dávid, pszichológus szösszenetét is elolvashatjuk, ezek pedig segítenek abban, hogy hogyan is beszélgessünk a gyermekünkkel nehéz témákról. Hiszen a könyv felolvasása csak az első lépés: az ezt követő szülő-gyermek párbeszéd a legfontosabb.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Shonna Ines könyveiben számtalan fontos téma megjelenik, melyekről nehéz beszélgetni a gyerekekkel. A mostani nyereményjátékunkban ezért ezekhez kapcsolódó szavakat kell megtalálnotok: minden allomáson kiemelt betűkkel találkozhattok, melyeket összerakva megtudhatjátok a helyes megoldást. Ezt kell beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 13. Utószó – A barátság olyan, mint a libikóka
04. 15. Utószó – A harag olyan, mint a páncél
04. 17. Könyv és más – A barátság olyan, mint a libikóka
04. 19. Nem félünk a könyvektől – A barátság olyan, mint a libikóka
04. 21. Nem félünk a könyvektől – A harag olyan, mint a páncél
04. 23. Könyv és más – A harag olyan, mint a páncél
04. 25. Szaffi polca – A barátság olyan, mint a libikóka
04. 27. Szaffi polca – A harag olyan, mint a páncél
04. 29. Csak olvass! – A barátság olyan, mint a libikóka
05. 01. Csak olvass! – A harag olyan, mint a páncél

A könyv adatai:

Kiadó: Pagony
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 32
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635871391
Illusztrálta: Agócs Írisz
Megjelenés időpontja: 2022. január 31.

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük