Értékelés

Samantha Shannon: A Narancsfa-kolostor

A narancsfa-kolostorA Narancsfa-kolostor fülszövege:

Egy megosztott világ.
Egy királynő birodalma örökös nélkül.
Egy ősi ellenség tudatra ébred.

Inysben ezer éve a Berethnet-ház uralkodott. Kilencedik Sabran királynő még nem választott férjet. Lányt kell szülnie, hogy a birodalmát megvédje a pusztulástól – de a bérgyilkosok egyre közelebb járnak.

Ead Duryan kívülálló az udvarban. Bár kinevezik udvarhölgynek, továbbra is lojális a varázslók titkos társaságához. Ead szemmel tartja Sabrant, és titokban a tiltott mágiával is védelmezi.

A sötét tengeren túl Tané kezdettől fogva arra képezte magát, hogy meglovagolja a sárkányokat, de olyan választás elé kerül, amely révén egész addigi élete feje tetejére áll.

Kelet és Nyugat szemben áll egymással, a tárgyalások nem vezetnek eredményre, és közben hosszú szunnyadás után a káosz erői ébredeznek.


A Next21 Kiadó jelentette meg Samantha Shannon: A Narancsfa-kolostor című, hatalmas sikerű epikus fantasy regényét, mely számos más irodalmi díj mellett 2019-ben a Goodreads Choice Awards Fantasy kategóriájában az előkelő negyedik helyet szerezte meg. Bloggereink alig várták már, hogy bemutathassák nektek a történetről alkotott véleményüket, mert ez a regény méltán ejti ámulatba az olvasókat! Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, aki nehezen áll neki nagyon vastag könyveknek, azonban A Narancsfa-kolostor a meglehetősen impozáns fülszövege mellett rengeteg pozitív ajánlást is magáénak tudhat, melyek végülis meggyőztek arról, hogy hiba lenne kihagyni ezt a könyvet. A kötete ráadásul csodaszép borítót, és különleges élfestést is kapott. Mindezek ellenére azonban amikor először láttam meg a könyvet, és a meglehetősen apró, szinte a lap széléig írt betűket, egy kicsit megijedtem – nem kellett volna, mert A Narancsfa-kolostor máris az év legjobb olvasmányai közé került!

Mindenek előtt el kell mondanom, hogy A Narancsfa-kolostor olyan kötet, amelyre rá kell szánni az időt – én két hét alatt olvastam el – de biztosan nem fogod megbánni, ha adsz neki egy esélyt. Soha nem olvastam ugyanis ez előtt olyan regényt, amely ennyire sokoldalú, részletes és kidolgozott lett volna, és amely ennyi szereplőt mozgatna – név szerint legalább 30 szereplőt ismerhetünk meg. A sok karakter, a történet, a rengeteg fordulat és a teljes világ bemutatása így tehát igényelte is ezt a nagy terjedelmet.

„– Ez kegyetlen világ, sárkány. Én pusztán alkudoztam – mondta Niclays.”

A regényben lényegében három kontinenst járunk be: keleten megismerhetjük Tanét, aki éppen élete legnagyobb megmérettetésére készül – hosszú tanulás után végre esélye nyílik rá, hogy sárkánylovassá váljon. A sárkányok már az első pillanattól fontos szereplői a könyvnek, ám hamar kiderül, hogy nem mindegyikük egyforma: a nagy keleti sárkányok védelmezik a világot és segítik az embereket, a nyugati sárkányok azonban tűzből születtek, és lételemük a pusztítás. Az ő vezetőjük a Névtelen, akit ezer évvel ezelőtt már sikerült bezárnia néhány különleges hősnek, ám most azt suttogják, hogy ismét kiszabadulhat.

Tanéhoz hasonlóan keleten él Niclays Roos, az alkimista, aki száműztek nyugatról, mert átverte Sabran királynőt. Ezzel el is érkeztünk nyugathoz, ahol Sabran udvarában él Ead, a Narancsfa-kolostor megbízottja, akinek a célja az, hogy megvédje a legendás királynőt. A nyugatiak hite szerint ugyanis Sabran vérvonala az egyetlen, amely megköti a Névtelent. Ead bár vágyik vissza a szülőföldjére, a déli kolostorba, mégis egyre közelebb kerül Sabranhoz, és a feladata teljesítéséhez. Tané, Niclays és Ead mellett a negyedik főszereplő, akit követünk, Loth, a keleti nemes, akit elküldenek az udvarból, mert látszólag közel került Sabran királynőhöz. Így a férfi a legjobb barátjával veszélyes küldetésre indul egy lázadó országba, ahol a szörnyű nyugati sárkányok uralkodnak.

„– Ez kegyetlen világ, sárkány. Én pusztán alkudoztam – mondta Niclays.”

Mind a négy hősünk, és a mellékszereplők nagy része is kidolgozott, összetett karakter, különböző jellemvonásokkal, jó és rossz tulajdonságokkal. Talán Ead az, aki a kötet legnagyobb részében fókuszban van, de lehet, hogy azért érzem így, mert az ő nagyhatalmú, okos, de néha inkább a szívére hallgató karakterével tudtam a leginkább azonosulni.

Mindegy volt azonban, hogy épp kit követünk, mert minden szereplőnk izgalmas kalandokon ment keresztül, és a világ egy-egy újabb szeletét mutatták meg nekünk. Nagyon izgalmas, hogy a különböző országok teljesen más hit- és mondavilággal rendelkeztek, melyekből mi is bőven kapunk ízelítőt, rengeteg politikai berendezkedéssel találkozunk, és természetesen némi mágiával, mely nem a legegyszerűbb mágiarendszeren alapul, de kétségkívül izgalmas kérdéseket vet fel. És természetesen szerelemmel és romantikus kapcsolatokkal is bőven találkozhatunk a kötetben, a legkülönbözőbb formákban.

„– Mindenkiben ott lakik valamiféle árnyék – mondta. – Én egyszerűen elfogadom a tiédet – azzal a gyűrűre helyezte a kezét. – Remélem, te is elfogadod at enyémet.”

Napestig tudnék írni erről a monumentális és különleges kötetről, de talán már ennyiből is könnyedén leszűrhető, hogy rajongtam a kötetért. Épp ezért nagyon szívesen ajánlom mindenkinek A Narancsfa-kolostort, aki szereti a sárkányos fantasykat, a kalandregényeket és a nagyívű történeteket. Extra előny, hogy a regény egy kerek, lezárt történetet mesél el, melynek ugyan van egy előzmény-története, de önmagában is teljes értékű.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Természetesen sárkányos a játék, minden állomáson láthattok egy híres sárkányt, először is ismerjétek fel. A feladat az, hogy beírjátok a sárkány nevét, vagy a film címét amiben szerepelt  a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01.30 Kelly és Lupi olvas
02.02 Utószó
02.05 Dreamworld
02.08 Readinspo
02.11 Könyv és más
02.14 Booktastic Boglinc

A könyv adatai:

Kiadó: Next21
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 862
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786156606051
Fordította: Tamás Gábor, Kleinheincz Csilla
Megjelenés időpontja: 2023. november 25.