Értékelés

Heike Faller: 100 felejthetetlen pillanat

Fülszöveg:

Mit tanít az élet, ha az ember hároméves? Vagy huszonegy? Negyvenöt? Hatvanöt? Vagy akár nyolcvannál is több? Ebben a gyönyörűen illusztrált könyvben az olvasó oldalról oldalra, évről évre követheti végig az emberi élet állomásait, amelyek között szerepel rengeteg élmény, apró hétköznapi csoda, öröm és bánat egyaránt.

A Partvonal Kiadó jóvoltából egy nagyon különleges könyv jelent meg az év végén, mely egy egész emberi életet ölel fel, ugyanis 0-tól 100 éves korig minden évhez egy gondolatot, felismerést vagy érzést társít, miközben elgondolkodtat magáról az életről is. Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk, és nyerjétek meg ti is ezt a különlegesen illusztrált egyedi kötetet!

Heike Faller könyve nem egy szokványos kötet, ugyanis történetek helyett csupán egy-egy mondat kapott helyet a színes oldalakon, az emberi élet minden egyes évéhez egyetlen gondolat. A könyv felépítése engem azonnal megfogott, és nagyon érdekesnek tűnt a téma is, így nem haboztam elolvasni/átlapozni az egyébként külsőre is impozáns, nagy és minőségi lapokból álló kötetet. (Könyvszaglászóknak megjegyzem: az illata is nagyon jó!)

„18. Még egy csoda: megszeretted a kávét.”

Amik rögtön, még az olvasás előtt feltűntek a kötetben, azok a különleges illusztrációk voltak, és nagyon örültem, hogy akárcsak a borítón, úgy a könyvben is mindenféle korú/színű/alkatú ember megjelenik. Annak ellenére, hogy a képek nem annyira részletesek és kidolgozottak, szerintem nagyon jól közvetítenek hangulatot, és a rajzok képesek voltak megmosolyogtatni vagy elszomorítani is, így Valerio Vidali illusztrációi végső soron elérték céljukat, és remekül kiegészítették a szöveget.

Ahogy korábban már említettem, a 100 felejthetetlen pillanat felépítése nagyon egyszerű: minden oldalon egy szám – egy ember életkora – és egy mondat, gondolat szerepel a színes képek mellett. A kis szövegek persze nagyon változatosak, és ahhoz képest, hogy azt hittem, közhelyek lesznek a lapokon, nagyon kellemesen csalódtam, hiszen sok nagyon igaz állítás, de vicces mondatok, tanulságok és itt-ott elgondolkodtató kérdések is szerepelnek a könyvben (például a 45. évnél ez: „Szereted magad olyannak, amilyen vagy?”).

A 100 felejthetetlen pillanat tehát egy szép, elgondolkodtató kis kötet, mely ilyenkor, év végén különösen hasznos lehet, hogy elgondolkozzunk rajta, hogy hol tartunk az életünkben, mit tanultunk már meg, és belegondoljunk, hogy mit érezhetnek a nálunk idősebb vagy fiatalabb szeretteink. Persze egy-egy tapasztalat, gondolat, felismerés nem feltétlenül kötődik szigorúan ahhoz az életkorhoz, amelyhez a szerző kapcsolta, de nagyjából jól sikerült belőni az évszámokat, mert 24 évesen tökéletesen jól értem a 20-as számokhoz kapcsolódó mondatok mögött rejlő érzéseket, és ahogy a családtagjaimnak olvastam fel a könyvből, ők is átérezték a saját korukhoz kapcsolódó mondatokat. Nem mondom, hogy egyetlen közhely sincs a könyvben, és minden megállapítása szíven ütött vagy megmosolyogtatott, de összességében jó élmény volt olvasni a könyvet, bár azt nagyon sajnáltam, hogy a végére annyira szomorú lett a kötet hangulata. Ugyanakkor olyan könyvről van szó, amelyhez biztosan vissza fogok még térni a jövőben.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a 100 felejthetetlen pillanatban nagy szerepet kap az életkor, ezért mostani játékunkban életkorokkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnotok. A feladatotok csupán annyi, hogy találjátok ki a helyes megoldást, mely minden esetben egy kétjegyű szám, és ezt írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Hány éves volt J. K. Rowling, amikor elkezdte írni Harry Potter történetét?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 28. Utószó
12. 30. Readinspo
01. 02. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Partvonal
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 200
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786155783838
Fordította: Novák Petra
Illusztrálta: Valerio Vidali
Megjelenés időpontja: 2020. október 15.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük