Értékelés

Mayim Bialik: FelNŐni

Fülszöveg:

A ​mai világban lányként felNŐni nem egyszerű feladat. Egyensúlyozni kell a család, a barátok, a szerelem, a hobbik és az iskola között… lehet, hogy úgy gondolod, erre csak egy szuperhős lenne képes. Pedig valójában semmi másra nincs szükséged, csak egy kis információra!
Mayim Bialik, az Agymenők sztárja tudományos tények, saját történetei és az élet során felszedett bölcsessége segítségével mesél nekünk a nővé válás folyamatáról – biológiai, pszichológiai és szociológiai szempontból.
Kötelező olvasmány minden tinilánynak!
Mayim Bialik leginkább Amy Farrah Fowlerként ismert Amerika első számú vígjátéksorozatából, az Agymenőkből. Mayim a kaliforniai egyetemen szerezte BSc-diplomáját neurológiából, illetve hebraisztikából és judaisztikából, majd a PhD-ját szintén a kaliforniai egyetemen végezte neurológiából. Mayim egy normális, tökéletlen anyuka, aki igyekszik mindent simán intézni egy olyan világban, mely gyakran kicsúszik a kezei közül. Díjnyertes színésznő, idegtudós, anya és felNŐtt lány.


Mayim Bialikot kis túlzásssal az egész világ Amy Farrah Fowlerként, az Agymenők különc tudósaként ismerte meg, azonban aki kicsit is utánanéz, hogy ki is ez a tehetséges színésznő, hamar rájöhet, hogy Mayim egy igazán izgalmas ember: nemcsak a képernyőn, a való életben is doktori címe van, ráadásul remek humora és sajátos világlátása van. A FelNŐni ezért nem csak önmagában azért volt érdekes számomra, mert a kötet segít végigmenni a lányoknak a felnőtté válás útján, hanem a szerző személye miatt is, nagyon kíváncsi lettem rá ugyanis, hogy milyen tapasztalatot, tudást ad át Mayim a fiatal lányoknak.

A kötet alapvetően nem egy felvilágosító könyv, nem az a célja, hogy elmondja, hogy hogyan születik a kisbaba, bár egy hosszú fejezetben tárgyalja a testi változásokat, amelyeken egy tinilány keresztülmegy. Sokkal inkább úgy éreztem, hogy a szerző rendet próbál tenni a fejekben, és olyan kérdéseket válaszol meg, melyek felmerülhetnek egy tizenéves kislányban, de nem feltétlenül merik megkérdezni senkitől. Én, aki annak idején a Bravo Girl, IM, és hasonló újságokat bújtam (szerintem ez egy generációs tapasztalat), pontosan átérzem, hogy mennyire kíváncsi egy tinilány mindenre, ami a felnövéssel jár, és ez nemcsak a testi dolgokra, hanem az érzelmi változásokra is igaz.

„A DNS-ben több tízezernyi gén található, melyek meghatározzák az olyan fizikai tulajdonságainkat, mint a szemünk színe vagy a magasságunk; illetve az, hogy tudsz-e tacót formázni a nyelvedből. (Tudsz? Én igen!)”

Mayim ezért a testi változások mellett fejezetet szentel a szerelemnek, és hogy hogyan is működik egy egészséges kapcsolat; a küzdésnek és a stressz legyőzésének, mely sok tininek okoz gondot, a táplálkozás és sport fontosságának; a tanulásnak, mely túlmutat az iskolán; és annak, hogy az életünk hogyan lehet – pozitív – hatással a világra. Mayim egyrészt tudományosan is leírja a testünk működését, így például, hogy milyen tápanyagokra van szükségünk, és honnan szerezhetjük be azokat, hogy miért változik a női test, sőt, hogy miért tetszenek a mellek a fiúknak, de azt is megválaszolja, hogy mi a stressz. Ezek a tudományosabb jellegű részek egyszerűen és érdekesen vannak megfogalmazva, bár sok olyan szóval találkoztam, amelyet egy 9-12 éves gyerek nem feltétlenül ismer, de az a gyanúm, hogy ez a fordításban csúszott kicsit félre. Ugyanakkor nem gondolom, hogy ez a pár szakkifejezés áthidalhatatlan akadályt jelentene a gyerekeknek, hiszen erre a néhány szóra könnyedén rákereshetnek.

File:Mayim Bialik and Jim Parsons at PaleyFest 2013.jpg - Wikimedia Commons
Mayim Bialik a sorozatbéli partnerével, Jim Parsonssal / Forrás: Wikipédia

Természetesen a biológiai működés leírásán túl Mayim rengeteg személyes tapasztalatot is megoszt, például arról, hogy ő hogyan küzd meg a stresszes helyzetekkel, milyen volt az első szerelme, hogy hogy érezte magát a többiektől a testi fejlődésben kissé lemaradt tiniként, és hogy milyen mozgásformát űz szívesen. Mayim azonban elsősorban inspirál és bátorít: célja az, hogy mindenki megtalálja önmagát, ezért tanácsodat a hozzá hasonlóknak és a tőle különböző fiataloknak egyaránt, miközben azt sulykolja a lányokba, hogy senki sem tökéletes, nem baj, ha hibázol, és hogy mindenki csodálatos a maga módján.

Nagyon tetszett, hogy a szerző nem akarja lenyomni senki torkán a saját véleményét, így például ír róla a könyvében, hogy vegán életmódot folytat, de azt is elmondja, hogy ez nem való mindenkinek, és bizony sok odafigyelést igényel. Amikor pedig arról beszél, hogy hogyan jótékonykodhatunk, több, különböző irányról és szervezetről is beszél, hogy mindenki olyan ügyet találhasson, amely fontos a szívének – megjegyzem, Mayim nem arra buzdít, hogy anyu és apu pénzéből adakozzunk, sokkal inkább önkéntes munkára, játékok és ruhák adományozására, vagy egyszerűen a szemét felszedésére. Ezek persze csak kiragadott példák, de jól érzékeltetik, hogy milyen sokszínű is ez a könyv, és mennyire igyekszik mindenki számára nyújtani valamit.

„Akár háztartásbeli anyuka lesz belőled, akár az USA elnöke, meg fogod találni a módját, hogy hogyan légy hatással a körülötted lévőkre és a világra. Kezdetnek higgy abban, hogy számítasz, majd lépésről lépésre haladj előre.”

A FelNŐni tehát egy nagyon olvasmányos – egy este alatt elolvastam -, humoros, mégis információkban gazdag kötet, mely rengeteg magyarázatot és tanácsot ad a fiatal lányoknak, sőt, akár a felnőtteknek is. Bár egy hozzám hasonló huszonéves felnőtt – jó esetben – már tisztában van az itt elmondott dolgok nagy részével, mégis nagyon inspirálóan hatott Mayim őszintesége, vidámsága és tapasztalata, mely sütött az oldalakról, és sok olyan hasznos tanácsot is adott a mindennapi életre, melyeket még én is megfogadok – mutatott például jógapózokat hasi görcsökre, meditációs technikákat, ötleteket stresszlevezetésre, és még ezer más dolgot. Nem mondom, hogy ezután a kötet után már nem lesznek kérdéseik a tiniknek, de a FelNŐni rengeteg mindenre kínál választ, vagy egyszerűen csak megmutatja, hogy nem vagy egyedül, ezért sokszor olyan volt, mintha egy nővérrel beszélgetnék. Ezért ha olyan könyvet kerestek a tinédzserkor küszöbén álló lányoknak, mely tényleg segít nekik navigálni a serdülőkor útvesztőjében, akkor mindenképpen ezt a könyvet ajánlom!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük