Értékelés

Joey Graceffa: Az éden gyermekei

Fülszöveg:

Rowan ​másodiknak született gyermek Édenben, ahol a népességnövekedést szigorú szabályok akadályozzák. A második gyermekek sorsa halál. Szülei elrejtik a tizenhat évessé cseperedett lányt. Nem járhat iskolába, nem lehetnek barátai. Azt a szemlencse-beültetést sem kaphatja meg, ami a társadalom egyenjogú polgárává avatná. Sokszínű, kaleidoszkóp szeme azonnal elárulná kilétét a Központ lélektelen ellenőreinek, robotjainak és szkennereinek. Édenen kívül a mérgezett Földön minden élet elpusztult. Kétszáz éve a zseniális tudós, Aaron Al-Baz megmentette az öngyilkos emberiség egy töredékét az Ökopanoptikum kifejlesztésével. Ez a számítógépes program magába építette a létező technikai vívmányokat, és Éden felvirágoztatásának szolgálatába állította. Az ember majd évszázadokig vár ebben a mesterséges Paradicsomban, amíg a Föld meggyógyítja önmagát. Legalábbis ezt tanítják az ökotörténet tananyagok, és így tudja Éden minden átlagos lakója. A kamasz Rowan annyira kiéhezett a külvilágra, hogy éjszakánként kőfalú kerítésük tetejéről néz szét a városon. Egyik este leereszkedik a túloldalon. Éjjeli kalandozásai során belebotlik ikertestvére, Ash iskolatársába, Larkba, akit látatlanban is régóta a szívébe zárt. Meggondolatlan kalandja családjára hozza a kopókat. Ugyan szülei tervbe vettek egy illegális lencsebeültetést, majd – szintén jó pénzért – örökbefogadó szülőket, most nyomban mennie kell. Anyja kocsiban próbálja kimenekíteni, de az ellenőrzőpont fegyveresei agyonlövik. Rowan végleg menekülni kényszerül ebbe az ellenséges és fenyegető világba.


A másodszülött Rowan az életét a házukat körülvevő kőfalak között töltötte, ugyanis Édenben a második gyerekekre a halál vár! A világot testvére elbeszéléséből ismerő lány annyira kiéhezett a külvilágra, hogy egy este nem bírja tovább, és átmászva a falon, elszökik… Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, olvassátok el az ajánlóinkat, és játsszatok velünk, ugyanis a turné végén a Maxim kiadó jóvoltából három szerencsés olvasónk megnyeri Joey Graceffa első YA-regényét!

Igazán izgalmas disztópikus fantasynak ígérkezett a Maxim új regénye, Az éden gyermekei, melynek már a fülszövege is megdobogtatta a szívemet, így természetesen azonnal el kellett olvasnom. A történet ugyanis a világvége után játszódik, az egyetlen megmaradt városban, mely a menekülteket gyűjti össze egy elzárt területre, és ahol a hatalom nagyon szigorú a születésszabályozást ír elő – második gyermekekről szó sem lehet. Hiába azonban a törvény, mégis előfordul néha, hogy megszületik egy-egy olyan gyermek, aki nem illik be a társadalomba, mint Rowan, aki egész életét elzárva töltötte, egészen addig, míg egy napon különös dolgok nem történnek.

„Nem tudhatod, mire vagy képes, mire nem. Ahogyan egyikünk sem, egészen a sorsdöntő pillanatig.”

Children of Eden: A Novel
Egy külföldi borító

Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, Rowan igenis elhagyja a történet során a biztonságot jelentő otthonát, hogy az olvasó szeme láttára végre ő is felfedezze a világot – vagyis jobb híján Édent, a várost, ami megmaradt a Földünkből. Már ebből is látszik, hogy a regény ahhoz képest, hogy YA-történet, elég komoly kérdéseket is felvet például a környezetszennyezéssel, az elzártsággal és ennek következményeivel, egy csomó pszichológiai kérdéssel, és természetesen a hatalommal kapcsolatban. Sajnos azonban csak érintőlegesen kapnak szerepet ezek a problémakörök, hiszen nem egy hosszú regényről van szó, melynek középpontjában alapvetően inkább Rowan személyisége és a cselekmény áll.

Előbbi igazán jól el lett találva: Rowan egész életében csak a házukat látja, sosem találkozik másokkal, és csupán azt tanulja, amihez otthona zártságában hozzá tud férni. És bár a könyvekben ennek ellenére gyakran születnek hősök, akiknek meg sem kottyan az ismeretlen világ, szerencsére Rowan nem ilyen, rajta nagyon is látszik, hogy hogyan nevelkedett. Amellett, hogy hősünk naiv, szinte azonnal szerelmes lesz mindenkibe, aki kedves hozzá – ezzel okozva némi galibát is -, azt azonban nem tudja, hogy kiben bízhat meg, arról pedig különösen nincs fogalma, hogy a világ nem olyan, mint amilyennek a képernyőn keresztül látszott. Ennek ellenére Rowan nem esetlen karakter, a lehetőségeihez mérten igenis nagyon bátor és okos, és nagyon jó látni, ahogy fokozatosan egyre inkább beletanul a társadalom működésébe, bár naivitását sem veszti el teljesen.

Rowan személyisége tehát telitalálat lett, és ez viszi szerintem az egész könyvet a hátán, ugyanis a mellékszereplők közül senkit nem éreztem igazán kiemelkedőnek. Bár volt potenciál több karakterben is, végül mindenkit gyorsan elengedünk, és egy hevenyészett szerelmi szálon kívül nem sok szerepet kaptak még a fontosabb mellékszereplők sem. Persze ezt már önmagában az is jól mutatja, hogy a főhősön kívül szinte mindenkinek gyorsan elfelejtettem a nevét.

A cselekmény ugyanakkor nem volt rossz, az események jó tempóban haladtak, és voltak kimondottan izgalmas részek is, ám ennek ellenére nem tudtam levetkőzni azt az érzést, hogy már olvastam hasonlót. Nem is volt ez véletlen, hiszen rengeteg YA-fantasy sablon és klisé jelenik meg a könyvben, és sajnos a legnagyobb fordulat is épp egy ilyen klisére alapul, így a regény végén – ahogy előtte is sokszor – már jó előre tudtam, hogy mi fog következni. Bár vannak viszonylag egyedi ötletek is a kötetben, mint a szemlencse segítségével történő azonosítás és ellenőrzés alatt tartás, ugyanakkor az események sokszor emlékeztettek például Az éhezők viadalára, a Beavatott-sorozatra vagy a Útvesztőre. Nem feltétlenül baj ez, sokan szeretnek ismerős történetekbe mélyedni, ugyanakkor nekem okozott egy pici csalódást, hogy ennyire sok ismerős motívum tűnt fel a cselekményben.

„Megérintem a fát; először csak kísérletképpen, mint egy új szeretőt, de aztán arcomat az érdes, illatos kéreghez szorítom, és átölelem. Könnyeimmel öntözöm ezt a kérget, amely nyomtalanul magába issza.”

Összességében véve tehát egy jó könyv Az Éden gyermekei, még ha nem is teljesen egyedi a története. Akik szeretik a fentebb felsorolt, szinte klasszikusnak számító YA-disztópiákat, és szívesen olvasnának hasonlót, azoknak valószínűleg tetszeni fog ez a regény is, ám sok újra nem számítsatok. A főhősünk, Rowan az, aki miatt azonban mégis érdemes elolvasni ezt a regényt! És ki tudja, talán a folytatás tartogat még izgalmakat a számunkra!

Értékelés:

Rating: 3.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az Éden lakói nem sokat tudnak a külvilágról – azonkívül, hogy minden élet elpusztult odakint -, de nem ők az egyetlenek! Az egyes állomásokon olyan szereplőket találtok más történetekből, akik hasonló helyzetben vannak, a ti feladatotok pedig az, hogy kitaláljátok, miben szerepelnek! (Sorozatok esetén bármelyik rész címét elfogadjuk.) 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Bram + Hartman + Eve

a Rafflecopter giveaway
Kisfilm a történethez

A turné állomásai:

04. 28. Utószó
05. 01. Hagyjatok! Olvasok!
05. 04. Sorok között
05. 07. Könyv és más
05. 10. Readinspo
05. 13. Kelly és Lupi Olvas

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim (Dream válogatás)
Oldalszám: 288 oldal
ISBN: 9789634992288
Fordította: Béresi Csilla

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük