Értékelés,  KIDS

Jamie Littler: Zúzmaraszív 2 – Menekülés Aurórából

Fülszöveg:

Miután Ash sikeresen megmenekül az ármányos dalszövő, Szilánk karmai közül, útnak indul az Auróra nevű útkereső erődbe, hogy végre rábukkanjon azokra a nyomokra, melyek közelebb juttathatják elveszett szüleihez.

Ash dalszövő ereje azonban bajba sodorja őket, ezért a Zúzmaraszív legénysége kénytelen menekülőre fogni. Amikor pedig a szánjuk a nyílt jégmezőn ragad egy ádáz lidérctámadást követően, Ash a barátaival együtt veszélyes utazásra indul, hogy menedéket keressen. Útjuk azonban egy, még az eddigieknél is hihetetlenebb titokhoz vezet…

.

A Zúzmaraszív sorozat következő részében tovább folytatódik Ash és a Zúzmaraszív legénységének kalandjai. A végtelen jéggel borított világ nagy meglepetéseket tartogat a fiú számára, számtalan kaland és veszély vár rá ebben a szörnyekkel és varázslattal teli világban. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt ez izgalmas regény világában, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből.

A Zúzmaraszív első részét nagyon élveztem olvasni, ezért egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a második részt is elolvasom, ahogy lehetséges lesz. Ashnek ugyanis, a sorozat kis hősének, nem sikerült megtalálnia a szüleit ez első részben, ezért a Zúzmaraszív útkereső szán legénységével együtt a híres Aurórába vezet az útja, mely lényegében ennek a jégbe fagyott világnak a központja, és az útkeresők gyülekezési helye. Ahogy azonban a cím is mutatja, a Zúzmaraszívnek hamarosan hátat kell fordítania ennek a látszólag idilli helynek, ha nem akarnak belesodródni egy értelmetlen háborúba.

Mindeközben persze Ash igyekszik tovább haladni édesapja rejtvényével, hogy megtalálhassa Napfordulót, azt a titokzatos helyet, ahol a dalszövők, akik a dalokkal szinte varázsolni tudnak, biztonságban élhetnek anélkül, hogy az emberek bántanák vagy kihasználnák őket. Persze Asht nem is annyira a hely érdekli: minden vágya, hogy otthonra leljen valahol, és végre találkozhasson a szüleivel. Számtalan kaland vár hát ebben a regényben hőseinkre, akik természetesen most is bátrak és okosak, még ha néha bajba is kerülnek.

„Ash figyelte, ahogy Auróra, a biztonság szentélye, a civilizáció bölcsője és a mindenség közepe, egyre távolabb és távolabb kerül tőle. Olyan szép volt. Ash örült, hogy láthatta. Mert a szíve mélyén tudta, hogy soha többé nem fogja.”

Ash ebben a részben határozott fejlődésen megy keresztül, ugyanis szép lassan egyre közelebb kerül a Zúzmaraszív legénységéhez, és elmélyül a kapcsolata többek között Nuk kapitánnyal és Tobuval is, akit a maga zordságával és hatalmas szívével most is nagyon kedveltem. Nuk kapitányról is megtudhattuk pár új dolgot, de a legnagyobb meglepetés Varjú volt, akiről most nagyon sokat olvashatunk a regényben, a vele történtek pedig sok dolgot megvilágítanak. És bár mint az előző részben, most is sok a karakter, Ash sokkal ügyesebben lavírozik köztük, és egyre jobb, felelősségteljesebb döntéseket hoz – legalábbis az előző részhez képest.

A befejező rész angol borítója / Forrás: moly.hu

Szerencsére a dalszövés is fontos szerepet kap a könyvben, és számos új oldalát ismerhetjük meg ennek a különös mágiának, mely lényegében a zene segítségével teremt kapcsolatot a dalszövésre képes lények között. És ahogy az első részt, úgy ezt a történetet is a hangulat és a világépítés vitte el, ez a posztapokaliptikus, jeges világ ugyanis nemcsak lenyűgöző háttér, de egyre több kérdést is felvet, ahogy haladunk előre a történettel. És bár ez sok misztikus, sőt, hátborzongató jelenethez vezet, a regénynek mégis sikerül végig megőriznie a pozitív, szeretetteljes hangulatát, amitől az egész olvasás alatt úgy éreztem, hogy a Zúzmaraszívvel egy végtelenül kedves és szép történetbe csöppentem, mely nagyon sokat el tud mondani a családról, a bátorságról és az igazi szeretetről.

A menekülés Aurórából tehát az előző regényhez hasonlóan remek ifjúsági regény lett, és az olvasása felüdülést jelentett egy-egy hosszú nap után még nekem is. Ezzel a résszel hivatalosan is a kedvenceim közé lépett elő a sorozat, a parádés befejezésnek hála (semmiképp ne lapozzatok az utolsó közelébe sem!), pedig máris nagyon várom az utolsó részt, mely remélhetőleg méltó lezárást ad ennek a csodálatosan szívmelengető regénysorozatnak. Ne hagyd ki te sem!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Zúzmaraszív sorozat egy végtelen jéggel borított világba kalauzol el minket, ezért a játékunk is a jéghez kötődik most. Minden állomáson találtok egy kérdést, a feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok a megfelelő választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés:

Mikor van a jégzajlás?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03.05. Csak olvass!
03.07. Utószó
03.09. Könyv és más
03.11. Veronika’s Reader Feeder
03.13. Spirit Bliss Sárga könyves út
03.15. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 480
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635617920
Fordította: Soponyai Alexandra Bianka
Illusztrálta: Jamie Littler
Megjelenés időpontja: 2021. október 19.

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük