Értékelés

Steven Rowley: A meleg nagybácsi

A meleg nagybácsi fülszövege:

Patrick, röviden GUP (Gay Uncle Patrick – Meleg Nagybácsi Patrick). születésük óta odavan unokahúgáért és -öccséért, Maisie-ért és Grantért. Szereti velük tölteni az időt, amikor egy hétre meglátogatják Palm Springsben, vagy amikor elugrik hozzájuk az ünnepekre Connecticutba. Azt azonban már túlzásnak érzi, hogy ő vigyázzon rájuk, és szoros kötelék alakuljon ki köztük.
Amikor megtörténik a tragédia, és a gyerekek anyja meghal, az apjuknak pedig a saját egészségével kell foglalkoznia, Patrick hirtelen a gyerekek gondozójának szerepében találja magát.
Saját Guncle Szabályain kívül nincs sok kapaszkodója az életben, és fogalma sincs, hogyan boldoguljon a gyerekekkel. A szerelme halála és megrekedt színészi karrierje miatt amúgy is labilis a lelkiállapota, és Palm Springs-i életvitele a legkevésbé sem teszi őt alkalmassá erre a nagy feladatra.
Hamar ráeszmél, hogy a szülői gondoskodás nem egyenlő az ajándékokkal és a lazasággal. Rájön, hogy a lehengerlő szöveg mögött ő is csak egy esendő ember.

Humorral és érzelmekkel teli, megható történet a szeretetről, a türelemről és a család erejéről.


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából megismerkedhetünk Patrickkal, vagyis röviden GUP-pal, Maisie és Grant meleg nagybácsijával, aki egy családi tragédia után magához veszi a két gyereket. Kövessétek végig négy bloggerünkkel ezt a hol vicces, hol megrázó és megható történetet, és a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

A meleg nagybácsi a februári hónapom egyik legkülönlegesebb olvasmánya volt, pedig egyáltalán nem vártam sokat ettől a regénytől, csupán egy vidám, szórakoztató történetet. A magyar cím, A meleg nagybácsi fele annyira sem jól eltalált, mint az eredeti Guncle, amely egy vicces szójáték, és a főszereplőre utal (Guncle = Gay Uncle). A címet leszámítva azonban nem nagyon sikerült kivetnivalót találnom a kötetben.

A regény főszereplője Patrick, az idősödő színész, aki a világtól elbújva él luxus otthonában, és lehetőleg távol tartja magát mindentől és mindenkitől. Csakhogy – mint kiderül – mindentől nem tud elszakadni, a testvére felesége ugyanis meghal, és a férfi Patricket kéri meg, hogy vigyázzon néhány hétig a gyerekekre, amíg ő elvonóra megy. Elég kemény kezdés, de a kötet hamar könnyedebbre fordul, bár a szüleik elvesztése végig egy komoly és fontos téma marad a gyerekekkel kapcsolatban. Maisie és Grant kezdetben némi félelemmel viseltetnek az új hely és Ptrick iránt, akit alig ismernek, de aztán a medence partján és a hegy tetején lassan elkezd összekovácsolódni ez a szedett-vedett, tragédiák által sújtott kis csapat.

„– A bacon malacból készül, és a malacok a barátaink. Talán meg akarod enni a barátaidat?
Maisie gondolkodás nélkül rávágta:
– Ha baconízük van, akkor igen!”

Bár a könyvben fontos a gyerekek története is, mégis Patrick a főszereplő, akit Maisie és Grant a GUP (Gay Uncle Pat) becenévvel illetnek. Ahogy szép lassan megismerjük a férfit, kiderül, hogy az ő életében is volt egy komoly tragédia, ami után Patrick többé nem igazán tudott nyitni mások felé, és tulajdonképpen a regény kezdetére a semmittevésen kívül semmi más nem érdekli – sem a színészi karrierje, sem a férfiak, sem a család… Ebből a helyzetből rántják ki őt a gyerekek, akiknek nemcsak vidám pillanatokra és élményekre, hanem olykor egy megértő szülőre is szükségük van.

A meleg nagybácsi legnagyobb erénye, hogy nagyon fontos és komoly dolgokról tud viszonylag könnyed stílusban beszélni, és egyszerre lehet sírni és nevetni is a könyvön. A vidám, poénokkal teletűzdelt jelenetek, melynek alapja Patrick fanyar humora, egyáltalán nem veszik el az élét a gondoknak, az viszont kitűnik a könyvből, hogy a legnehezebb helyzetekben is reményt és segítséget nyújthat némi humor. Patrick, a különc, magának való meleg pasi, aki előszeretettel hord otthon színpompás kaftánokat, nemcsak a vicces nagybácsi szerepét tölti be – aki egyedi Guncle-szabályaival próbálja alakítani a gyerekek világhoz való hozzáállását –, hanem egy igazi támasz és egy megértő fél is tud lenni. Persze nem egyik pillanatról a másikra, és nem minden esetben!

„A melegek és a keresztények állandóan vitatkoznak a szivárvány szimbolikus jelentésén, pedig nyilvánvaló, hogy a szivárvány a koboldoké.”

Összességében véve A meleg nagybácsi hatalmas élmény volt számomra, és rengeteg érzelmet kiváltott belőlem, jóval többet, mint általában a hasonló könyvek: nagyon együtt tudtam érezni Patrickkel, és vele örültem vagy sírtam, ha arra volt szükség. Ha szereted a vicces, mégis komoly témákat feszegető regényeket, vagy egyszerűen csak szeretnél valami igazán egyedit olvasni, ami annak ellenére szívhez szóló, hogy nem csöpög a romantikától – akkor A meleg nagybácsi épp neked való!

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Bár szép, de nem könnyű dolog gyerekeket befogadni az otthonunkba, az életünkbe. Játékunk során olyan filmeket kell felismerned, amiben hasonló történik. A feladatod, hogy beírd a film címét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra
03. 23. Utószó
03. 25. Olvasónapló
03. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 29. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Könyv: Steven Rowley: A meleg nagybácsi
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 336
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635975228
Fordította: Greilinger Szonja
Megjelenés időpontja: 2023. december 12.