Értékelés

Holly Black: How ​the King of Elfhame Learned to Hate Stories – Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket

A Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket fülszövege:

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy éles nyelvű fiú.

Mielőtt kegyetlen herceggé, majd gonosz királlyá vált volna, kőszívű tündérgyermek volt. A kötet mélyebb bepillantást enged Elfhon titokzatos királyának drámai életébe. Izgalmas részletek a The Cruel Prince – A kegyetlen herceg előttről, kalandok, amelyek a The Queen of Nothing – A semmi királynője után játszódnak, és ismerős pillanatok A levegő népe-trilógiából – mind-mind Cardan szemszögéből.

A sorozat új kötetében visszatérhetünk a szívdobogtató romantikához, veszélyhez, humorhoz és drámához, melyek a világ minden táján elvarázsolták már az olvasókat. Minden fejezethez gyönyörű, megkapó, színes illusztrációk készültek, így tökéletes gyűjtői példány régi és új olvasóknak egyaránt.

Szerezd meg, és hagyd, hogy magával ragadjon!


Bár A levegő népe trilógia már véget ért, egy különleges kiegészítő kötet révén most ismét visszatérhetünk Elfhonba, hogy ezúttal Cardan szemszögéből ismerhessük meg a történet néhány fontos momentumát, és azt is megtudjuk, hogy miért is vált olyan rideggé a későbbi nagykirály. A Könyvmolyképző Kiadó által megjelentetett, gazdagon illusztrált kötetet pedig akár te is megnyerheted, ha velünk játszol!

A levegő népe sorozat nagy kedvencem, ezért nagyon örültem, hogy a trilógia hazánkban is olyan sikereket ért el, amelyek indokolták a kiegészítő kötetek megjelenését is. A Taryn történetét elmesélő Az elveszett nővérek kellemes kis olvasás volt, de nem ragadott meg igazán, a maratoni hosszúságú címmel rendelkező Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket azonban egy egészen más, rendkívül különleges könyv, tele csodálatos illusztrációval és meseszerű történetvezetéssel.

„Rémes dolog a szív, de muszáj, hogy legyen.”

A kötetet először angol nyelven olvastam, méghozzá egy csodaszép kiadásban, nagy örömömre azonban a magyar nyelvű változat sem marad alul a külföldihez képest: az én kiadásomnál valamivel kisebb és puhaborítós, de kívül-belül épp olyan csodálatos, mint az eredeti verzió. Az igazán szemet gyönyörködtető, kissé mesei hangulatot idéző rajzok Rovina Cai keze munkáját dicsérik, és egyértelműen hozzájárultak ahhoz, hogy a Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket egy kötelező darabja legyen minden rajongó könyvtárának.

Ahogy a rajzok, úgy maga a szöveg is a meseszerűségre épít: a kötet valahol egy novállás kötet és egy kisregény között helyezkedik el, az egymást követő fejezetek ugyanis valamennyire kapcsolatban állnak egymással, van egy fő vonulata a történetnek, amelyet különböző, korábbi időszakokból származó jelenetek szakítanak meg. Míg egyes fejezetek felépítésükben hasonlítanak egy mesére – kiváltképp az utolsó – addig más fejezetekben konkrétan el is mesélnek egy-egy történetet. Mesei elemek is megtalálhatók a kötetben, ilyen például a troll asszonnyal való három találkozás.

„Mert a történetek egy bizonyos igazságról mesélnek, nem az igazságról.”

A könyv egy nagy pozitívuma, hogy végre Cardan kerül a középpontjába, őt követjük és az ő gondolatait látjuk, így végre megismerhetjük a szemszögét. Számomra ez hihetetlenül izgalmas volt, és ezek a rövid történetek sokkal közelebb hozták hozzám Cardan alakját, és a fiú motivációinak nagy részéről is lerántották a leplet. Bár érintőlegesen más szereplők is megfordulnak a kötetben, ez a könyv most kifejezetten Cardanról mesél, és ennek megfelelően kissé bohém, igazán gyönyörű, és olykor némiképp fájdalmas is ez a könyv.

Nagyon örülük, hogy megjelenhetett ez a könyv magyarul, és hogy ezáltal méltó lezárást kapott A levegő nép sorozat, méghozzá egy szemet gyönyörködtető kötet által. Nem véletlen, hogy két nyelven is a polcomon tudom már ezt a könyvet. Ha szeretetitek ezt a sorozatot, mindenképpen szerezzétek be ti is!

„De hiába vetette oda Cardan az összes aljas sértést, ami csak eszébe jutott, amikor a lány kimászott a folyópartra, kénytelen volt rádöbbenni, hogy valójában ő hátrált meg, nem Jude. Ő fújt visszavonulót.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ha hozzánk hasonlóan te is végigolvastad A levegő népe trilógiát, akkor mostanra bizonyára jól ismered a főbb szereplőket. Ezért most egy is karakterfelismerésre hívunk: írd meg nekünk a fan artokon látható szereplők neveit a Rafflecopter dobozban!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03. 20. Utószó
03. 22. Dreamworld – extra
03. 24. Readinspo
03. 26. Hagyjatok! Olvasok!
03. 28. Dreamworld
03. 30. Csak olvass!

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 192
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633997475
Fordította: Szabó Krisztina
Illusztrálta: Rovina Cai
Megjelenés időpontja: 2023. november 23.