Értékelés

Meredith Goldstein: Kivirágzik minden

Fülszöveg:

Amikor ​Lori nagymamája meghal, a lány világa fenekestül felfordul. Sheryl nagymama volt ugyanis a mindene Lorinak. Gyakorlatilag ő nevelte fel az unokáját, akinek szülei mindig rengeteget dolgoztak. Ráadásul egy másik veszteség is fenyegeti Lorit, édesanyja ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy költözzön el az ő szeretett városából, Bostonból. Az érettségi előtt álló főhősünk azonban legalább addig maradni akar, amíg teljesíti nagyanyja utolsó kérését: szétszórja a hamvakat azokban a kertekben, amelyeket Sheryl a legjobban szeretett. A gyönyörű helyeket Seth nagybátyjával, valamint legjobb barátjával, Chrisszel látogatja végig, akibe titokban fülig szerelmes. A búcsúzás nem könnyű, de Lori talán a természettől is tanulva, a különleges kaland végére már másként tekint az elmúlásra. Dacos és nyers stílusa megszelídül, nemcsak önmagával, hanem a családjával is megbékél.
Meredith Goldstein önéletrajzi jellegű regénye egyszerre keserű, humoros, romantikus, de legfőképp: reménykeltő, amelynek elolvasása után talán más szemmel nézünk majd a körülöttünk virágzó életre.


A Móra Könyvkiadó jóvoltából ismét egy LOL+ könyv jelent meg azok számára, akik szívesen olvasnak komolyabb, de mégis a fiatalokat érintő kérdésekről. A sorozat második kötete Meredith Goldstein regény, a Kivirágzik minden, mely nagy érzékenységgel beszél a családról és a veszteségekről. Kövessétek bloggereinket, akik nemcsak beszámolnak erről a különleges kötetről, de ha velünk játszotok, akkor akár nyerhettek is egy példányt a könyvből!

Flower, Nature, Plant, Flora, Pink, Field, GardenSosem olvastam LOL könyveket korábban, azonban a kicsit komolyabb témákat boncolgató LOL+ sorozat első része, a Csajoknak kötelező nagyon bejött, így a második kötetre is azonnal lecsaptam. A Kivirágzik minden szintén egy nagyon komoly problémát boncolgat: a család és a veszteség kérdéseit vizsgálja meg egy tinilány, Lori szemén keresztül. Lori ugyanis elveszíti a nagymamáját, aki az utóbbi időben nevelte őt, és így nemcsak a szeretett családtag elvesztését kell feldolgoznia, hanem azt is ki kell találnia, hogy hogyan folytatja az életét.

A könyv alapötlete nagyon szép, ugyanis a cselekmény fő szálát lényegében az adja, hogy a nagymama maradványait az általa úgy szeretett kertekben szórják szét a családtagok, olyan helyen, ahol növények nőnek. Lori és családja tehát sorban végiglátogatják a nagymama által kiválogatott kerteket, és egy kis szertartás keretében mindenhol elszórják a hamvak egy részét. Mindeközben Lori, aki korábban nem igazán foglalkozott a nagymamája hobbijával, a kertészettel, a természetben tett látogatások során egyre inkább elkezd kötődni a növényekhez, és különösen a virágokhoz – innen a könyv címe is.

Mindeközben azonban Lorinak helyre kell hoznia a kapcsolatát az édesanyjával is, aki új barátjával szeretné magához venni a lányt annak ellenére is, hogy a kapcsolatuk korántsem mondható rózsásnak. A családi ellentéteket és viszályokat pedig még ilyenkor sem lehet teljes mértékben levetkőzni, sőt, a kirándulások során együtt töltött idő néha még tovább mélyíti a konfliktusokat, Lorinak pedig valójában azt kell belátnia, hogy senki sem tökéletes, mégis számíthat a családjára.

„– Tökéletes – Seth megfogta a kezem, és megszorította. – Felhívom Beccát – mondta, és kiment a szobából.
Én ösztönösen Sheryl nagyit akartam volna felhívni. Hiszen akárhányszor valami rossz vagy zavarba ejtő történt, ő volt az, aki elmagyarázta vagy megoldotta dolgot. Pontosan tudtam, hogy most is képes lenne átsegíteni ezen.”

Szép üzenetekből és komoly témákból tehát nincs hiány a regényben, mindez pedig gyönyörű természeti leírásokkal egészül ki, miközben időről időre a humor is felüti a fejét a történet során. Bár a szöveg nagyon egyszerű volt, és a szépirodalmi fordulatokat és a témához olyan jól passzoló szóvirágokat is hiába kerestem, azért a maga egyszerűségében képes volt megérinteni a könyv, mely viszonylag lassan halad, de néhol igazán elgondolkodtató pillanatokat okozott. És bár annyira nem tudott beszippantani a történet, mint a Csajoknak kötelező esetén, azért mindenképpen kellemes olvasmány volt a Kivirágzik minden is.

Annotation, Art, Artistic, Works Of Art, BackgroundIfjúsági regénynek tehát mindenképpen remek a Kivirágzik minden, még ha kicsit lassabb folyású is a megszokottnál. A romantikus szál is inkább az ifjúsági vonalra erősít rá, én őszintén szólva nem is erőltettem volna, de mindenképpen szép volt látni, ahogy Lori a regény során fokozatosan minden irányba elkezd nyitni, és nemcsak a családjával változik meg a kapcsolata, hanem a legjobb barátjával is – természetesen mindezt annak köszönheti, hogy egyre jobban megismeri magát, és azt, hogy mire van szüksége. A regényben tehát határozottan van jellemfejlődés, bár igaz, hogy csak Lori esetében, miközben többfelnőttre is ráfért volna némi önismeret.

Ha tehát szívesen olvasol komolyabb témákról is, de ezt inkább könnyedebb formában tennéd meg, akkor a Kivirágzik minden remek választás lehet. A könyvnek határozottan nagy erőssége, ahogy a veszteségről beszél, és ahogy bemutatja, hogy a halálból miként születhet új élet – metaforikusan és egészen konkrétan is. Hasonló élethelyzetben, azt gondolom, segítség lehet ez a kötet, és a fiatalok számára is nagyon sokat adhat ez a történet, ezért úgy gondolom, méltó helye van ennek a regénynek a LOL+ regények sorozatában.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A halál és a gyász az élet elkerülhetetlen tapasztalata, ezért természetes, hogy sok regény foglalkozik ezzel a témával, sok közülük pedig filmes adaptációt is kapott. Ezért mostani játékunkban híres regények filmadaptációiból vágtunk ki képkockákat, a ti feladatotok pedig az, hogy megírjárok a Rafflecopter dobozban, hogy melyik filmre/könyvre ismertetek rá a képek alapján.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03. 06. Utószó
03. 07. Könyv és más
03. 09. Csak olvass

A könyv adatai:

Kiadó: Móra
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 368
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634869689
Fordította: Kalapos Éva Veronika
Megjelenés időpontja: 2022. február 16.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük