Értékelés

Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

Fülszöveg:

Megrendítő ​történet veszteségről és szeretetről a Komfortos mennyország és a Hatalmas kis hazugságok rajongóinak.
A családjával síelni induló, tizenhat éves Finn Miller számára az élet egyetlen szempillantás alatt véget ér, amikor a lakóautó, amelyben utaznak, lezuhan a havas szikláról. Finn tehetetlenül, két világ között lebegve szemléli, ahogy azok, akiket szeret, a túlélésért küzdenek. A döntések, amelyeket ebben a lehetetlen helyzetben hoznak, az egész életükre kihatnak. És nem csak abban az értelemben, hogy egyetlen jó vagy rossz döntés az életet vagy a halált jelentheti. A túlélés ugyanis sokszor fájdalmasabb és nehezebb, mint maga a halál…
Az Egyetlen szempillantás alatt szívszorító és felemelő történet egy család pusztító tragédiájáról és annak utóhatásairól. Suzanne Redfearn regénye – amelyet gyakran hasonlítanak Alice Sebold Komfortos mennyország című könyvéhez – arra emlékeztet bennünket, hogy bár mindannyian esendők és sebezhetők vagyunk, a szeretet végső soron mégis megmenthet bennünket.


Újabb szívszorító bestsellert olvashatunk a Libri Kiadó által, amely során egy fiatal lány szemszögén keresztül nézhetünk végig egy sorsfordító balesetet és a vele járó következményeket. Tartsatok velünk, hiszen most tiétek lehet egy nyereménypéldány, amelyet a kiadó ajánlott fel!

Karácsony előtt valami szép, szívmelengető történet kerestem, és akkor került a kezembe az Egyetlen szempillantás alatt, mely olyannyira megfogott a borítójával, hogy a fülszöveget csak felületesen olvastam el. Volt is nagy meglepetés, amikor rájöttem, hogy ez a történet bizony nem egy lélekmelengető kis történet, hanem épp ellenkezőleg: egy olyan regény, melyben az emberek legsötétebb oldala is megmutatkozik.

A kötet egy nem éppen átlagos család bemutatásával kezdődik, akik épp síelni indulnak egy vidéki házba. Hamarosan azonban hatalmas baleset történik, és innentől a történet kissé morbid fordulatot vesz, ugyanis a főhősünk, Finn meghal, és a könyv további részében szellemként nézi végig a családja történetét. Sajnos azonban nem Finn halála az egyetlen, amellyel meg kell küzdeniük a könyv szereplőink, a kisbuszuk ugyanis egy szakadékban köt ki, a hóviharban pedig nemcsak segítséget kérni lehetetlen, de a fagyás ellen is harcolni kell. Ebben a kilátástalan helyzetben követhetjük végig a szereplőink cselekedeteit és döntéseit.

„Legyek láng bennetek, ami bevilágítja a világotokat, és minden jobb lesz általa. Nem akarok űr lenni, egy lyuk, egy árnyék. EMLÉKEZZETEK RÁM!”

Nagyon megrázó látni, hogy a karaktereknek milyen elképesztően nehéz döntéseket kell meghozniuk: hogy ki kapja meg Finn meleg csizmáját, vagy épp kié legyen az első korty víz. Ezek a hirtelenjében, gyakran félelemből meghozott döntések pedig ebben a helyzetben akár életről és halálról is dönthetnek. Nagyon komoly kérdéseket vet hát fel a kötet, például arról, hogy a saját családunk védelmében veszélyeztethetjük-e mások épségét, vagy hogy meddig tartozunk felelősséggel az embertársainkért. Az Egyetlen szempillantás alatt remekül megmutatja, hogy egy ijesztő, kilátástalan helyzet miként tudja kifordítani magából az embereket. Megmutatja, hogy egy alapvetően jó ember is képes akár a végsőkig elmenni azért, hogy megvédje magát vagy a szeretteit, és hogy talán nincs senki, aki a saját életéért ne áldozná fel valaki másét. Ezeket a döntéseket persze nem lehet később sem magunk mögött hagyni, és bizony a szereplőink többsége sem képes erre, így a regény második fele lényegében arról szól, hogy hogyan hat a baleset a túlélők további életére.

„A megbánással nehéz együtt élni, képtelenség megszabadulni tőle, mert ami megtörtént, az megtörtént.”

Vajon fel lehet dolgozni, ha cserben hagytál valakit? Vagy azt, ha nem úgy döntöttél, ahogy helyes lett volna? És vajon túl lehet lépni rajta, ha nem tudtál még csak elköszönni sem a gyermekedtől a halála előtt? Súlyos kérdések ezek, melyek áthatják ezt a különleges kötet, és melyek keményen fejbe vágják a jóhiszemű olvasót, és ráébresztik, hogy nem csak a rossz emberek hozhatnak rossz döntéseket. Sőt, ez a kötet azt is elbizonytalanítja, hogy ki is a jó ember, és mit is jelent pontosan jónak lenni.

A történetet mindemellett nagyon megható Finn szemén keresztül végignézni, aki ugyan már nem segíthet a családján, de szurkol nekik, és reménykedik, hogy mindannyiuk számára a lehető legjobban végződik a történet. Finn ugyanakkor külső szemlélőként viszonylag objektíven látja az eseményeket, és ahogy telik az idő, egyre több oldalát meglátja a családtagjainak, gyakran pedig hamarabb adja meg a feloldozást nekik, mint ők magunknak. Persze Finn sem lehet teljesen mentes az elfogultságtól, hiszen mégiscsak a családjáról van szó, akiket szeret még a túlvilágról is.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az Egyetlen szempillantás alatt című könyvben nagy szerepe van egy karakter halálának. Mostani játékunkban olyan könyvekből idézünk, amelyek hasonlóképpen körbejárják a gyász témáját. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába annak a könyvnek a címét, amelyikből idéztünk.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„Az örökkévalóságot adtad nekem a megszámozott napokban, és én hálás vagyok érte.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 30. Fanni’s Library
01. 02. Könyv és más
01. 05. Utószó
01. 08. Csak olvass!

A könyv adatai:

Kiadó: Libri
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 444
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634338260
Fordította: Varga Bálint
Megjelenés időpontja: 2021. október 12.