Értékelés

Carsten Henn: A könyvsétáltató

Fülszöveg:

A hetvenes éveiben járó Carl Kollhoff nem mindennapi könyvesbolti eladó. Esténként, zárás után gondosan becsomagol néhány könyvet, mintha ajándékba adná, és házhoz szállítja azokat kivételes ügyfeleinek a város festői utcácskáiban tett körsétáján. Már-már barátság fűzi ezekhez a különös, álomvilágukba zárkózó emberekhez, mert ő a fő kapcsolatuk a külvilággal. Carlt mindannyian egy-egy irodalmi alakra emlékeztetik, képzeletében népszerű regényhősök tulajdonságaival ruházza fel őket, miközben csupán annyit tud róluk, hogy milyen olvasmányt várnak tőle hétről hétre.
Egy nap azonban váratlanul mellé szegődik Sasa, egy kíváncsi és cserfes kilencéves kislány, aki nemcsak az idős könyvkereskedő világát forgatja fel fenekestül, hanem vásárlói olvasási szokásait, sőt életét is…
A könyvsétáltató szívmelengető történet a könyvek varázslatos erejéről és a hétköznapokban megbúvó csodákról. Ez a bűbájos regény eszményi ajándék minden könyvbarátnak.


Minden könyvrajongó szívét meghódította külföldön Carsten Henn regénye, mely szerencsére már magyarul is olvasható. Az Animus Kiadónál megjelent történet tényleg minden könyvmolyt megmosolyogtat, hiszen az idős könyvkereskedő és a nyomába szegődő kislány barátsága felejthetetlen utazásra hív. Tarts velünk te is a turnén, és fedezd fel A könyvsétáltató különleges történetét!

A könyvmolyok számára mindig nagy vonzerővel bírnak az olyan kötetek, amelyek könyvesboltokól szólnak, ám nemcsak az öröm nagy, ha egy-egy ilyen könyv jól sikerül, de a csalódottság is, ha a történetnek nem sikerül elvarázsolnia minket. Éppen ezért kissé tartottam A könyvsétáltatótól, mely végül valójában csak azzal győzött meg, hogy egészen rövid, és emiatt került végül a polcomra is. Ez a regény azonban a legkevésbé sem volt csalódáskeltő, ehelyett egy szívmelengető, vidám és kedves történetet kaptunk, melyet mindössze néhány óra alatt el is sikerült olvasnom.

„Mert hiába végződik egy nagyszerű könyv éppen ott, ahol kell, a kellő szavakkal, hiába, hogy ezen a tökéletességen csak ronthat bármi folytatás, az ember sajnálja, hogy nem tart tovább a könyv. Ilyen tudathasadásos az olvasás.”

Táska, Könyv, Férfi, Nadrág, Séta
Könyvsétáltató

A regény főszereplője Carl Kollhoff, aki egész életét egy könyvesboltban töltötte, ma azonban már csak egy feladatot lát el: házhoz szállítja a megrendelt könyveket a városka különc lakóinak, akik valamiért nem mozdulnak ki az otthonukból. Egy napon azonban társa akad a fontos feladatában egy Sasa nevű kislány személyében, aki nemcsak az útjaira kíséri el Carlt, de azt is megmutatja neki, hogy a munkája fontosabb, mint képzelte, és a könyvek segítségével hatással lehet az emberekre.

Carl ugyanis gyakran a világgal való egyetlen kapcsolatot jelenti az ügyfelei számára, akik önkéntes száműzetésbe vonultak, vagy csak nem szívesen mozdulnak ki az otthonukból. Meglepő módon sokuk nem is a könyvek miatt adja le a rendelését hétről hétre vagy napról napra, hanem azért, hogy eltársaloghasson néhány percet az idős úrral, és ami még fontosabb, fenntartsa a normális élet látszatát. Sasa egyből fel is ismeri ezt, és a kislány azt is tudja, hogy a jól megválasztott könyvek még többet segíthetnének ezeken az embereken, mint azok a kötetek, amiket ők maguk rendelnek meg, így a lány egészen izgalmas akcióba fog. Miközben pedig Sasa ás Carl igyekeznek megtalálni a megfelelő könyveket, egyre inkább megismerik ezeket a különc, magukba fordult embereket, akiknek gyakran csak kis lökésre, ám más esetben komoly beavatkozásra van szükségük.

„– Meghívjalak egy fagylaltra?
– Amiért feleltem a kérdéseidre?
– Nem, hanem mert a fagylalt mindig feldob.
– Nem minden probléma ellen használ. Az én problémám ellen biztosan nem.
– Igenis használ minden ellen. Ettől olyan szuper a fagylalt.”

Már az első oldalaktól látjuk, hogy a könyvszállítás Carl számára is nagyon fontos, de csak szép fokozatosan derül ki, hogy mennyire függ a férfi ettől a napi feladattól, és mennyire sokat jelentenek neki is az ügyfelek. Na meg persze Sasa, aki szépen lassan az öreg könyvsétáltató legjobb barátja lesz. Ez a barátság pedig igazán szép és szívet melengető, a könyvek közös szeretete pedig csak még szorosabbá varázsolja.

A könyvsétáltató tehát viszonylag sok szereplővel dolgozik, akiket Carl ráadásul nem is a saját nevükön szólít, így az elején könnyű belekeveredni a nevekbe, de amint hozzászokunk, egy nagyon könnyen és gyorsan olvasható regényt kapunk, mely a fordulatos cselekményével képes magával sodorni. Mindeközben pedig nagyon komoly témákat is megemlít, és olyan emberi sorsokat mutat be, melyek megismerésével talán azt is megtanulhatjuk, hogy sosem szabad előre ítélni.

Számomra nem volt zavaró az sem, hogy rengeteg irodalmi utalás volt a regényben, sőt, mivel igyekeztem utánanézni az általam eddig nem ismert könyveknek és szereplőknek, még olyan köteteket is találtam, amelyeket én is szívesen olvasnék. A könyvek szeretete pedig, ami árad ebből a kis regényből, csodálatos hangulatot biztosított az olvasáshoz. Ha te is szereted a könyveket – márpedig valószínűleg azért olvasod ezt az értékelést -, akkor valószínűleg te sem fogsz csalódni A könyvsétáltatóban!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A könyvsétáltatóban nagyon sok irodalmi alak felbukkan, hiszen a regény főszereplője az általa megismert emberekhez mindig egy-egy könyv főszereplőt társít. Tarts velünk te is egy kis irodalmi rejtvényre. Minden blogon találsz majd egy képet, és néhány összekevert betűt. Ebből kell felismerned egy-egy híres regény szereplőjét. Ha helyesen válaszolsz a Rafflecopter dobozban, akkor a turné végén neked is esélyed van megnyerni az Animus Kiadó által felajánlott könyv egy példányát. Lássuk mennyire vagy könyvmoly!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Feladat:

RÍGERVIAI LAT

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

A turné állomásai:

03.17. Zakkant olvas
03.19. Spirit Bliss – Sárga könyves út
03. 21. Csak olvass!
03. 23. Könyv és más
03. 25. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Animus
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 208
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789633249468
Fordította: N. Kiss Zsuzsanna
Megjelenés időpontja: 2022. február 22.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük