Értékelés

Hiltrud Baier: Vombat a hóban

Fülszöveg:

Vombi, a kis vombatkölyök rettentően izzad az ausztrál hőségben. Semmire sem vágyik jobban, mint hogy meghempergőzzön a hideg hóban! És ha már elutazik északra – mert ezt tervezi –, akkor szeretne rénszarvast látni, és aztán találkozni a Mikulással. Lappföld meglehetősen messze van, még szerencse, hogy Vombinak ennyi segítője akad – többek között egy kacsacsőrű emlős, egy torkosborz és egy öreg lékhorgász. Vajon odaér a kis vombat Lapföldre karácsonyig?


Mi is tehetné izgalmasabbá a karácsonyi készülődést, mint egy kis vombat, aki eldönti, hogy megkeresi a Mikulást? Csatlakozz Vombihoz 24 fejezeten keresztül, kalandozz vele Ausztráliától az Északi-sarkig, és tarts bloggereinkkel a turné során, mert ha velünk játszol, talán te leszel a szerencsés, aki megnyeri a mesekönyv egy példányát!

A karácsonyi mesekönyvekkel engem mindig meg lehet venni, a vombatok ráadásul amúgy is cukik, ezért nem volt kérdés, hogy ezt a mesekönyvet be fogom szerezni. Az utóbbi években ráadásul egyre nagyobb divattá vált, hogy a karácsonyi könyvekben 24 fejezet van, melyeket az adventi időszakban úgy olvashatunk, akár egy kalendáriumot: minden nap egy fejezetet, egészen Szentestéig. A Vombat a hóban is egy ilyen könyvecske, ezért ha még keresitek a megfelelő adventi naptárt – ami ráadásul nem is hizlal – akkor jó hírem van: megtaláltátok!

Egy cuki vombat
Egy cuki vombat / Forrás: Wikipédia

A regény főszereplője Vombi, a kis vombat, aki megunta az állandó meleget, és egy éjjel elhatározza, hogy a mesekönyve útmutatásai alapján útra kel, és északra megy, hogy találkozzon a Mikulással. Az első pár fejezet még nagyon bevezető jellegű, de amint Vombi útnak indul, számos kalandba keveredik, és sok-sok új barátot is szerez a hosszú út során.

Vombi mesekönyve természetesen nem ad pontos útbaigazítást arra vonatkozóan, hogy hogyan is juthat el pontosan az Északi-sarkra, de szerencsére sok olyan állattal találkozik, aki örömmel segít neki. Vombi így nemcsak új helyeket, hanem új állatfajokat is megismerhet, sőt, még emberekkel is kapcsolatba kerül az útja során. Közben pedig rengeteg dolgot megtanul a világról, és arra is rájön, hogy nem egyszerű egyedül, az édesanyja nélkül vándorolni.

Hogy végül eljut-e Vombi a Télapóhoz, azt nem árulom el, azt azonban elmondhatom, hogy a Vombat a hóban nagy aranyos kis történet, mely ugyan tartalmaz izgalmasabb részeket, összességében mégis olyan, akár egy puha takaró, amely megmelenget minket, és kellemes érzetet kelt. A cselekmény nagyon egyszerű, ezért akár egészen kis gyerekeknek is bátran felolvashatjuk. Az egyes fejezetek is nagyon rövidek, gyorsan olvashatóak, ezért akár kezdő olvasók számára is tartogathat sikerélményt a mesekönyv.

Aki pedig cukinak tartja a szőrös kis vombatokat, akik kocka alakút kakilnak, és szenvednek a nagy melegtől, számukra kihagyhatatlan olvasmány a Vombat a hóban idén karácsonykor. Ha pedig még több karácsonyi történetre vágysz, válaszd a Mesék télre című gyűjteményt, vagy nézz szét a Móra Kiadó karácsonyi könyvei között!

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Vajon te is lehetnél szánhúzó rénszarvas? A Vombat a hóban egyik jelenetéből kiderül, hogy a nagy versenyen, amelyen kiválasztják a Mikulás rénszarvasát, az dönt a jelentkezők közül, hogy ki tud több állatot felismerni a leírásuk alapján. Játékunkban ezért azt a tökéletes jelöltet keressük, aki felismeri a blogokon található leírások alapján az egzotikus állatokat. Ha pedig sikerült megfejtened a rejtvényt, akkor ne felejtsd el beírni a megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

Ennek a különleges kétéltű állatkának Mexikó az őshazája, de akár te is tarthatod őt akváriumban. Élettartama akár 25 év is lehet, ha megfelelő körülmények között él, azonban ha kiszárad a tó, amiben él, akkor képes elhagyni a kopoltyúit, és átállni a tüdővel való légzésre.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11. 11. Utószó
11. 14. Csak olvass!
11. 17. Szaffi polca
11. 20. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Móra
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 104
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789636031626
Illusztrálta: Stefanie Jeschke
Megjelenés időpontja: 2022. október 3.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük