Értékelés

Curtis Sittenfeld: Vicces-romantikus

A Vicces-romantikus fülszövege:

Sally ​Milz jeleneteket ír Az Éjjeli Baglyok című szombat esti tévéműsor számára. Párszor már összetörték a szívét, egy ideje nem keresi a szerelmet – időnként kavar valakivel, sikeres a munkájában, a mostohaapjával szoros kapcsolatot ápol. Ez így együtt elég.

Sally barátja és munkatársa, Danny Horst randizni kezd egy glamúros színésznővel, ezáltal bekerül a nem túl hízelgő klubba, amelyet tehetséges, de átlagos kinézetű, sőt kicsit béna pasik alkotnak, akik jártak már kivételesen gyönyörű és magasan kvalifikált nővel. Sallyt ez bosszantja, úgyhogy megírja A Danny Horst szabály című jelenetet, ami ebből a jelenségből csinál viccet – jelezve, milyen valószínűtlen, hogy fordított viszonylatban létrejöjjön ez a felállás: ahol a férfi glamúros és a nő átlagos.

Itt jön a képbe Noah Brewster, a sármos popsztár, akiről köztudott, hogy modellekkel szokott randizni. Ezen a héten fellép a műsorban, ráadásul ő lesz a műsorvezető is. Sally egészen odavan a férfitól, és egyből megtalálják a közös hangot – több jeleneten is együtt dolgoznak. Sally eltűnődik, hogy ezek itt nem szikrák-e kettejük között. Dehát ez nem romkom, ez a valóság. Márpedig a valóságban egy ilyen pasi soha nem randizna egy magafajta nővel, nem igaz?


Curtis Sittenfeld romcomja nem árul zsákbamacskát, azt kapod amit a cím ígér: Vicces-romantikus regényt. A sziporkázóan szellemes kötetet a 21. század kiadó jelentette meg magyarul. Tartsatok a bloggereinkkel, hogy megismerkedjetek a regénnyel és ha velünk játszatok és szerencsétek van akkor tietek lehet a nyereményjáték végén a Kiadó által felajánlott regény is.

Az utóbbi időben nem sok romantikus könyvet olvastam, különösen nem kortárs romantikus regényeket, azonban a Vicces-romantikus már jóval a megjelenése előtt felkeltette a figyelmemet, hála a Popkult, csajok, satöbbi podcast két szerzőjének, akik nagyon izgalmasan meséltek a történetről. És mivel Curtis Sittenfeld regénye nem egy átlagos romantikus kötetnek tűnt, így nagy reményekkel álltam neki a könyvnek, amely végül egy nem mindennapi, meglehetősen amerikai, de nagyon magával ragadó történetet tartogatott.

Curtis Sittenfeld a könyvével
Curtis Sittenfeld a könyvével

A Vicces-romantikus egyáltalán nem hétköznapi romantikus könyv, már csak azért sem, mert a regény a televíziózás a világába nyújt betekintést, a főszereplőnk ugyanis egy, a Saturday Night Live-hoz nagyon hasonló televíziós műsor írója, ahol rövid, vicces snitteket talál ki a meghívott vendégekre szabva. Sally minden idejét a munkájának szenteli, normális kapcsolatot nem akar, és nem is tud fenntartani a show őrült tempója mellett. A könyv első harmadában – tulajdonképpen az első nagyobb egységben – egy ilyen műsor elkészültének a menetét ismerhetjük meg, és egy teljes héten át követhetjük Sallyt, amíg össze nem áll a show szombat estére.

Ez az első rész nagyon izgalmas volt számomra, és bár Sally itt ismerkedik meg Noah Brewsterrel, a sármos énekessel, itt még nem a romantikán van a fő fókusz – bár a nő gondolataiba egyre többször beúsznak a férfival töltött kellemes percek emlékei. Sally azonban nem hisz abban, hogy átlagos nő – mint ő – összejöhet egy popsztárral. Az egyik jelenetében épp arra hívja fel a figyelmet, hogy míg az átlagos férfiak gyakran jönnek össze híres és gyönyörű nőkkel, ennek a fordítottja sosem történik meg.

A kötet középső része meglepő módon egészen más formátumban íródott, ugyanis a szöveget itt emailek alkotják, és ebben a részben erősen megjelenik a covid is, ami bár engem mindig meglep a könyvekben (ilyen rég volt?), de különösebben nem zavart. Számomra azonban ez volt a legkevésbé érdekes rész, még azzal együtt is, hogy a legkönnyebben és gyorsabban olvasható egység volt. A harmadik részben ismét visszatérünk az eredeti narrációhoz, és tulajdonképpen itt bontakozik ki a szerelmi történet is, miután Sally és Noah hosszú idő után újra találkoznak.

A két főszereplő romantikus kapcsolata számomra egy nagyon pozitív meglepetés volt, az egyik legracionálisabb és legérettebb kapcsolat, amellyel könyvben találkoztam. Mindkét főszereplőnk felnőtt, és ez itt látszott is, mert bár voltak félreértések, de alapvetően tudták kommunikálni az érzéseiket, a gondolataikat, megpróbáltak megértőek lenni, és akár segítséget is mertek kérni. A szerelmük nem insta love, hanem sok fejezeten át épülő, bizalmi, de a szenvedélyt sem nélkülöző kapcsolat. Ráadásul nagyon tetszett, hogy nem csak az összejövés pillanatáig követhettük őket. Noah ugyanakkor sokszor már túlságosan idealizáltnak tűnt nekem, például akkor, amikor az érzéseiről beszél.

„– Mennyit fizetnének? Csak mert lehet, hogy nekem lenne kedvem humoros, lendületes reklámfilmet írni egy organikus tusfürdő-cégnek.
– Tízezret, ráadásul a tusolás nem is tesz jót, és biztos az „organikus” része is baromság. A vagina öntisztuló szerv.
– Lehet, hogy csak a tiéd az.”

Bár a kötet tényleg üdítő és vidám hangvételű volt, a mindent elsöprő humort azért kicsit hiányoltam belőle. Hozzá kell ugyan tennem azt is, hogy az amerikai humoristák nekem nem a szívem csücskei, Sally humora pedig sokban hasonlított az övékére. Nekem több esetben is inkább bántónak tűnt az, amit mondott, nem pedig viccesnek. Mindezek ellenére mégis jó élmény volt olvasni ezt a nem mindennapi romantikus regényt, amelyet bátran ajánlok mindenkinek, aki szeretne egy egyedi kötetet olvasni, és szívesen bepillantana az amerikai televíziózás csillogónak tűnő, ám meglepően kemény világába.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted egyenesen a kiadótól!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regényben szereplő Éjjeli Baglyok egyértelműen a nagysikerű Saturday Night Live műsor megfelelője, amely rengeteg komikust adott a filmvászonnak. Közülük néhányról találtok képeket a bloggereknél és a Rafflecopter megfelelő sorába a nevüket kérjük beírni. 

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladat:

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05.25 Olvasónapló
05.26 Betonka szerint a világ
05.27 Szembetűnő
05.28 Pandalány olvas
05.29 Olvasónapló (extra)
05.30 Utószó 
05.31 Zakkant Olvas

A könyv adatai:

Kiadó: XXI. Század
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 336
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635684779
Fordította: Goretity Franciska
Megjelenés időpontja: 2024. március 25.