Értékelés

Gareth Brown: Az ajtók könyve

Az ajtók könyve fülszövege:

Vannak ​ajtók amelyeket sosem lenne szabad kinyitni…

Cassie Andrews teljesen átlagos életet él. A napjait szeretett könyvei között tölti, egy New York-i könyvesboltban, ahol segít a betérő vásárlóknak, rendszerezi a polcokon a regényeket, és kávét készít az olvasósarokban üldögélőknek. Egészen addig, amíg egy havas, téli estén az egyik törzsvásárló egy különleges kötetet nem hagy rá. Az asztalon heverő apró könyv barna bőrfedele olyan kopott és repedezett, mint az ajtóról pattogzó régi festék, és úgy néz ki, mint valami napló, amelybe valaki hosszú éveken át gyűjtötte a gondolatait.
Ám ez nem egy átlagos könyv. Hanem Az ajtók könyve.
A megfejthetetlen szavakat és rejtélyes rajzokat tartalmazó kötet csupán egy dolgot ígér: a segítségével a tulajdonosa átléphet bármelyik ajtón, és máris a világ másik pontján találhatja magát. Csakhogy van, aki egy ilyen hatalommal bíró könyvért bármit megtenne. Mert bár nem csupán egyetlen különleges kötet létezik a világon, mégis ez a könyvgyűjtők által leginkább vágyott példány – és van, aki a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy megszerezze. Cassie régi és új barátok segítségével menekülőre fogja, a célja pedig, hogy eljusson a különleges könyveket rejtő Könyvtárba…


Történetünk főszereplője a békés, átlagos életet élő Cassie, aki egy könyvesboltban dolgozik, de a mindennapjait felborítja egy titokzatos bőrfedeles kötet, Az ajtók könyve! A könyv segítségével egyik pillanatról a másikra akár a világ másik felére is juthatunk – így természetesen elég sokan vágynak erre a ritka kötetre… Tartsatok velünk ezen az izgalmas blogturnén, de ne felejtsetek el játszani sem, hiszen a General Press Kiadónak hála egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a kötetet!

Mindig izgalmasnak találom azokat a regényeket, amelyekben fontos szerepet kapnak a könyvek, és különösen izgatott leszek, ha a kötetek valamilyen mágikus jelentéssel is bírnak. Nem csoda, ha Az ajtók könyve a megjelenése óta a radaromon van, és alig vártam, hogy megismerkedjek ezzel a különleges történettel. És bár számomra nehezen indult be a regény, végül mégis nagy élményt adott ez a nem mindennapi könyv.

Különleges angol nyelvű kiadás / Forrás: Barnes & Noble
Különleges angol nyelvű kiadás / Forrás: Barnes & Noble

Cassie, a könyv főszereplője már rögtön az első fejezetben hozzájut egy különleges könyvhöz, és hamar kiderül, hogy a kötet segítségével a világ bármely pontjára eljut: csupán be kell mennie egy ajtón, és a világ bármely ajtaján kiléphet. Cassie felelőtlenül elkezdi használni a könyvet, ám arról fogalma sincs, hogy egy olyan kötet van nála, amelyre sokan vágynak, köztük igazán veszélyes emberek is. A kötet eleje nekem amiatt indult nehezen, mert rendkívül idegesített Cassie, illetve a barátnője Izzy, és a meggondolatlanságuk. Ha kevésbé vagyok türelmes, talán le is raktam volna a könyvet, de jól tettem, hogy folytattam, mert egyszer csak azon kaptam magam, hogy nagyon beszippantott a történet, és amikor le kellett tennem, alig vártam a folytatást.

Nagyon sok minden kiderül ugyanis a könyvről, és a többi különleges kötetről, illetve mindazokról az emberekről, akik ezeket a könyveket gyűjtik és használják. Ráadásul előkerül egy nagyon sötét főgonosz, aki parádésan lett összerakva, mert tényleg nagyon gonosz és kegyetlen, ráadásul a végén olyasmi derült ki róla, hogy el sem akartam hinni. Rajta kívül több negatív karakterrel is találkozunk, akik egészen jól fel lettek építve, és én Drummond karakterét is nagyon bírtam, mert sok rétege volt a férfinak, amelyek csak lassan tárultak fel. A két főszereplő, Izzy és Cassie azonban egyáltalán nem tudtak közel kerülni hozzám, mert – bár valószínűleg én sem lennék jobb a helyükben – idegesített a bénézésuk és sokszor a tehetetlenségük. Cassie a végére összekapja ugyan magát, de a szívembe ettől függetlenül már nem tudtam zárni a karakterét.

A többi szereplő, és ez az izgalmas, könyves világ azonban abszolút elviszi a hátán a könyvet, a regény vége pedig szerintem nagyon jól sikerült, mert itt végre minden összeállt, és bőven voltak meglepetések is. Az olvasás után pedig sokat gondolkoztam a könyvben felmerült morális kérdéseken és a világépítés hitelességén is. Így összességében jó szívvel ajánlom mindenkinek ezt a történetet, aki szereti a kicsit összetettebb, különleges, könyves fantasy regényeket.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted egyenesen a kiadótól!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A kiadónak hála bele is tudtok olvasni Az ajtók könyvébe, és azt javasoljuk, hogy tegyétek is meg, ugyanis az egyes állomásokon feltett kérdésekre megtaláljátok benne a válaszokat! A helyes választ szokás szerint a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés:

Mit olvasott Cassie a nagyapja műhelyében a babzsákfotelbe kucorodva?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 31. Utószó
06. 04. Könyv és más
06. 09. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: General Press
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 464
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634528586
Fordította: Fügedi Tímea
Megjelenés időpontja: 2024. április 29.