Értékelés

Sophia Amoruso: #GIRLBOSS

Fülszöveg:

Életed leghasznosabb könyve.

Tíz év alatt Sophia Amoruso bukdácsoló gimnazistából a Nasty Gal, a világ egyik leggyorsabban fejlődő kereskedelmi vállalatának alapítója és elnöke lett

Sophia sosem volt átlagos vezető vagy átlagos bármi, és ezt a könyvet a hozzá hasonló lányoknak írta, olyanoknak, akik egyedi utat keresnek a sikerhez.

Csupa pimasz, szemet felnyitó felhívás, ravasz és őszinte megfigyelés és a Nasty Gal üstökösszerű felemelkedésének színfalak mögötti sztorija – a #GIRLBOSS mindezt leírja. Bebizonyítja, hogy a siker nem azon múlik, hova jártál iskolába, vagy mennyire voltál ott népszerű. A siker lényege, hogy bízz az ösztöneidben, kövesd a megérzéseid, közben tudd, melyik szabályt kell megszegni, és melyiket kell betartani.

Erőt ad, motivál és inspirál egyszerre! Pont az a seggbe rúgás, ami kell, hogy kihozd magadból a legtöbbet.


Idén nyáron, a Könyvmolyképző kiadó gondozásában nálunk is megjelent Sophia Amoruso nagy sikerű önéletrajzi könyve, a #Girlboss. A meglehetősen feminista, önfejlesztő jellegű írásban a szerző saját életútján keresztül szemlélteti, hogyan válhat valakiből sikeres üzletasszony még annak ellenére is, hogy semmiféle kezdőtőkével nem rendelkezik. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok bloggereink véleményére, és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

Őszintén szólva elég ritkán olvasok önsegítő könyveket, pedig bizonyos helyzetekben biztosan segítenek néha az embernek az ilyen jellegű kötetek, én mégis inkább a szépirodalomhoz vonzódom. Sophia Amoruso regénye szerintem nem teljesen önsegítő könyv, mégis tartózkodtam tőle eleinte, de az utóbbi időben egy kisebb egzisztenciális válságom volt, és amikor elolvastam a fülszövegét, annyira találónak éreztem a helyzetemben, hogy úgy döntöttem, elolvasom. És milyen jól tettem! Ugyanis IMÁDTAM a könyvet!

„Hittem benne, hogy a kapitalizmus minden mohóság és egyenlőtlenség forrása, és ez okoz minden romlást a világon. Azt gondoltam, hogy a nagyvállalatok irányítják a világot (most már tudom, hogy tényleg), és ha az ember támogatja őket, akkor elnézi ördögi tevékenységüket (ami igaz, de csak meg kell tankolni az autódat).”

488584667AP00068_TechCrunch | NEW YORK, NY - MAY 07: CEO Nas… | Flickr
Sophia Amoruso / Forrás: Flickr

Sophia Amoruso nem egy átlagos csaj: az első oldalakon kifejezetten unszimpatikusnak tűnt, ahogy leírta, hogy a semmiből felépített egy hatalmas céget, és most meg fogja mondani, hogy mit kellene tenned. De aztán rájöttem, hogy ez a csaj nem fog álszerénykedni, mikor tényleg elképesztő dolgot vitt véghez, és a sikereiről éppen olyan nyíltan beszél, mint a kudarcairól, hogy láthassuk: nem kis utat tett meg, de mégis sikerült neki. A kötetben pedig nem arra ad tanácsokat, hogy hogyan utánozzuk, hanem inkább arra biztat, hogy kövessük az álmainkat, ne féljünk dolgozni, és végül megkaphatjuk, amit akarunk.

Ha csak egy dolgot emelhetnék ki a könyvből, akkor az mindenképpen az a hatalmas energia lenne, ami minden oldalról süt, és ami iszonyatosan motiváló is. Amoruso nem ítélkezik, hanem beszámol minden nehézségéről és botlásáról, és közben biztat, hogy ne add fel, mert ha ő képes volt megvalósítani önmagát, akkor bárki képes lehet. És azt hiszem, hogy tényleg ez a legnagyobb segítség: azt mondani, hogy te is lehetsz #GIRLBOSS, mindegy, hogy mennyire vagy képzett, mennyire vagy szociális vagy épp mennyi tapasztalatod van. A lényeg, hogy odatedd magad, amikor kell, és tudd, hogy elérheted a céljaidat, még akkor is, ha épp nagyon szar munkát kell végezned. Mindeközben egyébként nagyon hasznos tanácsokkal is ellát a szerző az üzleti életről, a vállalkozásokról, az állásinterjúkról vagy épp a tökéletes motivációs levélről.

A könyvben Sophia tanácsai és a története mellett helyet kapnak kis portrék is olyan nőkről, akik valamilyen területen nagyot alkottak, és ezzel kiérdemelték a #GIRLBOSS címet. Ezek a kis sztorik is nagyon érdekesek voltak, és tetszett, hogy minden egyes szereplő ellátta egy-egy tanáccsal a jövőbeli #GIRLBOSSokat. De mégis a fő történet volt a legizgalmasabb, sokszor jót nevettem Sophia tinikori butaságain, vagy szörnyülködtem, hogy milyen rossz helyzetekbe került, és végső soron arra jutottam, hogy megérdemelten lett a Nasty Gal milliomos tulajdonosa, még ha a korábbi munkaadói nem is feltétlenül gondolják ezt.

„Kell valami különleges makacsság, hogy az ember vállalkozóként sikeres legyen. És amúgy is, nem kapod meg, amit nem is kérsz.”

A #GIRLBOSS tehát egy brutálisan jó, őszinte, sallangmentes, vidám és nagyon-nagyon motiváló könyv, ami után tényleg úgy érzed, hogy gyerünk, csináljuk meg! Bár néhány hasznos, praktikus tanáccsal is gazdagabb lettem, de amit igazán nagyra értékelek, az a lelkesítés, amit kaptam, és bízom benne, hogy a lendület, amit a regényből merítettem, még sokáig elkísér. (Na persze bármikor újraolvashatom, és azt hiszem, meg is fogom tenni!) Nem állítom, hogy meg fogja változtatni az életedet, ha elolvasod a könyvet, az is lehet, hogy rád nem is lesz nagy hatással, hogy idegesíteni fog Sophia, vagy a tanácsaival teljesen ellentétesek a tapasztalataid, de én azt mondom, hogy adj egy esélyt a kötetnek, különösen ha belefáradtál a napi robotba, vagy nehéz helyzetben vagy, mert még nem nagyon találkoztam olyan könyvvel, ami ennyire fellelkesített volna, és amely után azt éreztem, hogy dolgozni akarok.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ha szeretnétek megnyerni a könyvet, nincs más dolgotok, mint megválaszolni az állomásokon feltett kérdéseket. A válaszok kikereshetők az interneten, illetve a könyv beleolvasójában is.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Milyen típusú ruhákat árult kezdetben?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.17. Readinspo
08.19. Utószó
08.21. Sorok Között
08.23. Readinspo extra
08.25. Sorok Között extra

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás dátuma: 2020
Oldalszám: 240
Fordította: Moldova Júlia

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük