Értékelés

Linda Castillo: Szégyen

Fülszöveg:

Egy Amish nagymamát meggyilkolnak egy elhagyott gazdaságban, a hétéves unokáját pedig elrabolják. Kate Burkholder minden figyelmét az ügynek szenteli, hiszen egy gyermek eltűnésekor a nyomozók az idővel futnak versenyt. Tudja, hogy minél később sikerül a kislány nyomára akadniuk, annál nagyobb valószínűséggel végződik tragédiával a nyomozás. Kate csakhamar rájön, az eltűnt lány családja szörnyű titkokat őriz…

Linda Castillo új regényében egy tragikus gyilkosság és egy gyermekrablás ügyében folytatott nyomozásba csöppenünk. Kate Burkholdernek, az amish közösségben felnövő, de azt elhagyó rendőrnőnek ebben a nagyon zárt közösségben kell megtalálnia a nyomokat az igazsághoz, ha nem akar kifutni az időből. Ha kíváncsiak vagytok erre az izgalmas történetre, tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt!

Időről időre próbálok olyan könyveket is olvasni, amelyek egy kicsit kiemelnek a komfortzónámból, így a szépirodalom és a fantasy mellett más is kerül néha terítékre, például krimi, mint Linda Castillo új regénye, a Szégyen. Mielőtt elkezdeném az értékelést, megemlíteném, hogy ez a regény egy sorozat része, melynek köteteit a főszereplő személye köti össze. A történet ugyan teljesen önálló, de azért lehetett sejteni, hogy van előzménye a főszereplő és nyomozótársa kapcsolatának, ugyanakkor ez egyáltalán nem zavaró, a regény simán érthető a többi könyv olvasása nélkül is.

Őszintén szólva egy kicsit lassan haladtam a regénnyel, holott nagyon könnyen olvasható volt, ami azt üzeni, hogy annyira nem volt izgalmas a történet. Pedig egyébként nagyon sok a rejtély a könyvben, és a szerző igazán jól adagolja az információkat, miközben nem esik abba a hibába, hogy nem hagyja gondolkozni az olvasót. Olvastam már pár olyan krimit, amelyben olyan gyorsan történnek az események, hogy nem igazán tudunk bekapcsolódni a nyomozásba, de itt szerencsére egyáltalán nem éreztem ezt, nekem is járt az agyam a megoldáson, és bizony elég sok mindenre rá is jöttem. Viszont meglepetésekből sem volt hiány!

„Aki gyakran emlegeti az ördögöt, az idővel hallani kezdi a szárnycsapásait.”

Linda Castillo (@LindaCastillo11) | Twitter
Linda Castillo / Forrás: Twitter

Viszonylag sok volt tehát a fordulat a könyvben, tetszett, hogy nagyon kuszák voltak az ügy szálai, így tehát a cselekménnyel elégedett vagyok. A karakterekre viszonylag kevés idő jutott azonban, és bár Kate Burkholder szemszögéből ismerjük meg az eseményeket, róla sem tudunk meg igazán sok dolgot, bár itt-ott bepillanthatunk a szigorú, határozott nő álarca mögé, és megláthatjuk Kate érzékeny, vívódó oldalát. Itt jön képbe, hogy sorozatról beszélünk, ugyanis így már nyilvánvaló, hogy nem tárulkozhat ki egy-egy kötetben túlságosan a főszereplő, mert előbb-utóbb egyszerűen kiismerhetővé válna. Ha azonban elolvasnám az összes kötetet, biztosra veszem, hogy egy nagyon izgalmas személy, sokkal részletesebb képe rajzolódna ki. De már ebből a kis bepillantásból is kideül, hogy Kate nagyon komolyan veszi a munkáját, lelkiismeretes, és minden erejével azon van, hogy rendőrként segíthessen a bajbajutottakon.

Amiről még szót kell ejteni a könyv kapcsán, az az a bepillantás, amit az amish kultúrába nyújt a kötet. Itt Magyarországon szerintem a legtöbben nem igazán tudják, hogy hogyan is élnek az amishok, bizonyára rengeteg félreértés és előítélet övezi a közösséget, így szerintem nagyon érdekes volt ilyen emberekkel találkozni a könyv lapjain, és felismerni, hogy valójában nagyon istenfélő, becsületes és szabálykövető csoportról van szó. Persze köztük is vannak kevésbé becsületes személyek, így aztán gyilkosság is akad – hiszen ez elengedhetetlen, ha krimiről beszélünk. Miközben pedig megismerjük ezeket az embereket, a főszereplőnk, Kate is újraértékeli magában az amishok között töltött gyerekkorát, és rájön, hogy nem mindenki az, aminek tűnik.

„A régi Schattenbaum-ház elhagyatottan állt, nem lakott ott senki, amióta az 1969-es áradás elmosta a termést, a fészert és az egyik pajtát pedig egyenesen Painters Creekig vitte.”

A könyv külön izgalmassá válik attól, hogy egy gyerekrablás áll a középpontjában, és nem lehetünk biztosak benne, hogy a rendőrök elég gyorsak lesznek, és sikerül megmenteni a kislányt. Ráadásul Elsie különleges nevelési igényű, így fokozottan sérülékeny, ami tovább fokozza az empátiánkat a gyermek iránt, és izgulhatunk érte, hogy élve, és minél kevesebb lelki sérüléssel megússza a kalandot a lány. A könyv tehát igazából már a legelején felkelti az érdeklődést, és mivel nagyon szépen van felépítve, végig fenn is tartja azt. A történet vége pedig kifejezetten izgalmas lett, így a Szégyent jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki egy jól felépített krimit akar olvasni, amin picit lehet gondolkodni is, ugyanakkor jól kikapcsol, és könnyen fel is dolgozható.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

Ha a sorozat első kötetével kezdenél inkább, akkor íme:

Fülszöveg:

Az ​ohiói kisváros, Painters Mill lakosai évszázadok óta békében élnek az amish közösséggel. Tizenhat évvel ezelőtt azonban brutális gyilkosságok sorozata rázta meg a helyieket: az elkövető fiatal amish lányok közül szedte áldozatait. Az öldöklés amilyen megmagyarázhatatlanul indult, olyan váratlanul véget is ért. Az erőszak azonban kitörölhetetlen nyomot hagyott mindenki lelkében. Kate Burkholder, egy amish kamaszlány túlélte ugyan a gyilkos támadását, ám az eset megrázó felismerést hozott számára: el kell hagynia a közösséget. Majdnem két évtizeddel később Kate-et Painters Mill lakói felkérik, hogy térjen vissza a városba rendőrfőnökként. Időközben szerzett nagyvárosi tapasztalata és amish gyökerei miatt ő lenne a tökéletes jelölt a feladatra. Kate biztos abban, hogy feldolgozta múltjának tragikus eseményeit egészen addig, amíg fel nem bukkan az első holttest egy hófödte mezőn. A nyomozónő megesküszik, hogy elfogja a gyilkost, mielőtt az újra lecsaphatna. Ehhez azonban nem csupán a családját és közösségük értékeit kell elárulnia, hanem fel kell fednie egy olyan sötét titkot, amelyet tizenhat évvel ezelőtt mélyen eltemetett.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Linda Castillonak már több regénye is megjelent a kiadó gondozásában, melyek főszereplője szintén Kate Burkholder rendőrfőnök. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“Előfordul, hogy az ember hallgatása hangosabb a szavainál.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.11. Könyv és más
08.14. Utószó
08.17. Kelly és Lupi olvas

A könyv adatai:

Kiadó: General Press, 2020
Oldalszám: 300
ISBN: 9789634524052
Eredeti cím: Shamed
Fordító:  Beke Cz. Zsolt

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük