Értékelés

Dacia Maraini: Rabolt szerelem

Fülszöveg:

A mai olasz irodalom nagyasszonyának, Dacia Maraini elbeszéléskötetének fókuszában a nők állnak. Még alig serdülő, tapasztalatlan, hiszékeny gyereklányok, érzékeny, szerelemre vágyó és éppen ezért talán túlságosan adakozó fiatal nők. Látszólag törékenyek és sebezhetők, partnereik – férjek és szeretők –, ezért is gondolják úgy, hogy akár erőszakkal is elvehetik azt, ami szerintük megilleti őket. Összetévesztik a szenvedélyt a birtoklással, nem szeretni, hanem leigázni, kisajátítani akarják a másikat. Ám Maraini megszomorított és megalázott hősnői esendőségükben is erősek, küzdenek, néha pedig veszítenek és elbuknak, de nem adják fel. Ahogy az is előfordul, hogy már túl késő, többé nincs menekvés, nincs feltámadás.

Dacia Maraini ezekben a felzaklató és szívszorító elbeszélésekben napjaink egyik legvitatottabb és legfájóbb témáját, a nők elleni erőszakot vizsgálja. A kötet látszólag tárgyilagosan, majdhogynem szenvtelenül előadott történeteiben hátborzongató, tűéles pontossággal rajzolja fel az erőszak anatómiáját, elemzi elkövető és áldozat sokszor ellentmondásos, bonyolult érzelmi viszonyát, és fest hiteles képet arról a hol közönyös, hol ellenséges társadalmi környezetről, amely nem feltárni, hanem leplezni igyekszik a bajt. A kötet egyszerre látlelet, segélykiáltás és felhívás a világnak. De mindenekelőtt megrendítő olvasmány.


Dacia Maraini megrázó kötetében nyolc rövid történetet oszt meg az olvasókkal, melyek középpontjában a bántalmazás áll. Ezek a történetek se nem túl elrugaszkodottak, se nem túl extrémek, olyanok, melyek bármelyik országban, bármilyen nővel megtörténhetnek, és sajnos sokszor meg is történnek, éppen ezért nem lehet elég aktuális az, hogy foglalkozunk a témával. Tartsatok bloggereinkkel a hat állomáson keresztül, és nyerjétek meg a Jaffa Kiadó által felajánlott példányt!

Az erőszak ma még mindig komoly probléma az egész világon, és annak ellenére, hogy nemcsak a nőket érinti, ők az áldozatok a leggyakrabban – a gyerekek mellett. Ezért aztán azonnal felkaptam a fejem a hírre, hogy megjelenik az olasz szerző, Dacia Maraini novelláskötete magyarul, melyben a szerző nyolc történetben mesél a nőket érő erőszakról. Bár elsősorban a regény az én műfajom, de ez a kötet mégis nagyon megfogott, és a könyv most már azon művek listáját gyarapítja nálam, amelyeket mindenkinek el kellene olvasnia.

Bár a novellák általában bonyolult nyelvezettel és szimbolikával rendelkeznek, Maraini igazán egyszerű, közérthető történeteket vetett papírra, melyek nem összetettségük, hanem témájuk és a bennük megjelenő tűpontos helyzet- és lélekábrázolás miatt hatnak. A kötetben nyolc különböző történetet olvashatunk, és annak ellenére, hogy mindegyiknek a nők elleni erőszak a központi témája, nagyon mások a novellák. A történetek ugyanis egészen különböző helyzeteket mutatnak be, így kaphat helyet a kötetben például párkapcsolaton belüli erőszak, utcai megerőszakolás, gyerekek ellen elkövetett erőszak, a nők brutális, akár halálos megverése és persze az áldozathibáztatás is.

A történetekben szereplő karakterek is egészen különbözőek, bár közös bennük, hogy mélyen megalázták őket. Nagyon tetszett, hogy a komoly témák ellenére a szerző nem felejtette el használni az irodalom eszköztárát, így a novellák nyelvezete, stílusa és elbeszélésmódja is minden történet esetében egyedi. Nehéz tehát átfogóan értékelni a novellákat, mert bár mindegyik erős, mégis teljesen más. Ezért aztán kiemelnék néhány története, hogy kicsit közelebbről, de spoilerek nélkül beszéljek kicsit róla.

A kislány, akit Velencének hívtak

Miután az első történet remekül megalapozza a kötet hangulatát, és bevezet a témába, egy nagyon erős történet következik, mely nem nélkülözi a horrorisztikus elemeket sem. Ugyanakkor semmi elvont nincs benne, rengeteg ehhez hasonló esemény történik, mégis legszívesebben becsukjuk a fülünket, ha ilyesmiről hallunk, olyannyira elfogadhatatlan. Igen, a gyermekek elleni erőszakról van szó. A történet egy olyan édesapáról szól, aki épp a túlzott szeretete miatt árt a gyermekének, és sodorja olyan veszélybe, melyről fogalma sem volt korábban. Ma nagyon aktuális a téma és ez a történet, hiszen arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nyilvánosan is büszkék vagyunk a gyerekeinkre, és kirakatba tesszük őket, akkor elképesztően nagy veszélyt hozunk a kicsikre, hiszen rossz, beteg emberek tekintetének is kitesszük őket.

Egy csoportos erőszak krónikája

Ez a novella irodalmilag az egyik legerősebb, ugyanis egy csoportos erőszakot követő újságcikkekből és vallomásokból épül fel az egész szöveg, ráadásul ezek a részletek egy olyan ívet írnak le, mely az erőszak egyértelmű elítélésétől az áldozat hibáztatásáig és az elkövetők sajnálásáig jutnak. A novella nagyon erősen megmutatja a közvélemény működését, és hogy mi vezethet odáig, hogy egyértelmű tettesek nem kapják meg a nekik kijáró büntetést. A történet emiatt nagyon felkavaró lett, de kétségtelenül képes rámutatni valamire a világunkból, amire nem biztos, hogy rá akarunk nézni.

„Nem tudom, mi történt azon a napon, mi jött rá arra a négy fiúra. Máig nem értem. Biztosan a kislány provokálta őket, kacér kis teremtés, igen, azt hiszem, így lehetett, szerette, ha csapják neki a szelet. Biztosan feldühítette a fiúkat, bár, mondjuk, rárontani egy kislányra négyen, az aljas dolog…”

A féltékenység éjszakája

Legszívesebben mindegyik novelláról írnék pár szót, de nem akarom az egész kötetet lelőni, így ez lesz az utolsó történet, amiről beszélek. A féltékenység éjszakája egy erősen elnyomó párkapcsolatot mutat be, és nagyon szépen megragadja egy ilyen kapcsolat dinamikáját. A főszereplőnk ugyanis egy alapvetően önálló, erős nő, mégis belekeveredik ebbe az első látásra is veszélyes kapcsolatba. Mindazoknak, akik az áldozatokat hibáztatják egy rosszul sikerült kapcsolatért, vagy nem értik, hogy miért marad a nő, ajánlom figyelmébe ezt a remek novellát, mely nagyon érdekesen és pontosan tudja ábrázolni ezt a helyzetet.

A Rabolt szerelem tehát nagyon fontos és érdekes könyv, mely nagyon könnyen és gyorsan olvasható, mégis felhívja a figyelmet korunk egyik nagy problémájára: a nők elleni erőszak különböző formáira. Épp ezért ajánlom ezt a kis kötetet mindenkinek, nőknek és férfiaknak egyaránt, hiszen mind tanulhatunk belőle valamit.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban olyan regényeket keresünk, melyekben szintén központi szerepet játszik a bántalmazás témája. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“Azt mondják, el kell engedni a haragot. Nem is tudom, én egészen megszerettem az enyémet. Úgy nevelgetem, mint egy kis háziállatot…”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.03. Könyv és más
08.05. Spirit Bliss Sárga könyves út
08.07. Csak olvass!
08.09. Pandalány olvas
08.11. Fanni’s Library
08.13. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Jaffa Kiadó, 2020
Oldalszám: 216, keménytáblás
ISBN: 9789634752479
Eredeti cím: L’amore rubato
Fordító: Malyáta Eszter

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük