Egyéb

Májusi összegzés – 2024

Az utóbbi hónapokban nem tudtam olyan gyorsan haladni a könyveimmel, mint ahogy szoktam, így májusban is 5 könyvet olvastam el összesen, ezek a könyvek viszont nagyrészt szuper olvasmányok voltak. Az öt könyv mellett ebben a hónapban elolvastam A Gyűrűk Ura második kötetét, A két torony című részt, mely hivatalosan nem önálló könyv, így erről most sem írok bővebben – majd csak a harmadik rész után. A  májusban olvasott további köteteimről azonban szokás szerint most is írok néhány gondolatot.


Ann Napolitano: Helló, gyönyörűm

A ​Padavano nővérek nem csupán testvérek, hanem egymás legjobb barátnői is, akik érzelmekkel és energiával töltik meg az 1980-as évek Chicagójának egy színes szegletében álló házukat. William Waters pedig egy tragédia miatt elcsendesült otthonban nőtt fel, ahol a fájdalomtól sújtott szülei képtelenek voltak szeretettel fordulni felé. Így amikor találkozik a temperamentumos és ambiciózus Julia Padavanóval, a világ egyszerre mintha kivilágosodna körülötte.

Juliával együtt érkeznek a testvérei is: Sylvie, a család álmodozója, aki akkor a legboldogabb, ha egy könyvet bújhat; Cecelia, a szabad szellemű művész; Emeline pedig türelmesen gondoskodik mindannyiukról. Ám amikor a William múltjából áradó sötétség kezdi elhomályosítani a jövője fényét, nem Julia, hanem Sylvie lesz a fiú bizalmasa. Így azonban nem csak William lelke törik darabokra, hanem a négy nővér öröknek hitt szövetsége is. Vajon vissza tudnak-e találni egymáshoz? És a szeretet képes-e egy széthullott családot újra egésszé varázsolni?

Még áprilisban kezdtem el olvasni Ann Napolitano legújabb könyvét, mely tulajdonképpen egy családregény volt, és négy lánytestvér történetét meséli el. Bár kétségtelenül szép és gondolatokban gazdag a regény, számomra nagyon lassan haladt, és a karakterek sem kerültek igazán közel hozzám – nem csoda, hogy meglehetősen sokáig tartott, mire sikerült elolvasnom. A kötetről már hosszabb értékelést is írtam, amelyet itt elolvashatsz.

Jandácsik Pál: Néma magzatok

A nem túl távoli jövő Államában az irányított reinkarnációnak hála, születés és halál egybefonódik. A titokzatos, már több mint száz éve tomboló Járvány miatt az anyaméhben fejlődő magzatok csak biológiai értelemben életképesek, valójában lelketlen burkok. Ezért a szülés pillanatában ezek a magzatok az Urna nevű szerkezet segítségével megkapják egy felmenőjük lelkét, vagyis a nőknek saját szülőjüket vagy a férjük révén az anyósukat, apósukat kell újra a világra hozniuk.

Jackie, a Rendvédelmi Osztály nyugalmazott tagja a következő életére készül; a lányában fejlődő magzatot ő fogja megörökölni. Az Államot viszont terrorcselekmény-sorozat rázza meg, a nyomok pedig olyan szörnyű titokról rántják le a leplet, amely nem csak Jackie jelenlegi, hanem jövőbeli életeire is hatást gyakorolhat.

A májusi 1-jei pihenőnapot idén olvasással töltöttem, amihez választottam egyet a polcomon várakozó rövidebb kötetek közül, amellyel egy nap alatt végezni tudtam. A Néma magzatok egy disztópikus krimi, mely egy nagyon érdekes világban játszódik, ahol az idősek tudatát kisbabákba ültetik át, így biztosítva a halhatatlanságot. Az alap koncepció nagyon tetszett, és örültem volna ha a krimiszál helyett inkább a világépítésből kapunk többet, de kisregényként így is megállta a helyét a könyv.

Heather Fawcett: Emily Wilde tündérenciklopédiája

Jóllehet ​Emily Wilde professzor nem tudja, hogyan kell társaságban viselkedni – vagy egyáltalán elérni, hogy meghívják valahova –, de jó úton jár afelé, hogy a világ egyik legnevesebb drüadológusa, azaz szerzeteket tanulmányozó tudósa legyen. Épp a tudományos közösség első, mindent átfogó tündérenciklopédiáján dolgozik, amitől pályafutása felívelését várja, és már csak egy fejezet van hátra, ami a sarkköri Ljoslandon élő titokzatos rejtettekről szólna.

Ám Emily teljesen idegen terepen találja magát, amikor megérkezik Hrafnsvik csodás, de zord falujába. A külvilágtól szinte teljesen elszigetelten élő helyieknek egymásra kell hagyatkozniuk a túlélés érdekében, és Emily társas készségek hiányában hamar magára haragítja a fél falut. A dolgok tovább bonyolódnak Wendell Bambleby professzor érkezésével, aki Emily egyetemi riválisa, és szintén a rejtetteket kutatja.

Amikor a lehengerlő természetű férfi felajánlja Emilynek, hogy dolgozzanak együtt, a nő kénytelen elfogadni az ajánlatát, máskülönben fennállna a veszélye annak, hogy Bambleby kisajátítja magának az összes felfedezés érdemét. Ugyanakkor azt is tudja, hogy Wendell több annál, mint aminek látszik, és nem bízhat meg benne. Emily csakhamar azon kapja magát, hogy hiába szeretne tudományos távolságot tartani a ljoslandi szerzetektől, belekeveredik gonosz játszmáikba. Ha Wendell-lel együtt segíteni akar Hrafnsvik lakóinak, nemcsak a hőn dédelgetett tudományos objektivitását kell kockára tennie, hanem az életét is.

Heather Fawcett regénye egy varázslatos izlandi tündérmese, ami az 1900-as évek egy képzeletbeli világában játszódik, ötvözve az Ezüstfonás, A Hollókirály és a Ház az égszínkék tengernél különleges hangulatát.

A májusi olvasmányaim közül egyértelműen az Emily Wilde tündérenciklopédiája lett a kedvencem. Ez egy nagyon különleges cozy fantasy, mely Emily Wilde-ot követi nyomot, aki épp az enciklopédiája befejező kötetén dolgozik Izland havas tájain. A regény iszonyatosan hangulatos, és egy nagyon különleges világot épít fel, amelyben számos különböző tündérfaj él, nagyrészt távol az emberek lakta településektől, de nem függetlenül tőlük. De nemcsak a világépítéssel fogott meg a regény, hanem a karaktereket, és az egész cselekményt imádtam – épp az volt ez a könyv, amire szükségem volt. Itt bővebben is írtam róla.

Curtis Sittenfeld: Vicces-romantikus

Sally ​Milz jeleneteket ír Az Éjjeli Baglyok című szombat esti tévéműsor számára. Párszor már összetörték a szívét, egy ideje nem keresi a szerelmet – időnként kavar valakivel, sikeres a munkájában, a mostohaapjával szoros kapcsolatot ápol. Ez így együtt elég.

Sally barátja és munkatársa, Danny Horst randizni kezd egy glamúros színésznővel, ezáltal bekerül a nem túl hízelgő klubba, amelyet tehetséges, de átlagos kinézetű, sőt kicsit béna pasik alkotnak, akik jártak már kivételesen gyönyörű és magasan kvalifikált nővel. Sallyt ez bosszantja, úgyhogy megírja A Danny Horst szabály című jelenetet, ami ebből a jelenségből csinál viccet – jelezve, milyen valószínűtlen, hogy fordított viszonylatban létrejöjjön ez a felállás: ahol a férfi glamúros és a nő átlagos.

Itt jön a képbe Noah Brewster, a sármos popsztár, akiről köztudott, hogy modellekkel szokott randizni. Ezen a héten fellép a műsorban, ráadásul ő lesz a műsorvezető is. Sally egészen odavan a férfitól, és egyből megtalálják a közös hangot – több jeleneten is együtt dolgoznak. Sally eltűnődik, hogy ezek itt nem szikrák-e kettejük között. Dehát ez nem romkom, ez a valóság. Márpedig a valóságban egy ilyen pasi soha nem randizna egy magafajta nővel, nem igaz?

A Vicces-romantikus szintén egy szuper olvasmány volt ebben a hónapban, és bár manapság ritkán olvasok kortárs romantikus regényeket, ezt a kötetet kár lett volna kihagyni. Bár maga az alaptörténet is izgalmas, hszen a főszereplőnk, Sally szövegíró egy heti tévéműsorban, de még ennél is fontosabb, hogy ez a könyv végre egy felnőtt kapcsolatot mutat be. A regényről írt bővebb értékelésemet itt találod.

Gareth Brown: Az ajtók könyve

Vannak ​ajtók amelyeket sosem lenne szabad kinyitni…

Cassie Andrews teljesen átlagos életet él. A napjait szeretett könyvei között tölti, egy New York-i könyvesboltban, ahol segít a betérő vásárlóknak, rendszerezi a polcokon a regényeket, és kávét készít az olvasósarokban üldögélőknek. Egészen addig, amíg egy havas, téli estén az egyik törzsvásárló egy különleges kötetet nem hagy rá. Az asztalon heverő apró könyv barna bőrfedele olyan kopott és repedezett, mint az ajtóról pattogzó régi festék, és úgy néz ki, mint valami napló, amelybe valaki hosszú éveken át gyűjtötte a gondolatait. Ám ez nem egy átlagos könyv. Hanem Az ajtók könyve.

A megfejthetetlen szavakat és rejtélyes rajzokat tartalmazó kötet csupán egy dolgot ígér: a segítségével a tulajdonosa átléphet bármelyik ajtón, és máris a világ másik pontján találhatja magát. Csakhogy van, aki egy ilyen hatalommal bíró könyvért bármit megtenne. Mert bár nem csupán egyetlen különleges kötet létezik a világon, mégis ez a könyvgyűjtők által leginkább vágyott példány – és van, aki a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy megszerezze. Cassie régi és új barátok segítségével menekülőre fogja, a célja pedig, hogy eljusson a különleges könyveket rejtő Könyvtárba…

A hónap utolsó olvasmánya volt Az ajtók könyve, amely nagyon nehezen indult be, de száz oldal után nagyon beszippantott. Bár a főszereplőkkel nem igazán rezonáltam, de a mágiarendszer, amit a szerző felépített, az nagyon különlegesre sikerült, a sztori egy idő után kifejezetten izgalmas lett, a regény vége pedig igazán nagyszerű lett. Már erről a kötetről is írtam a blogon, olvasd el itt az értékelésemet!

Májusban elolvasott könyvek száma: 5
Elolvasott oldalak száma: 2238

Júniusban remélhetőleg még többet tudok majd olvasni, máris van egy megkezdett könyvem, amelyet majd ebben a hónapban fogok végigolvasni – Cassandra Clare első felnőtt fantasy regénye. Emellett több kötet is várakozik a polcomon, amely prioritást élvez, ráadásul ebben a hónapban lesz a könyvhét, amely sok-sok új megjelenést is hoz, és egészen biztosan én is fogok új köteteket beszerezni az eseményen.