Értékelés

Cassandra Clare: Sword Catcher – A kardfogó

A kardfogó fülszövege:

A ​tiltott szerelem romba dönthet egy királyságot?

Kel árva, akit azért szakítottak ki megszokott életéből, hogy kardfogó legyen – a királyi trónörökös, Conor Aurelian herceg dublőre.

A herceggel együtt nevelkedett, remek kiképzést kapott harcművészetekből és az államvezetés művészetéből. Olyan közel állnak egymáshoz Conorral, mintha fivérek lennének, ám Kel tudja, az a végzete, hogy meghaljon Conorért…

Lin Caster az ashkarok közül való, így mágikus képességekkel bír, és titokban folyamatosan ellátja Castellane betegeit. Képességei ellenére sem tudja meggyógyítani a legjobb barátnőjét anélkül, hogy hozzáférne a tiltott tudáshoz.

Miután egy sikertelen gyilkossági kísérlet összehozza Lint és Kelt, bekerülnek a rejtélyes Guberáló Király hálójába, aki a castellane-i alvilág vezéreként mindkettőjüknek felajánlja azt, amire a legjobban vágynak, de magas árat kér a tudásért…

Ahogy a régóta őrzött titkok kezdenek kiderülni, fel kell tenniük maguknak a kérdést: megéri a tudásért árulónak lenni? A tiltott szerelem romba dönthet egy királyságot? A felfedezéseik vajon háborúba taszítják az országot, és káoszba a világot?

A #1 New York Times bestsellerszerző Cassandra Clare új sorozata az árulás, a veszélyes mágia és a sötét titkok pompásan felépített világába enged betekintést.

Olvasd el, ha egy igazán felejthetetlen kalandra vágysz!


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Cassandra Clare új sorozatának első részét Sword Catcher –  A kardfogó címmel. A szerző rajongói és persze bloggereink is alig várták már, hogy elmerülhessenek ebben a művészien részletezett, keleties hangulatú fantasy világban, ahol hatalmi harcok dúlnak a királyságért és az alvilágért. A sármos Conor herceget fenyegető veszélyeket egy dublőr és egy titokzatos orvosnő próbálja elhárítani. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

Cassandra Clare neve valószínűleg sokak számára ismerős itthon is, hiszen ő írta a Csontvárost, mely az utóbbi években egy monumentális világgá bővült: az Árnyvadász univerzum mostanra már több mint 40 kötetből áll. Ennek persze a rajongók nagyon örülnek, ugyanakkor azok számára, akik nem követték nyomon folyamatosan a megjelenéseket, ijesztő lehet belekezdeni egy ekkora sorozatba. A Csontvárost, és A Végzet ereklyéi sorozat további két kötetét én is olvastam jó néhány évvel ezelőtt, de azt hiszem, mára már kinőttem a sorozatból, Cassandra Clare neve azonban a radaromon maradt, és már nagyon vártam az első felnőtt fantasy regényének megjelenését, amely egy teljesen új világot épít fel.

Már most az elején szeretném leszögezni, hogy az, hogy A kardfogó felnőtt fantasy, nem jelenti azt, hogy erotikus: néhányszor szóba kerül a testiség, és a kötet során egy véresebb jelenet van, ami miatt felnőttnek tekinthetjük a történetet, bár a sorozat további részeiben számítok akár erotikus jelenetekre is. Az első kötetben azonban nemcsak a testiség, hanem a romantikus szál sem kapott fókuszt, sőt, tulajdonképpen még nem is tudom biztosan, hogy kit kivel boronálna össze a szerző. Ne higgyetek tehát a fülszövegnek, A kardfogó nem kimondottan romantikus regény, de őszintén szólva ezt én egyáltalán nem bántam.

„– Hadd áruljak el valamit a hatalomról – vágott bele Castellane hercege. – Mindig akad valaki, akinek még több van.”

A Sword Catcher exkluzív Waterstone kiadása
A Sword Catcher exkluzív Waterstone kiadása

A kardfogó egy nagyon izgalmas világban játszódik, ahol nagyon sok a hatalmi-politikai viszály és cselszövés, és hatalmas szakadék tátong a hegyen élő nemesség és a városban lakó polgárok között. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy létezik egy népcsoport, az ashkarok, akik képesek kisebb mágiát végrehajtani, például amuletteket készíteni, és kisebb szemfényvesztéseket kreálni. A kötet világában a mágia egy nagyonis mindennapi dolog volt a múltban, azonban egy háború miatt eltűnt a világból, és csak az ashkarok mágiája maradt meg – ez veszélyessé tette őket, de ezzel együtt ki is szorultak a társadalom peremére.

A könyv két főszereplője, Lin és Kel, két ellentétes világból kerül ki: Lin ashkar orvos, aki nőként ráadásul még kevesebb forráshoz jut, mint a többi ashkar. Épp ezért nehezen boldogul, és mindenki másnál többet kell dolgoznia, hogy megszerezze azt a tudást, amivel megmentheti a titokzatos betegségben szenvedő barátnőjét. Kel ezzel szemben a palotában él, és ő a herceg kardfogója, aki egyszerre a férfi helyettese és a testőre is. Az élete egyetlen célja, hogy megvédje Connort, a hercegét, és ezért bármit hajlandó megtenni: úgy nevelték, hogy az életét is feláldozza érte.

„Én vagyok a herceg pajzsa. Én vagyok a törhetetlen páncélja. Én vérzek, hogy ő ne vérezhessen. Én szenvedek, hogy ő soha ne szenvedjen. Én halok meg, hogy ő örökké élhessen.”

Lin és Kel mindketten nagyon érdekes karakterek, jól felépített előélettel és motivációkkal, és ár mindegyiküket nagyon kedveltem, egyáltalán nem tökéletes emberek, hanem esendő, gyakran hibázó, valósághű karakterek. Rajtuk kívül Connor, a herceg kapott még komolyabb háttértörténetet és érzelemvilágot, szereplő viszont bőven van még rajtuk kívül is. A könyv első harmadában hirtelen olyan sok karaktert villantott fel a szerző, hogy nehézzé vált tartani a lépést a könyvvel, és őszintén szólva nem is hiszem, hogy mindenki fontos volt azok közül, akiket néz szerint megismertünk.

Bár a világot nagyon különlegesnek és hangulatosnak találom, és alapvetően szeretem a részletes világépítést, de ebben a kötetben úgy érzem, hogy a részletes leírások már a cselekmény rovására mentek. Tartottam tőle, hogy Cassandra Clare csak monumentális sorozatokban tud gondolkozni, és ez sajnos be is igazolódott, mert A kardfogó olvasása során sokszor azt éreztem, hogy az egész könyv csak egy bevezető, ami egy 500+ oldalas könyv esetében szerintem nem a legjobb érzés. A klasszikus regényfelépítéssel ellentétben itt nem volt egy kiemelt konfliktus, ami megoldódott volna a könyv végére, ehelyett folyamatosan új problémákkal szembesülünk, újabb kérdések és nehézségek jelennek meg, amelyek valószínűleg egyszer össze fognak állni, ebben a részben azonban még nagyon távol vagyunk ettől, és tulajdonképpen addig jutottunk, hogy a két főszereplő a kötet végére eljut a karakterfejlődése azon pontjára, amikor már fel tudnak vállalni egy komolyabb szerepet a céljaik elérése érdekében.

„A hatalom mindenkit érdekel. A hatalom teszi lehetővé, hogy a saját utunkat járjuk, önálló döntéseket hozzunk.”

A kardfogó egy kimondottan érdekes világgal rendelkező,  politikai-társadalmi kérdésekkel is komolyan foglalkozó fantasy, két nagyon jól felépített, érdekes és realisztikus főszereplővel, és csupán egy csipetnyi romantikával. Ugyanakkor sajnos én nagyon túlírtnak is éreztem, ami sokszor nem segítette az érdeklődésem fennmaradását, ráadásul a kötet erősen függővéges. Nem kétlem, hogy A kardfogó sorozat egy nagyon erős történetfolyam lesz, tele meglepetésekkel, ugyanakkor egy ilyen vastag regénytől többet várok annál, mint hogy csak elkezdje felépíteni a sorozatot. Bízom benne, hogy hamarosan érkezik a könyv következő része is, amely már ennél jóval több kérdésre választ ad.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted egyenesen a kiadótól!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Minden állomáson felteszünk egy kérdést, amit könnyedén megválaszolhattok, ha előtte elolvassátok a regény beleolvasóját. Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Kérdés:

Milyen színű ló hátán érkezik Kel a palotába?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06.01. Kelly és Lupi olvas
06.04 Kitablar
06.07 Könyv és más
06.10 Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 592
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635977741
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Megjelenés időpontja: 2024. június 4.