Ajánló,  Egyéb

Minden könyv, amit a Vintedről vettem

A Vinted egy olyan online piactér, amely minden korábbinál biztonságosabb formában ad lehetőséget magányszemélyeknek különböző termékek online eladására és vásárlására. A platform egyaránt védi az eladót és a felhasználót, ami nagyon szimpatikus volt nekem kezdettől fogva, és bár a Vinteden is bele lehet futni csalókba, ha megfontoltan használjuk a platformot (és például nem megyünk bele a Vinteden kívüli adásvételekbe), akkor nagyrészt védve vagyunk a tipikus csalásokkal szemben. Ami pedig nekem különösen izgalmas, az az, hogy a Vinteden mostanra rengeteg könyv található, igazán kedvező áron. A népszerű könyvek mellett többször olyan kötetekbe is belefutottam már, amelyek egyébként szinte beszerezhetetlenek. Arra gondoltam tehát, hogy összeszedem azokat a köteteket, amelyeket az elmúlt nagyjából egy évben a Vintedről szereztem be.

A Vinteden az eladónak fizetendő összeg mellett egy úgynevezett vevővédelmi díjat is felszámolnak, ami általában néhány száz forint a kisebb tételek esetében. Emellett szállítási díjat is fizetnünk kell, aminek az ára a szállítási mód függvényében változik, ezzel azonban spórolhatunk, ha termékcsomagokat vásárolunk, személyes átvételt beszélünk meg az eladóval, vagy épp kifogunk egy kedvezményes szállítós időszakot.

Na, de jöjjenek a könyvek!


Kate Chopin: Ébredés

Edna ​Pontellier huszonnyolc éves, kétgyermekes, előkelő nő a 19. század végi Amerikában. Tizenévesen már angol klasszikusokat olvas, és politikai, teológiai kérdésekről vitatkozik. Messzire csapongó lelkét, élénk szellemét, vibráló műveltségét azonban a korabeli nők számára kiszabott társadalmi korlátok miatt örökre el kell temetnie: házasságkötése után meg kell elégednie a kizárólagos feleség- és anyaszereppel.
Egy nyár, melyet a New Orleans melletti Grand Isle tengerpartján tölt, újra megpendíti lelkében az elfeledett húrokat, ráébred arra, hogy szűkre szabott életénél többre, másra is vágyik. Nem képes, mint a többi nő, „valóságos megtiszteltetésnek érezni, hogy önmagát mint önálló személyt teljesen háttérbe szoríthatja.” A drasztikus fordulatban jelentős szerep jut a társadalmi korlátokat áttörő különc zongoraművésznőnek, és egy Robert Lebrun nevű fiatal férfinak is.
A mű, melyet szokás Flaubert Bovaryné című regényéhez is hasonlítani, kendőzetlenül és mély együttérzéssel szól a női szabadságvágyról. A regény fél évszázaddal megelőzve az egzisztencialista feminizmus alapművét, A második nemet, rávilágít arra, hogy, dacára minden társadalmi konvenciónak, mindenekelőtt egyszeri és megismételhetetlen, önmagunk, egyéniségünk kibontakoztatására teljes joggal vágyó emberi lények vagyunk, és csak azután nők vagy férfiak.

Rainbow Rowell: Fangirl

Cath imádja Simon Snow-t.
Oké, Simon Snow-t mindenki imádja…
Ám Cathnek az egész élete abból áll, hogy rajong – amihez nagyon ért. Cath és Wren, az ikrek kisiskolás korukban menekültek a Simon Snow-sorozathoz, miután anyjuk kilépett az életükből. Elolvasták a Simon Show-könyveket. Újraolvasták őket. Beköltöztek a Simon Snow-fórumokra, továbbírták Simon Snow történeteit.
Cath testvére nagyjából kinőtt a rajongásból, de Cath nem bír túllépni rajta. Nem is akar.
Most, hogy felvették őket a fősulira, Wren közli Cathtel, hogy nem akar együtt lakni vele… Az a nagy kérdés: kibírja-e Cath úgy, hogy Wren nem fogja a kezét? Elég nagy már ahhoz, hogy a saját életét élje? Egyáltalán fel akar-e nőni…?

Patrick Ness: Soha nincs vége

A fiú kétségbeesetten, magányosan merül el a háborgó tengerben.
Meghal.
Majd felébred, csupaszon, a testét zúzódások borítják, de életben van.
Hogy lehet ez? És mi ez a különös, elhagyatott hely?
Ahogy lassan megérti, hogy mi történik vele, a fiú egyre jobban mer remélni.
Talán ez nem a vég…
Talán még nincs vége…

Patrick Ness, a Chaos Trilógia és a Szólít a szörny című népszerű ifjúsági regények szerzője ismét egy provokatív hangú, lebilincselő történetet írt.

Patrick Ness: Kés a zajban

Megdöbbentően eredeti, izgalmas, különleges könyv a felnőtté válás veszélyes útjairól. Todd Hewitt az utolsó fiú Prentissvárosban, ahol állandó, nyomasztó zajban mindenki hallja a többi ember gondolatát is. Nincsenek titkok. De Todd váratlanul tökéletes Csöndre bukkan. Hazudtak neki, menekülnie kell. Patrick Ness világszerte népszerű, díjnyertes trilógiájának első kötete végre magyarul.

Paola Peretti: Én és a cseresznyefa

Mafalda ​kilenc éves, nagy, vastag, sárga keretes szemüveget visel, és kívülről fújja Italo Calvino művét, A fára mászó báró kalandjait. Elszökik a tanárai elől, és felmászik az iskola bejáratánál álló cseresznyefára Ottimóval, hűséges, tarka macskájával együtt, aki mindenhová követi. Arról álmodozik, hogy egyszer majd felköltözik erre a fára, ám néhány hónap múlva nem fogja már látni, mert a szeme fénye napról napra kihunyóban van: lassacskán megvakul. Kíváncsi kislány, és megrémíti az a gondolat, hogy sötétben fog maradni, ezért naplót vezet, amelyben feljegyzi azokat a dolgokat, amelyeket már nem fog tudni többé csinálni, mint például megszámolni a csillagokat vagy épp focizni Filippóval, az iskola legrosszabb gyerekével, aki csak vele hajlandó szóba állni. A családja és a barátai segítségével Mafalda megérti, hogy másképpen is lehetséges látni. A virágok illatából megtanulja megmérni a távolságot, amely a cseresznyefától elválasztja, és új lista írásába fog: feljegyzi azokat a dolgokat, amelyek fontosak neki, és amelyeket továbbra is tud csinálni. Ez a kis Mafalda története, de egyúttal Paola Perettié is, a magával ragadó erővel bíró írónőé, aki meg akarta írni az első regényét, amikor megtudta, hogy súlyos szembetegsége van. Ez a könyv megtanít látni azt, ami még nincs, és harcolni az álmainkért.

A könyvről itt írtam értékelést.

Michael Crichton: Jurassis Park és Az elveszett világ

És ​az ember megteremté a dinoszauruszokat…
De vajon milyen lesz a világ, ha a géntechnológia játékszerévé válik?

Még boltokba sem került az 1990-es év könyvszenzációja, Michael Crichton Jurassic Parkja, Steven Spielberg máris megvette a filmjogokat, és megrendezte 1993-as, emlékezetes filmjét. Négy évvel később a kötet folytatását, Az elveszett világot is vászonra vitte. 2015-ben már a kultikus filmsorozat negyedik részét mutatják be. Akik nem látták az előző epizódokat, azok köteteinkből megismerhetik a kezdeteket – akik látták, azoknak remek alkalom, hogy újra átéljék a hátborzongató történeteket, és legalább gondolatban kikerüljék a természetet uralni akaró emberiség csapdáit.

Michael Crichton (1942-2008) regényei éveken át az eladási listák élén tanyáztak, és a hollywoodi stúdiók sorban készítették ezekből a kasszasikereket a legnagyobb sztárok főszereplésével. 1994 decemberében munkái egyszerre vezették az Egyesült Államokban a mozis (Zaklatás) és a televíziós (Vészhelyzet 1. epizód) nézettségi és a könyveladási (Zaklatás) listákat.

Janne Teller: Semmi

„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.”
Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap az iskolát. Osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják neki – és maguknak – az ellenkezőjét. Egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme. Ám először csak egy fejetlen játékbaba, egy zsoltároskönyv, régi fényképek, elszáradt rózsaszirmok gyűlnek össze – ezért a gyerekek azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Olénak a bokszkesztyűjét, Hansnak a vadonatúj biciklijét, Hussainnak az imaszőnyegét… Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme.
Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik. Ekkor lépnek közbe a szülők és a rendőrség, no meg felbukkan a média. Csak Pierre marad flegma, akinek ezért súlyos árat kell fizetnie…

Liz Kessler: Emily, a sellőlány

Furcsa! Emily egész életében hajón élt, anyja mégis igyekszik távoltartani a víztől. Amikor végül megengedi neki, hogy úszni tanuljon, Emily meglepő és riasztő felfedezést tesz… Később, miközben új barátnőjével, Shonával felfedezi a tenger alatti világot, családi titkot tud meg, és kihívja maga ellen Neptun haragját. Vajon megtalálja apját, akivel sohasem találkozott? Vajon mit szól mindehhez az édesanyja? Újraéledhet egy szerelem? Lélegzetelállítóan izgalmas, varázslatos kaland, melyben az olvasó érdekes emberi és egyéb szereplőket ismerhet meg, és bűvös vízi világba merülhet le.

Susanna Clarke: A Hollókirály

1806-ot ​írunk. Anglia minden erejét lefoglalja a Napóleonnal vívott háború, a gyakorlati mágia pedig már évszázadok óta feledésbe merült a szigetországban. De az egykoron oly nagyszerű varázslás történelmét kutató tudósok egy napon hirtelen felfedezik, hogy mégis van egy varázsló, aki a gyakorlatban igenis használja a mágiát: a Hurtfew apátságban, a világtól elvonultan élő Mr. Norrell. Amikor felkérik, hogy mutassa be tudását, Mr. Norrell varázslatot bocsát a Yorki katedrálisra, mire a szobrok beszélni és énekelni kezdenek. A hír villámgyorsan eljut Anglia utolsó szegletébe is. A mágus pletykáktól övezve Londonba utazik, ahol feltámaszt egy gyönyörű, halott fiatalasszonyt, majd a kormány kérésére beavatkozik a háborúba: szellemhajói halálra rémítik a franciákat.

Norrell azonban nem sokáig lesz egyeduralkodó mágus, mert felbukkan a briliáns, fiatal varázsló, Jonathan Strange. A jóképű és vakmerő Strange tökéletes ellentéte az óvatos és körülményes Norrellnek, aki ennek ellenére tanítványául fogadja őt. Strange is bekapcsolódik a franciák ellen vívott háborúba: Wellington Portugáliában harcoló csapatait segíti természetfeletti erejével. Strange-nek azonban nemcsak a hatalma, hanem az ambíciója is megnő. Mániákusan foglalkozni kezd az angol mágia megteremtőjével, a tizenkettedik század ködébe veszett Hollókirállyal. Strange a király keresése közben egyre veszélyesebb és vakmerőbb varázslatokba kezd, és így nemcsak Norrell-lel való barátságát sodorja veszélybe, hanem mindent, ami fontos számára. Susanna Clarke elegáns, szellemes és a legapróbb részletekig kidolgozott első regénye olyan utazásra viszi az olvasót, amit soha nem fog elfelejteni.

Ford Madox Ford: A jó katona

Nem hiába adta e művének a szerző eredetileg „A világ legszomorúbb története” címet. Voltaképpen a szenvedély regényét írta meg, s hőse a módfelett derék ember, önmaga és mások pusztulását okozza lelki alkatával, azzal, hogy bár bővelkedik férfiúi erényekben, éppen a legfőbb, az álhatatosság, nem adatott meg neki. A narrátor a megcsalt férj, s elbeszélése mesterien vetíti elénk az ember emlékezetének működését: amint az események sorrendjét felborítva előre ugrik s vissza-visszatér az időben, nyomatékosan hitelesít, leköti az olvasót, s azt az érzést kelti benne, mintha maga idézné fel mindezt, mert valóban így működik az ember emlékezete.

Jaroslav Kalfař: A bohémiai űrhajós

Felismerések, ​ambíció, szerelem… Intergalaktikus és lelki vándorút.

A fiatalon elárvult Jakub Procházka, akit szerető nagyszülei neveltek fel egy kis cseh faluban, névtelen tudósból a nemzete első űrhajósa lett. Amikor felkérik egy veszélyes, egyszemélyes küldetésre a Vénusz felé, lehetőséget kap, hogy valóra válthassa a hőssé válásról dédelgetett álmait, és hogy törleszthessen kommunista besúgó apja vétkeiért. Jakub nekivág hát a határtalan űrnek, odaadó felesége, Lenka azonban a Földön marad, a férfi pedig túl későn ébred rá, hogy feláldozta szerelmüket a saját ambíciói oltárán.

Magányos utazása alatt Jakub összeakad egy hatalmas, a valóságban tán nem is létező, pókszerű űrlénnyel, akit útitársának fogad. A szerelemről, életről, halálról és a bacon elképesztő ízéről folytatott mélyenszántó beszélgetéseik során erős, baráti kapcsolat szövődik kettejük között. Vajon ez segíteni fog Jakubnak átvészelni egy váratlan összetűzést a hivatalosan nem létező orosz riválisaival, hogy aztán biztonságban hazatérhessen a Földre, és újjáépíthesse kapcsolatát Lenkával?

A filozofikus, izgalmas és fordulatos A bohémiai űrhajós az első betűtől az utolsóig élvezetes olvasmány. Ritkaság, hogy ilyen határtalanul szórakoztató és kalandos is legyen egy ennyire mélyreható regény.

A történetből Netflix-film készül, Adam Sandler főszereplésével.

Jon Baird – Kevin Costner – Stephen Meyer: Felfedezők társasága

Kedves ​olvasó!
Modern korunkban szívesen hencegünk azzal, hogy bolygónk minden zegzugát feltérképeztük és felmértük, meghódítottuk és leigáztuk; hogy kiismertük földünk szeszélyeit, legyőztük szörnyetegeit, és leleményes emberi szellemünk fényével egyik sarkától a másikig bevilágítottuk. Az emberiség tehát nyugodtan ül a babérjain. Mi azonban, akik az évszázadok során töviről hegyire megismertük e földgolyót, minden olyan helyre eljutva, amiről valaha hallottál – s jó néhány olyan vidékre is, amelyről nem – egészen másképp látjuk a dolgot…

A kalandos históriák aranykora visszatér ebben a ragyogóan kidolgozott, izgalmakkal teli világjáróregében. A Felfedezők Társasága, amely Kipling bravúros meseszövését egy míves részletekben gazdag képregény lenyűgöző képi világával ötvözi, minden egyes oldalán rabul ejti a szemet és a képzeletet egyaránt.

Egy elit klub méltóságteljes nyilvános termei mögött egy rejtélyes szervezet tevékenykedik: a Felfedezők Társasága, kalandorok egy rejtőző csoportja, amelynek tagjai vakmerően bejárják azokat a helyeket, ahol a fény nem képes áttörni az árnyakon, és a józan észt megfosztják trónjától a mítoszok. A titkok, amelyek után kutatnak, zord hegyláncok között rejlenek, a sivatagban hevernek elfeledetten, az óceán fenekén nyugszanak, vagy a sarkvidék vastag jegébe zárva szunnyadnak. A Felfedezők Társaságának célja a rejtélyek felderítése, amelyek az ismert világ határain túl várják az elszánt kutatókat.
A Felfedezők Társasága-sorozat első kötete, az Utazás Shambalába az I. világháború idején játszódik, amikor a nyugati civilizációra igencsak vészterhes idők járnak – ekkor határozza el a Társaság, hogy megkeresi a mitikus aranyvárost. A kutatás az Északi-sarkvidéktől a mongol sivatagokig, Ázsia földalatti csatornáin át a Himalája szívéig viszi a felfedezőket, míg a legendás város végre felfedi titkát, s az egész földgolyón átívelő kaland végre eljut meghökkentő végkifejletéig.
Fényt deríteni a föld árnyék borította zugaira – ez a célja a rokonlelkek e titkos rendjének, amelybe most belebotlottál, kedves olvasó! Tehát szedd össze a térképeidet, az iránytűdet, az eszedet és főként a kurázsidat, és tarts velünk e rendkívüli utazásra az ismeretlen világ, a Terra Incognita felé!

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A March család négy lánya – Meg, Jo, Beth és Amy – számára nehéz idők járnak. Édesapjuk az amerikai polgárháborúban szolgál, anyjuk otthon igyekszik elfogadható életet teremteni. Sok megpróbáltatást és jó pár örömteli fordulatot végigélve, a lányokból igazi kisasszonyok válnak a történet végére.

Edith Wharton: Ethan ​Frome, avagy egy szerelem csapdája

Az Ethan Frome a Pulitzer-díjas Edith Wharton egyik legismertebb műve, igazi irodalmi csemege. A szerzőnő ugyanis a prózai megoldásokban és a témaválasztásban minden addig klasszikusnak számító, s többé-kevésbé őt is jellemző szabályt figyelmen kívül hagy. Újszerű szépírói kísérletének eredménye a lélektani és érzelmi realizmus mesterműve, az elfojtott érzések sodró erejű drámája. A különös elbeszélői keretbe foglalt történet főhőse Ethan Frome, a nehéz sorsú massachusettsi gazdálkodó, akit szülei váratlan betegsége, majd halála térített vissza a nagyvárosból a magányosan álló családi birtokra. Ethan hazatér, hogy a farm és a fűrészmalom ügyeit, valamint beteg szüleit gondjaiba vegye. Kötelességszerűen ellátja feladatait, kötelességtudóan feleségül veszi anyja ápolóját, Zeenát, s kötelességszerűen támogatja a később ugyancsak betegeskedő feleséget.

Scarlett Curtis (szerk.): Egy feminista nem jár rózsaszínben

Ez a könyv kell neked. Vicces, erőteljes és személyes történetek nőktől nőknek arról, hogy mit is jelent számukra az F betűs szó.
Minden nőnek saját története van. Ha így egyszerre, egy könyvben olvasod őket, az megváltoztathatja az életedet.

„Briliáns, izgalmas, őszinte és valóságos. Ezek az írások megvilágítják az utat a jövő nemzedékek női vezetői előtt.” – Reese Witherspoon

Szerb Antal: Utas és Holdvilág (Poket kiadás)

Mikor ​döbbenjen rá egy férfi, hogy nem adhatja föl ifjúsága eszményeit, és nem hajthatja fejét „csak úgy” a házasság jármába, ha nem a nászútján? Szerb Antal regénybeli utasa holdvilágos transzban szökik meg fiatal felesége mellől, hogy kiegészítse, továbbélje azt az ifjúságot, amely visszavonhatatlanul elveszett. A szökött férj arra a kérdésre keresi a választ, hogy a lélek időgépén vissza lehet-e szállni a múltba, vajon torzónak maradt élet-epizódokkal kiteljesíthető-e a jelen, és megszabadulhat-e valamikor az ember énje börtönéből vagy hazugnak gondolt „felnőttsége” bilincseitől? Az Utas és holdvilág a magát kereső ember önelemző regénye. Mihály, a regény hőse hiába akar előbb a házassága révén konformista polgári életet élni, s hiába szökik meg ez elől az élet elöl, a regény végén ott tart, ahol az elején: mégis bele kell törnie mindabba, amibe nem akar. „És ha az ember él, még mindig történhet valami” – ezzel a mondattal zárul a finom lélektani részletekkel megírt, először 1937-ben megjelent regény, amely első megjelenése óta hatalmas világsikerre tett szert.

Lucy Maud Montgomery: Anne a Zöld Oromból és Anne Avonlea-ben

Lucy ​Maud Montgomery Anne a Zöld Oromból című örökzöld gyerekirodalmi klasszikusa 115 éve jelent meg először. Egy árva kislány történetén keresztül mesél a Prince Edward szigeten, Avonlea-ban élő közösség mindennapjairól. Az itt élő idősödő testvérpár, Marilla Cuthbert és Matthew Cuthbert úgy döntenek, örökbe fogadnak egy fiút, hogy a segítségükre legyen a farm körül, ám egy félreértés miatt az árvaház egy Anne Shirley nevű kislányt küld. Cuthberték először megdöbbenek a tévedés miatt, de néhány nap után megkedvelik az élénk fantáziájú, eleven Anne-t. A kislány hamar összebarátkozik a helyi iskolában Diana Barryvel, vetélytársa lesz osztálytársának, Gilbert Blythe-nek, aki folyton csúfolja vörös haja miatt, és összetűzésbe kerül a barátságtalan Pye nővérekkel. A könnyes-nevetős történetet, amelyet a szerző saját élményeiből írt, milliók olvasták, és a könyvekből készült filmsorozat világszerte ismert lett.
Lucy Maud Montgomery Anne Shirley-sorozatának első része csoda szép kiadásban, a szerző emlékét ápoló Montgomery Alapítvány hozzájárulásával és Morcsányi Júlia új, értő fordításában jelenik meg.