Értékelés

Serena Valentino: Sohaország mindörökké

A Sohaország mindörökké fülszövege:

Ti is biztosan ismeritek a hírhedt kalóz történetét, akit annyira kísértett az óra tiktakkolása, hogy meggyűlölte az Elveszett Fiúkat, akiknek sosem kellett felnőniük.

E történet előtt azonban volt egy másik mese is: egy gyermekről, akitől elragadták az esélyt, hogy maga is Elveszett Fiú lehessen, épp ezért mindig visszavágyott Sohaországba. Egy fiatalemberről, aki annyira megvetette londoni életét, hogy inkább felcsapott kalóznak.

A kalózból kapitány lett, aki mindent elkövetett, hogy visszataláljon a végtelen gyermekkor országába. Az egyetlen helyre, ahol valaha is otthon érezte magát. Ám a Sohaországba való visszatérésnek ára van – kiváltképp egy férfi számára, akinek nem volt más választása, mint hogy felnőjön.

Serena Valentino sorozatának legújabb darabja egy kelletlen kalóz felemelkedését és bukását meséli el, aki talán nem volt soha más, csak egy Elveszett Fiú.


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Serena Valentino Gonosztevők c. sorozatának kilencedik része, a Sohaország mindörökké. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Hook kapitány, a kelletlen kalóz felemelkedésének és bukásának történetét. Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Bár a Pán Péter sosem tartozott a kedvenc meséim közé, a könyvet sem igazán szerettem, de a belőle készült adaptációk között vannak kedvenceim, nem is beszélve Csingiling meséiről, amelyeket még ma is akárhányszor újra tudnék nézni. Az eredeti meséből egyedül Hook kapitány karakterét találom izgalmasnak, ugyanis az elmúlt években már több teóriát is láttam vagy olvatam arról, hogy hogyan is lett ő gonosz – ezekben a történetekben általában közös, hogy Hook is Elveszett Fiú volt. Ebből indul ki a Sohaország mindörökké története is, mely a Gonosztevők sorozat legújabb része.

A történet szerint James kisbaba korában kiesett a babakocsiból, és ahogy az lenni szokott, Sohaországba került. Az édesanyja azonban néhány nap múltán megtalálta, így a kisfiú visszakerült a családjába, a Pén Péterrel töltött napok pedig csak egy csodás emlékként maradtak meg, amely végigkíséri James életét. James élete minden napja abból áll, hogy kitalálja, hogy juthat vissza Sohaországba, és végül azt találja ki, hogy a visszajutás csakis kalózként sikerülhet. Így kezdődik hát James, a későbbi Hook kapitány története.

„James Hook kapitány azt szeretné, ha mindenki úgy tudná, hogy ő a legbátrabb ember, aki valaha is kalózlobogó alatt hajózott.”

James egy nagyon jól összerakott karakter lett, talán az egyik legérdekesebb az egész sorozatban. Fiatalon ugyanis James egy éles eszű, becsvágyó, de nagyon logikusan gondolkozó férfi volt, aki a jó ötleteinek és gyors meglátásainak köszönhetően vívta ki a helyét a kalózok között. Mindeközben azonban egy olyan álmot kerget, amelyről az olvasó rögtön látja, hogy elérhetetlen, hiszen ha James vissza is tud jutni Sohaországba, az felnőttként már nem fogja tárt karokkal várni.

Persze ebben a történetben is benne vannak a Különös nővérek, akik a háttérben még mindig mozgatják a szálakat, azonban James a bukását csak önmagának köszönheti, és ezzel egy nagy tanulságot tár az olvasó elé: azt, hogy nem mindig éri meg a végsőkig ragaszkodni az álmainkhoz.

„Egy álom megvalósítása mindig félelmetes vállalkozás, mert mi van, ha az álom mégsem olyan, mint ahogy az ember elképzelte?”

A regényben nekem egyedül a Kirkéhez kapcsolódó részek voltak kicsit unalmasak, de mivel az egész könyv elég rövid, így ezek a fejezetek sem nyúltak hosszúra. A rövidségnek köszönhető az is, hogy a cselekmény most is nagyon pörgős volt, ám ennek ellenére is sikerült beleintegrálni Hook meséjét a teljes, nagy, könyveken átívelő történetben. Tulajdonképpen ezzel a könyvvel ismét lezárult egy kisebb történeti egység, ezért kíváncsi leszek, hogy a következő kötetben hogyan tudja még folytatni a sorozatot Serena Valentino.

Mert hogy még mindig van folytatás, amely remélhetőleg hamarosan magyarul is megjelenik, ráadásul számomra meglepő módon Hádészról fog szólni. Remélem, hogy én is mielőbb olvashatom, mert ez a sorozat nagyon beszippantott az utóbbi időben, és biztosan tudom, hogy a további részek is hozni fogják a Serena Valentinotól megszokott magas színvonalat és különleges hangulatot.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során ki másé is lehetne a főszerep, mint Hook kapitányé? Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy számos filmben, sorozatban láthattuk már a rettegett kalózt felbukkanni. Így hát minden állomáson láthattok egy Hook kapitányról készült képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a karaktert megformáló vagy annak hangját adó színész nevét, és a film/sorozat címét! Ügyességeteket dupla pontokkal jutalmazzuk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08. 24. Csak olvass!
08. 26. Szembetűnő
08. 27. Dreamworld
08. 28. Utószó

A könyv adatai:

Könyv: Serena Valentino: Sohaország mindörökké
Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 208
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635845873
Fordította: Halmai Gergely
Megjelenés időpontja: 2024. július 22.