Értékelés

Charmaine Wilkerson: Fekete torta

A Fekete torta fülszövege:

Egy ​titkos recept.

Eleanor Bennett rejtélyes örökséget hagy két gyermeke, Byron és Benny számára: egy réges-régi családi recept alapján készült fekete tortát és egy hangfelvételt. Eleanor az üzenetben megosztja felkavaró történetét egy önfejű, fiatal úszónőről, aki egy gyilkosság rá vetülő gyanúja miatt megszökik az otthonát jelentő szigetről. Az anya szívszorító története fokozatosan bontakozik ki a könyv lapjain: olyan titkok kerülnek napvilágra, melyeket Eleanor élete végéig rejtegetett. Egy rég elveszett gyermek körüli rejtély pedig felforgatja mindazt, amit a testvérek tudni véltek származásukról és magukról.

Lehet-e Byron és Benny újra szoros szövetségese egymásnak? Össze tudják-e rakni anyjuk valódi történetét, és teljesíthetik-e utolsó kérését, miszerint „osszátok meg a tortát, amikor eljön az ideje”? Vagy elveszettebbnek érzik magukat, mint valaha?

Charmaine Wilkerson debütáló regénye arról, hogy az árulások, titkok, emlékek, sőt nevek öröklése hogyan alakíthatja a kapcsolatokat és a történelmet. A hangulatos és gyönyörűen megírt történet rendkívüli utazás egy család életén keresztül, amelyet örökre megváltoztattak a matriarcha döntései.

Fedezd fel a titkait!


A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően újabb könyv jutott el hozzánk, amiből nemrég sorozat is készült a Disney+-ra. Tartsatok négy bloggerünkkel a turné során, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a Fekete tortából.

Tudjátok, hogy mi a fekete torta? Ez egy rummal átitatott gyümölcsökből készült, különleges sütemény, melyet elsősorban a jamaicaiak készítettek. Ez az étel azonban több egy egyszerű édességnél: a jamaicai tradíciók jelképe, ebben a regényben pedig egy családot összetartó kapocs, melynek receptje generációról generációra száll. A Fekete torta címadó édessége egy jelkép – egy különleges család különleges jelképe.

A Fekete torta egy két szálon futó családregény. A jelenben egy testvérpárt, Byront és Bennyt követhetjük, akik sok év után épp az édesanyjuk temetésén találkoztak újra. A találkozójuk azonban hosszabbra nyúlik, mint tervezték, ugyanis az anyjuk a halála előtt egy hosszú hangfelvételt készített, amelyben egy eddig ismeretlen karib-szigeteki nő különös történetét meséli el. Ráadásul a nő azt szeretné, ha a két gyermeke együtt hallgatná meg a történetet, így Byron és Benny kénytelenek együtt maradni a családi házban, hogy meghallgassák mindazt, amit az anyjuk már nem tudott nekik elmesélni az életében.

„És amikor az emberek nem értettek valamit, gyakran fenyegetve érzik magukat.
És amikor az emberek fenyegetve érezték magukat, gyakran fordultak erőszakhoz.”

A regény másik szála tulajdonképpen ez a történet: Covey egy fiatal lány, akinek egyetlen álma, hogy úszó lehessen, szinte vonzza a tenger. Az élet azonban más sorsot szán neki, ugyanis az anyja magára hagyja őt a szerencsejátékos édesapjával, aki házasságra kényszeríti a lányt egy vagyonos uzsorással. Covey, akinek az egész élete a szigeten van, kénytelen hátrahagyni az otthonát, a családját, a barátait és a szerelmét, hogy megmeneküljön ebből a házasságból, ám ez a döntés még többet követel majd tőle, mint amire számított.

Covey és a testvérek története párhuzamosan bontakozik ki a regény lapjain, és miközben hallgatjuk a felvételeket, többet megtudhatunk Benny és Byron életéről is, valamint azokról a konfliktusokról, amelyek elválasztották őket egymástól. A több történetszálnak köszönhetően sok téma felmerül a könyvben, többek között a transzgenerációs traumák és kötődések, az étel és a közös étkezések fontossága, az álmok és az identitás keresése, a környezetvédelem, a barátság, és még számos, mindenkit érintő kérdés. Charmaine Wilkerson pedig minderről nagy érzékenységgel beszél, és remekül felépíti az élő, lélegző szereplőket, akiknek más-más fájdalompontjaik és küzdelmeik vannak.

„– Sokan azt hiszik, a szörfözés a tengerrel való kapcsolat – mondta anyja egy nap, amikor Byron küszködött a vízben –, de a szörfözés valójában az önmagaddal való kapcsolat. A tenger azt tesz, amit akar – kacsintott rá. – Azt kell tudnod, hogy ki vagy, és hol, minden pillanatban. Ez rólad szól, hogy megtaláld és megtartsd az egyensúlyodat.”

Covey múltban játszódó történetszála időnként szinte egy thrillerhez hasonlított, miközben sok érzelem is volt benne, így számomra ez sokkal izgalmasabb volt, mint a jelenbeli történetek. Ugyanakkor ahogy egyre inkább elmerültünk Benny és Byron múltjában, ők is közel kerültünk egymáshoz – különösen Benny, aki a saját identitását is keresi, miközben megismeri a családja múltját. A fekete torta különösen neki jelent sokat, és egy kapcsot jelent egyrészt az anyjához, másrészt a régi szép időkhöz. Benny karaktere megy át szerintem a legnagyobb fejlődésen is, ahogy néhány nap alatt fokozatosan visszatalál a régi önmagához.

Mindezek ellenére a jelenbeli történetszálak – különösen a könyv elején – kicsit untattak, így emiatt vonok le egy fél csillagot az értékelésben. A könyv nyelvezet olvasmányos, így emiatt könnyen tudtam haladni vele, a regény végére pedig a cselekmény is kifejezetten izgalmassá válik. Ha szereted a több generáción átívelő történeteket, amelyek tele vannak titkokkal, akkor a Fekete tortát mindenképpen ajánlom.

Értékelés:

Ha kedvet kapál a könyvhöz, itt beszerezheted!

A könyvből a Disney+ sorozatot készített, amelynek itt megnézhetitek az előzetesét:


NYEREMÉNYJÁTÉK

Ezúttal az lesz a feladatotok, hogy a Könyvmolyképző Kiadó oldalán található beleolvasó segítségével megválaszoljátok az állomásokon található kérdéseket. Írjátok be a helyes választ a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés:

Melyik színt nem szerette soha Benny?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 30. Kitablar
10. 02. Utószó
10. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 06. Csak olvass!

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 384
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635974818
Fordította: Ruzsicska Yvette
Megjelenés időpontja: 2024. február 20.