Ajánló

Könyvajánló: 5 könyv, amely megváltoztatta az gondolkodásomat!

Tudom, hogy kicsit hatásvadászra sikerült ez a cím, de aki sokat olvas, az tudja, hogy vannak olyan könyvek, amelyek nagy hatással vannak ránk,  befolyásolják a gondolkodásmódunkat és megváltoztatják a nézőpontunkat. Amikor elkezdtem válogatni ezeket a könyveket, először azt hittem, hogy nehezen találok majd öt olyan könyvet, ami igazán mély benyomást tett rám, de ahogy elkezdtem gondolkodni, olyan sok jutott az eszembe, hogy alig tudtam kiválaasztani közülük ötöt. Végül csak sikerült, így most következzen az én erősen szubjektív listám azokról a könyvekről, amik valamilyen formában megváltoztattak engem.

1. George Orwell: 1984:

covers_459825Sok bejegyzésben említettem már itt, a blogon, hogy milyen fontosnak tartom Orwell könyveit, különösen az 1984-et. Bár a könyv 70 évvel ezelőtt íródott, nagyon aktuális ma is, minden mondatát képesek vagyunk magunkra, a mi korunkra vonatkoztatni. A könyv hatására nemcsak a politika iránt nőtt meg az érdeklődésem, de megértette velem, hogy hogyan működik egy diktatúra, mik a jelei, és hogyan tud fennmaradni hosszú éveken át. Amióta elolvastam ezt a könyvet, folyton az abban megjelenő motívumok, események jutnak eszembe a világ valós történéseiről, és azt is elmondhatom, hogy az 1984 sokat változtatott a világról való gondolkodásomon.

2. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje:

covers_438047Szintén sokat emlegetett könyv Margaret Atwood viszonylag frissen felfedezett klasszikusa, A szolgálólány meséje. Úgy gondolom, nem véletlen, hogy a sorozat és a könyv is ilyen sikeres lett, ugyanis nemcsak egy elrettentő képet fest elénk, hanem azt is megmutatja, hogy mi is ráléphetünk erre az útra, ha nem vigyázunk. A szolgálólány meséjénél is elmondhatom, hogy a benne megjelenő nézetek és események ugyan kisebb mértékben, de a mi korunkban és világunkban is egyértelműen jelen vannak, és aki olvasta a könyvet, az képes lesz felfigyelni is ezekre a jelenségekre, sőt, talán tehet is ellenük valamit – még ha apró lépéseket is.

3. Toni Morrison: Nagyonkék:

covers_57528A valaha volt legmegrázóbb olvasmányélményem volt a Nagyonkék, mely lényegében egy afroamerikai kislány történetét dolgozza fel. A könyv hatása alól azóta sem tudok szabadulni, és a mai napig nem fér a fejemben, hogy az ott leírt dolgok tényleg megtörténhetnek a való világban is – holott nem is annyira egyedi események, mint gondolnánk és remélnénk. Erről a könyvről nem is tudok többet mondani, inkább olvassátok el! Toni Morrison rengeteg jó könyvet írt (bár nem ennyire kiemelkedőeket), egy másik regényéről, A kedvesről itt találjátok meg a bejegyzést.

4. Polcz Alaine: Asszony a fronton:

covers_426367Polcz Alaine nevét talán kevesebben ismerik, mint a híres férjéét, Mészöly Miklósét, pedig Alaine legalább olyan fontos szerző, mint élete párja. Az Asszony a fronton című könyvében a szerző saját élményeit dolgozza fel: a kudarcba fulladt első házasságát és a háború alatt átélt szörnyűségeket. A könyv egyszerre ébreszt rá a háború borzalmaira és arra, hogy mennyi olyan dolog kimaradt a történelemkönyvekből, amelyek iszonyú nagy hatással voltak az átlag emberekre, gyakran az életüket is tönkretette. Polcz Alaine története továbbá azt is bemutatja, hogy hogyan használhatnak ki és alázhatnak meg egy nőt – az orosz katonák épp úgy, mint a saját férjük.

5. Herta Müller: Lélegzethinta:

covers_347616Ha a Holokausztról beszélünk, rengeteg könyvet említhetnénk, valami miatt azonban Herta Müller könyve tette rám a legnagyobb hatást. A könyv kis történeteket, rituálékat mutat be a haláltáborokból, mindezt a főszereplő szemszögéből, és számtalan olyan jelenete van, amelyeket azóta sem tudtam kiverni a fejemből, és amelyek a Holokausztról való gondolkodásom közponi elemeivé váltak. A Lélegzethinta egyszerre tűnik nagyon valóságosnak, ugyanakkor szinte elképzelhetetlen, hogy a XX. században ilyen események történhettek meg. A történelmi hitelesség tehát nagyon fontos eleme ennek a regénynek.

A lista természetesen nem lehet teljes, hiszen rengeteg könyv tett rám nagy hatást, és remélhetőleg rengeteg ilyen könyvvel találkozok majd a jövőben is – ezekről természetesen beszámolok majd a blogon.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük