Egyéb

Én és a Harry Potter

Ezen a napon ünnepli születésnapját minden idők legnépszerűbb ifjúsági regényének hőse, Harry Potter, épp ugyanazon a napon, amikor a könyv szerzője, J. K. Rowling is szülinapos. Erre az alkalomra nem értékeléssel, könyvajánlóval vagy érdekességekkel jöttem, hiszen számtalan ilyen cikk felelhető már az interneten, ehelyett úgy döntöttem, elmesélem, hogy hogyan jártam én a Harry Potterrel.

harry-potter-1640525_1920
Forrás: Pixabay
roland-losslein-DmDYX_ltI48-unsplash
Forrás: Unsplash / Roland Lösslein

Én vagyok talán az egyetlen ember a világon, akinek az egész gyerekkorából kimaradt a Harry Potter, ugyanis abból a pár percből, amit elkaptam az egyik filmből a tévében, azt gondoltam, hogy ez egy ijesztő történet, ami nem kell nekem. Így aztán évekig nem érdekelt a nagy felhajtás, még a filmet sem láttam hosszú-hosszú évekig. Láttam a rajongókat, hogy folyamatosan dicsérik a sorozatot, megveszik a HP-s termékeket, és nem értettem, hogy hogyan lehet éveken át ennyire népszerű valami. Aztán egyszer csak rájöttem.

Már a tinikorból is kinőttem, amikor külső nyomás hatására végül megnéztem az első részt. Ekkor döbbentem rá, hogy hiba volt nem ezeken a könyveken felnőni, mert egyszerűen fantasztikusak. Mondanám, hogy én lettem a legidősebb HP-rajongó, de nem lenne igaz, mert ezt a film- és könyvsorozatot korra és nemre való tekintet nélkül mindenki imádja – most már én is tudom, hogy miért.

Azóta már hozzáláttam a könyvek olvasásához is, de úgy gondoltam, hogy ha már ifjúsági regényeket olvasok, legalább tanuljak belőlük, így angolul kezdtem neki a sorozatnak. Valószínűleg ez is csak hozzátett az élményhez, bár be kell látni, hogy a Harry Potter nem a legkönnyebb olvasmány eredetiben, hiszen rengeteg szójátékot tartalmaz, amiket nem lefordítottak, inkább átültettek magyarba. Ettől egyébként a magyar fordítás is kiemelkedő lett!

Forrás: Foter

Ha meg kellene fogalmaznom, hogy miért is olyan szuper Harry Potter, nem lenne egyszerű dolgom, de azt mindenképpen elmondhatom, hogy imádtam a humort, ami süt belőle, de a karakterek is nagyon izgalmasak. Nyilván valamilyen szinten archetípusokat jelenítenek meg, hiszen mégiscsak gyerekeknek íródtak a regények, ugyanakkor nem elérhetetlenek, például nem hibátlanok, gyönyörűek, zseniálisak. Mindenki másban tehetséges, és ez épp így van jól. A történet pedig izgalmas, az első könyvtől az utolsóig, így szinte le sem lehet tenni a regényeket, még akkor sem, ha már ismerjük a sztorit.

Forrás: Foter

A Harry Potter népszerűsége még ma is töretlen, ami nyilván annak is köszönhető, hogy igyekeznek fenntartani a márkát különböző kulisszatitkok csepegtetésével (lásd. Pottermore), időről időre új, exkluzív e-könyvek kiadásával, és könyves ajándéktárgyak folyamatos gyártásával. Persze a rajongók is kellenek ahhoz, hogy egy könyvsorozat ilyen sokáig az érdeklődés középpontjában maradjon, és a HP-rajongók nagyon lelkesek.

Mindemellett azt sem lehet elvitatni J. K. Rowlingtól, hogy a regényeivel gyerekek millióit vette rá az olvasásra, és szerettette meg velük egy életre a könyveket. Ezek a gyerekek persze mára felnőtté váltak, és remélhetőleg ma is szívesen vesznek a kezükbe regényeket.

a

A végére hagytam az én gyűjteményemet:

IMG_20190716_120657

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük