Ajánló

Jöhet a következő! Folytatások, amik még idén megjelennek

Egyre több író gondolja úgy, hogy a történetét nem tudja vagy nem akarja egy kötetben elmesélni, ezért a duológia, trilógia, vagy akár még több részes sorozat mellett dönt. Az ilyen regényekkel azonban az a baj, hogy gyakran sokat kell várni a folytatásokra, ráadásul abban sem lehetünk biztosak, hogy egyáltalán lefordítják magyar nyelvre a folytatásokat, ha az első rész nem teljesít a várakozásoknak megfelelően. A hátrányok mellett persze előnye is van a sorozatoknak: felbecsülhetetlen érzés, amikor újra találkozhatsz a szereplőkkel, akiktől már elbúcsúztál korábban, és izgalmas is lehet a várakozás, ha tudod, hogy hamarosan a kezedbe foghatod az új részt.

Mostanában én is sok olyan könyvet olvastam, aminek lesznek folytatásai, és nagyon boldog vagyok, amikor egy kiadó végre bejelent egy várva várt folytatást. Ebben a bejegyzésben azokat a második részeket szedtem össze, amiket a legjobban várok, és amik minden várakozás szerint még idén megjelennek. Ti várjátok valamelyiket?

1. A szolgálólány meséje – Testamentumok

Október 10-én, röviddel a nemzetközi megjelenés után, már magyarul is elérhető lesz Margaret Atwood nagy sikerű regényének, A szolgálólány meséjének folytatása. Atwood azután kezdte el megírni a folytatást az egykötetesre szánt regényhez, hogy a műből készült sorozat minden képzeletet felülmúlóan sikeres lett, és ezzel a könyv számára is ismertséget hozott. Csakhogy a regény véget ér ott, ahol a sorozat első évada, és számtalan kérdést hagy az olvasóban, így Atwood – a rajongók nyomásásra – a folytatás mellett döntött. A Testamentumok 15 évvel A szolgálólány meséje után veszi fel a történet fonalát, és várhatóan sok kérdésre megadja majd a választ. Érdekesség, hogy a regény még a megjelenése előtt felkerült a Booker-díj hosszúlistájára.

2. A medve és a csalogány – A lány a toronyban

Tavaly, a Könyvfesztiválra jelent meg a részemről már évek óta nagyon várt regény, A medve és a csalogány. Már épp azon voltam, hogy angolul szerzem be a regényt, amikor végre megjelent magyarul, és az Alexandra kiadó nagyjából egy évvel későbbre ígérte a folytatást. Sajnos azonban elmúlt a Könyvfesztivál, majd a Könyvhét is, és én, a többi rajongóval együtt elkezdtem lemondani a folytatás megjelenéséről. Úgy tűnik azonban, hogy korai volt a szomorkodás, mert a napokban előrendelhetővé tette az új részt az Alexandra, A lány a toronyban címmel, és a nemzetközivel megegyező, gyönyörű borítóval. Katherine Arden trilógiájának első része elsöprő sikereket ért el, remélem, hogy a második is hasonlóan jó könyv lesz.

3. Szólíts a neveden! – Találj rám!

Tavaly nagy port kavart hazánkban is André Aciman tabudöntögető regénye, a Szólíts a neveden!, mely két férfi szerelmét írja le elképesztően romantikusan és érzelmesen. A könyvből film is készült, nagy sikerrel, ezért nem meglepő, hogy nem kellett sokat várni a második kötetre sem, mely magyarul a Találj rám! címet kapta. A történet néhány évvel Oliver és Elio elválása után játszódik, látszólag mindketten továbbléptek, valójában azonban egyikük sem tudja elfelejteni a nyári kalandjukat. Bár egyelőre nem olvastam az első részt, csak a filmet láttam, mindenképpen várom a folytatást, hogy megtudjam, mi is történt később a főszereplőinkkel, és hogy egymásra találnak-e még valaha. A könyv várhatóan október 10-én jelenik meg.

4. Bronzváros – Rézkirályság

Sokan az idei év egyik legfontosabb fantasy-megjelenésének tartották S. A. Chakraborty regényét, a Bronzvárost, és nem is csalódtam benne, mert remek történetet mesélt el, de azt nem gondoltam volna, hogy még idén a kezembe foghatom a trilógia második részét, a Rézkirályságot. Szerencsére azonban az Agave nem tétlenkedik (ezt egyébként A holló jele trilógia gyors kiadása is mutatja), és hamarosan megjelenik az új rész, ami szintén nem lesz rövid kötet, és az első részhez hasonlóan igényes, kemény borítású kiadásban lát napvilágot. Bár sok folytatást várok idén, talán a Rézkirályság a legjobban várt mind közül, bízom benne, hogy a Bronzvárost is túlszárnyalja majd.

5. Utóirat: Szeretlek! – Utóirat: Még most is szeretlek!

A romantikus regények kedvelőinek is érkezik egy folytatás még idén, méghozzá Cecelia Ahern könyvének, az Utóirat: Szeretlek! folytatása, az Utóirat: Még most is szeretlek! Az első kötet nagy karriert futott be, a belőle készült film mára már szinte kultikussá vált, ezért nem csoda, ha nagyok az elvárások a folytatással kapcsolatban is. A regény egyébként csak nagy sokára készült el, és az első rész után hét évvel veszi fel a fonalat, amikor a főszereplő, Holly tudomást szerez róla, hogy létezik egy Utóirat: Szeretlek Klub, melynek tagjai most az ő segítségét kérik.

Ennyi lenne a listám egyelőre, ha további folytatások megjelenésére is fény derül, akkor természetesen bővíteni fogom!

A képek forrás a moly.hu!

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük