Értékelés

Minden ami Marvel + NYEREMÉNYJÁTÉK!

Fülszöveg:

„Csináljunk valami őrültséget… mondjuk mentsük meg a világot!” (Vasember)

Ha az olvasók meglátnak egy Minden ami Marvel című könyvet, talán eltűnődnek rajta, mi lehet benne – biztosan nem minden a Marvel-képregények Multiverzumáról!
Tényleg lehetetlen vállalkozás lenne mindent egyetlen kötetbe gyűjteni, ezért lássuk, hogy mire nem vállalkozik ez a könyv. Nem mutatja be a cég történetét, és nem is egy teljességre törekvő karakterenciklopédia. Sokkal inkább kalauz a fősodorbeli Marvel-univerzumhoz, annyi, felbukkanásának időrendjében szereplő karakterrel, helyszínnel, járművel, fegyverrel és varázstárggyal, amennyi csak elfér 320 oldalon.
A Minden ami Marvel tényekkel és izgalmakkal teli utazásra hív a negyvenes és ötvenes évek első nagy Marvel-hőseitől, gonosztevőitől, cowboysztárjaitól és képregényszereplőitől a hatvanas évek ikonikus szuperhősein és -gonoszain át napjainkig, miközben bepillantást enged a karakterek szuperereje, az általuk használt technológia és a főhadiszállásaik titkaiba.

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Minden ami Marvel. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a Marvel-képregények mozgalmas világáról szóló, teljes körű útmutatót hősökről, gonoszokról, járművekről, bolygókról és sok egyéb, izgalmas témáról. Tartsatok velünk, merüljetek el a szuperhősök univerzumában, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott két nyeremény példány egyikét.

De kezdjük az értékeléssel! Igazság szerint amikor kinéztem magamnak ezt a könyvet, nem igazán tudtam, hogy mire számítsak. Azért tettszett meg, mert – bár mindegyik Marvel filmet láttam – gyakran összekeveredik bennem, hogy melyik karakter mit csinált, vagy hogyan működik egy-egy mágikus tárgy vagy erő. Ezekre a kérdésekre akartam választ kapni, de amit kaptam, az egy nagyon átfogó útmutató, mely összegyűjti a Marvel képregények szinte minden, valaha felbukkant szereplőjét, mágikus tárgyat és erőt, technológiai eszközt és helyszínt.

1280px-MarvelLogo.svg
Forrás: Wikipédia

A Minden ami Marvelben az egyik legjobb dolog a sok idővonal. Rögtön a könyv legelején találkozhatunk egy összegző idővonallal, mely sorra veszi a Marvel képregényes korszakait, és a képregény univerzum fontosabb kulcseseményeit. Idővonal nemcsak itt található, hanem a fontosabb karakterek bemutatásánál is, hogy megismerjük a sorsuk alakulását. Fontos, hogy a könyv nem a filmeken, hanem a képregényeken alapul, a filmekről nem vesz tudomást, ami érhető is, hiszen a két univerzum gyakran ellentmondásba kerül. Ugyanakkor valahol meg kellett húzni a határt, hiszen nem fér el egy könyvben minden, ami Marvel.

7122168053_bbdbdc3a38_c
Forrás: Flickr

A könyv legelképesztőbb része a szereplők leírása volt: bár a Marvel 1939 óta készít képregényeket, még így is elképesztő, hogy milyen iszonyatosan sok szereplő bukkant fel a történetekben. És a Minden ami Marvel nemcsak a főszereplőkkel foglalkozott, hanem nagyon sok mellékszereplőt is sorra vesz, és legalább egy mondatban mindenkit jellemez. Ugyanakkor az első felbukkanásukról sem feledkezik meg, minden név alatt megtalálhatjuk, hogy mikor, melyik képregényben szerepelt először. Különösen ennél a résznél volt izgalmas, hogy a könyv tartalmat régi és újabb rajzokat is, így nyomon követhetjük, hogy hogyan változtak a karakterek az idők során.

„Bárki is viselje ezt a pörölyt, ha méltó rá, bírjon Thor erejével!”

Bár kétségkívül a szereplők bemutatása veszi el ennek a hatalmas könyvnek a legnagyobb részét, azért sok más is található benne: megismerhetjük a képregényekben megjelenő technológiai eszközöket, újításokat, és különleges fegyvereket, felsorolják a kozmikus erőket és a varázserejű tárgyakat, ami nagyon hasznos számomra, mert gyakran keverem, hogy melyik tárgy mit tud. Ezen kívül két fejezetből megismerkedhetünk a bolygókkal és létsíkokkal, valamint az országokkal és helyekkel.

comic-spiderman-614363
Forrás: Pexels

A könyv – talán nem is kell mondanom – tele van olyan információkkal, amiket nem tudtam, Ennek nyilván az az oka, hogy csak néhány képregényt láttam, de úgy gondolom, hogy esélye sem lenne annak, aki az összes, 1939 óta megjelent képregényt el akarja olvasni. Ez a könyv viszont kiváló összefoglaló, ha ezt kézbe vesszük, mielőtt nekiállnánk a legújabb képregényeknek, biztosan nem maradunk le semmiről. Az események megismeréséhez fontosak azok az oldalpárok, ahol valamilyen kulcseseményt ismertetnek az írók, melyek meghatározták a Multiverzum alakulását.

Ami még nagyon fontos, az a név- és tárgymutató, ami nélkül elképzelhetetlen lenne ez a kötet. Ennek segítségével bármikor gyorsan választ kaphatok a felmerülő kérdéseimre, de ha egymás után végignézem az azonos kulcsszónál szereplő oldalakat, akár egy új történetet is megismerhetünk belőlük.

Szóval kinek is ajánlom ezt a könyvet? Egyértelműen nemcsak gyerekeknek, hanem minden Marvel rajongónak, akár a könyvek, akár a filmek érdeklik őket. Azok számára is hasznos lehet, akik most kezdenek ismerkedni a képregényekkel, és kíváncsiak az előzményekre, de haszonnal forgathatja mindenki, aki meg akar ismerkedni a világ legnagyobb szuperhős-univerzumával! Ajánlom azoknak is, akik most azt gondolják, hogy mindent tudnak a Marvel képregényeiről, mert garantálom, hogy ők is találnak új információkat ebben az óriási, gyönyörűen illusztrált kötetben.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

37730959384_c2346659dc_k

Forrás: Flickr

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzumot. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni mindegyikre a helyes választ, és máris esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott két könyv egyikét.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Kérdés:

Milyen, Wakandából származó anyag található Amerika Kapitány pajzsában?

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

10/17 Olvasónapló
10/18 Utószó
10/19 Csak olvass!
10/20 Dreamworld
10/22 Könyv és más
10/23 Sorok között
10/24 Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Fordította: Sepsi László
Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9789634374039
Kiadó: Kolibri
Szerők: Adam Bray – Lorraine Cink – Melanie Scott – Stephen Wiacek

marvel-1641554_1920
Forrás: Pixabay

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük