Ajánló

Könyvajánló: a 10 kedvenc olvasmányom!

Régen volt már könyvajánló a blogon, ugyanis az utóbbi időben viszonylag sok időm volt olvasni, így inkább értékeléseket posztoltam. Ugyanakkor szeretek könyvajánlókkal is foglalkozni, ezért elhatároztam, hogy ebben a bejegyzésben megosztom veletek a kedvenc könyveimet, könyvsorozataimat. A témából adódik, hogy ez egy erősen szubjektív lista lesz, és nyilvánvalóan rengeteg szuper regény kimarad, ugyanis próbálom úgy összeállítani a kedvenceimet tartalmazó listát, hogy minél többféle műfaj helyet kapjon köztük. Bízom benne, hogy a ti kedvenceiteket is megtaláljátok a bejegyzésben, esetleg új kedvencekre is találtok itt. Lássunk is neki!

A könyvek sorrendje a listán belül nem rangsort tükröz, ehelyett próbáltam az olvasás sorrendjében haladni, kezdve a legrégebbi olvasmányomtól, az újabbak felé.

 

Örök kedvencek

 

Dan Brown: A Da Vinci-kód

Az egyik jó barátom egész középiskolai pályafutásom alatt A Da Vinci-kódról áradozott nekem, és bár sokáig úgy gondoltam, hogy ez biztosan nem nekem való regény lesz, mégis ezt kértem egy karácsonyra ajándékként. Ezután nagyon gyorsan elolvastam a regényt, és nem volt megállás: Dan Brown örökre bekerült a kedvenc íróim közé. Bár a Robert Langdont középpontba állító sorozat többi kötete szerintem nem ér fel a Da Vinci-kódhoz, azért érdemes elolvasni mindegyik részt, mert Dan Brown krimijei a műfaj egy egészen izgalmas oldalát mutatják meg, tele izgalommal, nyomozással és valós tárgyakkal, helyszínekkel, épületekkel és elméletekkel.

George Orwell: 1984

Ha egy olyan könyvet kellene mondanom, amit véleményem szerint mindenkinek el kell olvasnia, akkor szinte biztosan az 1984-et mondanám. A regényt kötelező olvasmányként olvastam el, és emlékszem, hogy nagyon nagy hatást tett rám, nem véletlen, hogy máig emlékszem a történetére. Bár az azóta eltelt időben számos disztópiát olvastam már, egy sem tudta túlszárnyalni Orwell klasszikusát, mely nemcsak nagyon izgalmas, de számtalan olyan dologra felhívja a figyelmet, ami a mi világunkban, körülöttünk zajlik.

Kazuo Ishiguro: Napok romjai

Sokáig szemeztem Ishiguro könyveivel, mire kiválasztottam közülük az egyiket, a Napok romjait, mely megismertetett a japán író regényeivel. Azóta már több regényt is olvastam a szerzőtől, de egyik sem volt képes olyannyira megfogni, mint az angol táj szépséges háttere előtt zajló lassú folyású, tragikus történet, a Napok romjai. Bár a könyv lényege nem a cselekmény, mégis végig izgalmas tud maradni, miközben egy komornyik belső vívódásait ismerhetjük meg, aki egész életét mások kiszolgálásával töltötte. Így aztán Ishiguro képes megszólaltatni az elnyomottat ebben a művében, ami még az irodalmi jelentőségén is túlmutató erénye ennek a vékony kötetnek.

John Green: Alaska nyomában

Bár John Green egy viszonylag népszerű író, meglepően sokn nem kedvelik az Alaska nyomában című regényét. Bár nyilván nem tökéletes a könyv – hiszen egyik sem az – számomra mégis hatalmas élmény volt olvasni, ugyanis olyan érzelmi hullámvasutat jártam be a regény elejétől a végéig vezető úton, amilyet ritkán tapasztalok. Sírtam, nevettem, utáltam és imádtam embereket, ami jóval több, mint amit ettől a könyvtől vártam, hiszen mégiscsak egy ifjúsági regényről beszélünk. Nemcsak a könyv, a belőle készült sorozat is nagyon tetszett, így John Green ezen regénye sem maradhatott le erről a listáról.

 
A fantasy legjobbjai

Nnedi Okorafor: A halálmegvető

Sokszor írtam már a blogon A halálmegvetőről, mely egy igazán kimagasló fantasy, ennek ellenére elég kevesen ismerik. Talán ez is az oka annak, hogy olyan gyakran említem ezt a művet a kedvenceim között, mert mindenáron terjeszteni szeretném, hogy mennyire izgalmas és egyedi ez a történet. Nemcsak a különleges világépítés teszi figyelemre méltóvá A halálmegvetőt, hanem a rengeteg mondanivalója és természetesen az izgalmas cselekménye, ami nélkül nem is lehet igazán jó egy fantasy.

Moskát Anita: Horgonyhely

Moskát Anita minden könyvét nagyon szeretem, de csak egy könyvét akartam betenni a listába, így nagy nehezen kiválasztottam a Horgonyhelyet. A szerzőnőtől ezt a regényt olvastam legelőször, és iszonyat nagy hatással volt rám, mert Moskát Anita olyan egyedi és meglepő világot teremtett, amilyet nem gyakran láthatunk. Anita legújabb könyve, az Irha és bőr is hasonlóan érdekes regény, ezért akár ezt a művet is választhattam volna a listára – csak egy hajszálon múlt.

Katherine Arden: A medve és a csalogány

Egy kicsit kilóg a sorból a másik két komoly fantasy mellett A medve és a csalogány, mely igazság szerint ifjúsági regény, de számomra mégis nagyon kedves ez a mű is, és a folytatása, A lány a toronyban is lenyűgözött. A könyv az orosz mondavilágot használja fel, ami nagyon jót tesz az egész történet hangulatiságának, így Katherine Arden regénye egészen egyedi lehetett a fantasyk sorában. A sorozat harmadik része is készülőben van már az Alexandránál, és nagyon remélem, hogy hamarosan olvashatom is a záró részt.

 
Újabb kedvencek

Margaret Atwood: Testamentumok

Atwood az egyik kedvenc íróm, ezért már csak az volt a kérdés, hogy melyik regényét tegyem fel a listára. Végül a legújabb regényét, A szolgálólány meséjének folytatását választottam ki, mely szerintem még az első részt is túlszárnyalta. A mű cselekménye sok évvel az eredeti történet után játszódik, távol a sorozat által megjelenített eseményektől is, mégis rengeteget tesz hozzá mind az első részhez, mind a disztópikus világ működéséhez. És persze nem maradtak ki az izgalmak és a megdöbbentő titkok sem a regényből!

F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

Az idei egyik legjobb olvasmányom volt F. Várkonyi Zsuzsa műve, a Férfiidők lányregénye, mely ebben az évben új kiadásban került fel a boltok polcaira. Annak ellenére, hogy a könyv igazán nehéz olvasmány, le sem tudtam tenni, annyira megragadott Süni és Aldó nem mindennapi, szívbemarkoló története. A történet a második világháború után játszódik, és két sérült lélek egymásra találását beszéli el – na nem épp a megszokott módon. A regényből készült film is, amit még nem láttam – őszintén szólva kicsit félek is, hogy megtöri a varázst, – de már tervben van egy ideje.

S. A Chakraborty: Bronzváros és Rézkirályság

Chakraborty különleges hangulatú trilógiája már az első résszel megnyert magának – tette ezt annak ellenére, hogy első pillantásra nem volt igazán szimpatikus a fülszöveg. A második résszel azonban már a kedvenceim közé is bekerült ez az izgalmas, érdekes és egyedi hangvételű történet, melynek középpontjában egy kivételes képességekkel rendelkező lány áll. A Rézkirályság ugyanis még magasabbra tette a lécet, mint a Bronzváros, és remélhetőleg a folytatás is hasonlóan remek olvasmány lesz. Bár most szembesültem vele, hogy mindkét rész 4,5 csillagot kapott tőlem, mégis úgy éreztem, hogy rajta van a helye a listámon ennek a két kötetnek.

Ez lenne az én nagyon szűkre szabott, kissé hiányos listám a kedvenc könyveimről. Nektek melyek voltak eddig a kedvenc olvasmányaitok?

A listában szereplő legtöbb regényről értékelést is találtok a blogon! Ha pedig tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon is!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük