Értékelés

Julien Sandrel: A csodák könyve

Fülszöveg:

Louis tizenkét éves. Ma reggel meg akarja osztani az anyjával a legfontosabb titkát: hogy életében először szerelmes. Thelma azonban, mint mindig, a munkájával van elfoglalva. A dühös és csalódott fiú felpattan a gördeszkájára, és leszáguld egy lejtőn. Az alján azonban belerohan egy teherautóba. A prognózis komor. Ha négy héten belül Louis nem tér magához a kómából, már nem várható javulás az állapotában. Thelma kétségbeesve tér haza a kórházból, és a fia szobájában talál egy kis füzetet. Benne Louis felsorolta az összes „csodáját””, vagyis azokat a tapasztalatokat, amelyeket az életében át szeretne élni. Thelma úgy dönt, hogy oldalról oldalra haladva elvégzi ezeket a csodákat. Ha Louis meghallja a kalandjait, meglátja, milyen szép az élet.

A General Press kiadó új kötetében megismerkedhetünk egy hétköznapi, átlagos tinédzser fiúval, akinek egy baleset következtében a feje tetejére állt az élete. Louis édesanyja egy céltudatos, elszánt nő, aki képes bármire azért, hogy a fia felépüljön. Ha kíváncsiak vagytok erre a végtelenül humoros, mégis érzelmes és felkavaró könyvre, tartsatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike!

Julien Sandrel regénye már a fülszövege alapján is egy nagyon különleges regény, ugyanis középpontjában a romantika helyett az anya és fia közötti szeretet áll. A történet már  az első oldalaktól kezdve nagyon izgalmas, beszippantja az olvasót, hiszen a szerző szinte azonnal az események közepébe repít minket, és már az legelső fejezet végén szembesülhetünk Louis, a főszereplő Thema tizenkét éves fiának balesetével. Ezután Lousi lényegében csak passzív szereplője lesz az eseménynek, mégis ez a tragédia az, amely elvezet odáig, hogy Thelma elkezd magára találni, és megtanulja kihasználni az élet adta lehetőségeket.

Az én listám egy kis részlete

A regény központi eleme egy kis füzet, melyet Thelma szinte a végső kétségbeesés határán áll: ebben Louis összegyűjtötte az ő csodáit, melyek ebben a könyvben azokat a dolgokat jelentik, amelyeket a fiú szeretne megvalósítani az életében. Egyfajta bakancslistáról van szó tehát, melyből nemcsak Louist ismerhetjük meg jobban, de nagyjából egy tipikus 12 éves fiú érdeklődési körét is, bár maga a bakancslista ötlete egy nagyon érett kisfiúra utal – ami egyébként passzol ahhoz, amit mások mondanak Louisról. Na persze ezeknek a csodáknak a megvalósítását Thelma felnőttként talán kevésbé tartja élvezetesnek, ennek ellenére mégis úgy dönt, hogy megvalósítja a kisfia csodáit.

Mivel Louise nem igazán vesz részt a történet alakításában, így természetesen a két főszereplő közül az anyát ismerhetjük meg jobban, bár őszintén szólva az ő karaktere is kissé klisésre sikerült: a folyton dolgozó, karrierista, egyedülálló nő képe jelenik meg előttünk, azonban az események, melyek hatására Thelma elkezd kibontakozni, egyáltalán nem hétköznapiak. Kicsit ugyan kételkedem benne, hogy a gyermekéért aggódó szülő képes ilyen felhőtlenül szórakozni, és Louis helyében én nem hiszem, hogy örültem volna neki, ha az anyám nélkülem valósítja meg az álmaimat, de ezek igazából részletkérdések, és talán mások egyáltalán nem úgy gondolkodnak, mint én. A szülő és gyermek közötti szoros köteléket viszont Sandrel nagyon szépen ábrázolja ebben a történetben.

Azt hiszem, az eddig leírtak után talán senkit nem lep meg, hogy igazi érzelmi hullámvasút volt A csodák könyve: a nagyon vidám vagy vicces pillanatokat – melyek elsősorban Thelma kalandjaiból fakadnak – újra és újra felváltották a nagyon szomorú események vagy beszélgetések – elsősorban Louis kórterméből, – így egy igazán kedves, szívhez szóló történet rajzolódott ki az oldalakon. A könyvnek van egy pici mondanivalója, egy kis izgalom is jelen van, és a cselekmény kifejezetten érdekes és vicces, hiszen Thelma nagyon kalandos szituációkba keveredik, miközben igyekszik erőt adni a fiának a felépüléshez, és megmutatni, hogy az élet szép. Thelma a történet során nemcsak önmagát ismeri meg jobban, és jön rá, hogy mi teszi boldoggá, de az édesanyjával való kapcsolata is nagy változáson megy keresztül. A regény tehát szép példája annak, hogy ha csak egy kicsit változtatunk a gondolkodásunkon, akkor jó dolgok sem kerülnek el minket.

„Ha csak néhány percet visszamehetnék az időben, jobban odafigyelnék. Ha csak néhány hónappal, néhány évvel visszamehetnék az időben, annyi mindent csinálnék másképp!”

Mindent összevetve nekem nagyon tetszett A csodák könyve, kellemes élmény volt olvasni ez a könnyed kis regényt, aminek azért van némi mélysége is, és a szíveket is tudja kicsit melengetni. Thelma magára találásának története igazán inspiráló, és annak ellenére, hogy volt néhány olyan momentuma a könyvnek, ami előtt kissé értetlenül álltam, jó szívvel ajánlom az érzelmes történetek kedvelőinek ezt az érdekes regényt. Bár a szerelem is megjelenik a regényben, mindenképpen az anyai szeretet áll a középpontjában, ezért azok is bátran elolvashatják, akik nem igazán rajongnak a szerelmes történetekért.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel A csodák könyvében nagy szerepet kap az utazás, ezért összegyűjtöttünk pár olyan könyvet, amelyre ez szintén igaz. Minden bloggernél találtok egy-egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy melyik könyvből idéztünk, és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába az adott könyv címét.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“Valójában szabad szellemnek születtem, csak épp sosem volt annyi vér a pucámban, hogy merjek is szabad lenni.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 25. Fanni’s Library
05. 27. Csak olvass!
05. 29. Könyv és más
05. 31. Utószó
05. 02. Utószó (extra)

A könyv adatai:

Kiadó: General Press 
ISBN: 9789634523772
Oldalszám: 272
Fordító: Kiss Rita
Eredeti cím: La chambre des merveilles
Megjelenési dátum: 2020. 03. 31.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük