Értékelés

Maja Lunde: Kékség

Fülszöveg:

Maja Lunde 2015-ben egy csapásra meghódította a világot A méhek története című könyvével. Sorozatát most az ember és a természet sérülékenységéről szóló új regénnyel folytatja. Ezúttal az élethez leginkább szükséges anyagért, a vízért folytatott küzdelmet helyezi a középpontba.
2017: Signe, a környezeti aktivista nemsokára 70 éves, de nem fél a tengertől. Nyugat-norvégiai szülőfalujából egyedül indul el egy vitorláshajón a francia tengerpart felé, hogy ott találkozzon a férfival, akit valaha nagyon szeretett. A hajó különleges rakománya szorosan kapcsolódik a kék bolygó sorsához.
2041: David fiatalnak érzi magát ahhoz, hogy apa legyen, ám kislányával egyedül marad. Kettesben menekülnek a szárazságok sújtotta Dél-Európából észak felé, mivel már nem jut elegendő víz mindenkinek. Minden megváltozik, amikor az ország belsejében,
egy kiszáradt kertben rátalálnak egy elhagyott, régi vitorláshajóra.


A Cser kiadó jóvoltából megérkezett hozzánk is Maja Lunde négy kötetesre tervezett regényfolyamának második része. A 2015-ben berobbant hölgy a környezetvédelmet helyezi előtérbe, s ennek megfelelően többszereplős, több idősíkon játszódó történeteiben mindig valamilyen ezzel kapcsolatos problémát vesz elő. A Kékség során a globális felmelegedésre és a csökkenő vízkészletekre helyezi a hangsúlyt. Tarts négy bloggerünkkel, hogy esélyed legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.

Bár Maja Lunde korábban megjelent könyvét, A méhek történetét ugyan még nem olvastam, a Kékség fülszövege azonban nagyon megtetszett, ráadásul egy igen aktuális és fontos problémával foglalkozik a mű: a környezetvédelemmel és a vízhiány jövőbeni lehetőségével. A sztori emellett teljesen önálló, nincs összefüggésben A méhek történetével, bár annak második részeként hirdetik, hiszen a szerzőnő ezen könyve is a környezetvédelemmel foglalkozik, azonban teljesen érthető önállóan is, ahogy én olvastam. A regény további érdekessége, hogy két szálon fut a cselekmény, az egyik a jelenben, a másik pedig a nem túl távoli jövőben játszódik.

Saturday Morning on Twitter: "At about 9.40am: Maja Lunde, author ...
Maja Lunde / Forrás: Twitter

A 2017-ben játszódó szál főszereplője Signe, az idősödő környezetvédelmi aktivista, aki egykori szerelmének akarja megmutatni, hogy nem árthat büntetlenül a természetnek. Így aztán a nő a Kékség nevű hajóján útnak indul megkeresni a férfit, miközben gyakorlatilag az egész életét elmeséli. Signe szála nem túl akciódús tehát, ami nem is lenne probléma, viszont időnként túlírtnak éreztem ezt a részét a könyvnek, a nő gyakran többet agyal egy-egy dolgon, mint kellene, és az a néhány kaland is, amelyen keresztül megy az útja során, mesterkéltnek tűnik, nekem nem igazán sikerült izgulnom a nőért. Ugyanakkor Signe élettörténete lélekrajzi szempontból nagyon érdekes, mert remekül beleláthatunk, hogy hogyan alakul ki az önmagáról alkotott képe, és milyen nagy szerepe van ebben az anyjának és az apjának, aki két nagyon különböző értékrenddel bíró ember.

A történet másik szála, mely 2041-ben játszódik, és főszereplője David és Lou, nekem sokkal jobban tetszett. Az apa és lánya ugyanis az elsivatagosodott Franciaországból menekülne, mert egy tűzben odalett az otthonuk, és elvesztették Lou édesanyját, aki a kisöccsét cipelte. David és Lou tehát megtörve érkezik abba a menekülttáborba, ahol a könyv legnagyobb részét töltik, és mivel az eseményeket David szemszögéből látjuk, az ő lelki útja rajzolódik ki a szemünk elé. David nagyon vívódó karakter, aki nehezen találja meg a közös hangot a lányával ebben a nehéz időszakban, mégis látszik, hogy nagyon szereti Lou-t. A párossal viszonylag sok izgalmas dolog történik, és mindeközben megismerhetjük, hogy milyen problémákkal kell szembenézniük az embereknek egy ilyen jövőben, ahol a legádázabb csata az ivóvízért folyik.

A két szál közül tehát nekem a jövőbeli sokkal jobban tetszett, ugyanakkor az, ahogy Maja Lunde összehozza a két történetet, zseniális volt. Bár számítottam egy ilyen befejezésre, mégis egészen meghatott, és nagyon örültem, hogy így alakultak a dolgok. Bár a könyvben azért volt izgalmas cselekmény – különösen David szálában – Lunde elsősorban a karakterek lélektanára helyezte a hangsúlyt, és két nagyon valószerű, mégis izgalmas személyiséget sikerült kirajzolnia a műben. Ettől persze nem volt kevésbé hangsúlyos a környezetvédelem fontossága, de a regény így élvezhető maradt, és nem vált didaktikussá.

„Minden egy pillanat műve volt. Az ember az egyik nap még vekkerre ébred, reggelizik, munkába megy, veszekszik, nevet, szeret, mosogat, aggódik, hogy a hó vége előtt kiürül a számlája…nem is gondol arra, hogy minden, ami körülveszi, egyszer csak elillanhat. Még ha tudja is, hogy a világ változik. Még ha látja is a hőmérőn. Nem gondol ilyesmire mindaddig, amíg egy nap nem a vekker hangjára, hanem kiáltásokra ébred.”

A Kékség tehát egy nagyon jelentős könyv, mely igazán szemléletesen, az olvasóhoz közelálló karaktereken keresztül mutatja be, hogy mennyire fontos vigyázni a vízre, ráadásul a gyönnyörű norvég táj és az ehhez kapcsolódó hangulat is megjelenik a könyvben, ha már a szerzője norvég származású. Bár a regény nem minden része tudott egyformán lekötni, összességében örülök, hogy találkoztam vele, és ezek után egyszer el fogom majd olvasni A méhek történetét is. Azt hiszem, több ilyen könyvre lenne szükség manapság, és szerencsére ez a kívánságom biztosan teljesülni is fog, Maja Lunde ugyanis nem áll meg, és tovább folytatja a környezet kizsákmányolását középpontba helyező sorozatát. Kíváncsian várom a következő részeket!

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Maja Lunde kötetei a legnagyobb környezeti fenyegetésekre hívják fel a figyelmet, így a mostani játékunkban a témakörhöz kapcsolódó fogalmakat fogunk keresni. Minden állomáson találhattok egy meghatározást, a ti dolgotok pedig annyi, hogy megírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, vajon melyik fogalmat takarhatja a leírás. 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Az élőlények környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változásával és minőségromlásával járó tevékenység, illetve jelenség vagy maga az előnytelen összetétel-változást és minőségromlást okozó anyag.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07.20. Booktastic Boglinc 
07.22. Könyv és más
07.24. Utószó
07.26. Sorok között

A könyv adatai:

Kiadó: Cser, 2020
Oldalszám: 272 oldal
Kötés: keménytáblás
ISBN: 9789632786100

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük