Értékelés,  KIDS

Enola Holmes könyv és filmajánló

Fülszöveg:

LADY EUDORIA VERNET HOLMES TEGNAP ELTŰNT

STOP TANÁCSOT KÉREK STOP ENOLA HOLMES
Amikor Sherlock Holmes ifjú húga, Enola Holmes tizennegyedik születésnapján rádöbben anyja eltűnésére, tudja, egyedül ő találhatja meg. Bátyja, Mycroft, bentlakásos iskolába küldené a lányt, míg Sherlock nyomozásba fog, ám Enolának más tervei vannak. A magát gyászoló özvegynek álcázó lány London nyüzsgő utcáin és sötét sikátoraiban kutat anyja nyomai után, ám még a Holmes név sem készítheti fel a rá váró dolgokra. A Basilwether fiatal márkijának elrablásába belekeveredő Enolának vérszomjas gonosztevők elől kell menekülnie, ki kell szabadítania az elkényeztetett márkit, ám mindez semmi ahhoz képest, hogy minden hájjal megkent bátyját is ki kell kerülnie – miközben édesanyja nyoma kihűlőben van.
Az Edgar-díjas Nancy Springer lenyűgöző képzelőerővel és magával ragadó játékossággal hoz új színt a Sherlock Holmes-történetek világába.


2020 utolsó olvasmánya nekem Az eltűnt márki esete volt, mely az Enola Holmes sorozat első része, és már egy ideje várakozik, ugyanis rögtön beszereztem, ahogy megnéztem a filmet. Elolvasni azonban eddig még nem volt időm, holott egy igazán rövid könyvecske, ráadásul nagy a betűméret is. Nem csoda, hiszen igazság szerint a könyv egy ifjúsági regény, ezért nem lehet túl hosszú, emellett a fejezetek is igen barátiak, néhány perc alatt elolvasható egy-egy átlagos hosszúságú rész. Csodálkoztam is eleinte, hogy hogyan tudtak ebből a kis kötetből filmet csinálni, és hamar kiderült – sehogy. Ennek ellenére azonban mind a könyv, mind a film remek volt a maga nemében!

„Igazán különös, amikor az ember nem csupán anyának látja az anyját, hanem magához hasonlatos embernek, hogy úgy mondjam.”

Bár sokan nem szerették az Enola Holmes filmet, nekem kimondottan tetszett, mert nagyon vidám, friss és szórakoztató lett, a középpontjában egy meglehetősen szokatlan, de erős lánnyal. A könyv, melyből az adaptáció készült, szintén egy vidám hangulatú írás lett, ugyanakkor Enola karaktere nem volt annyira önálló, mint a filmben, sokkal esendőbb és ijedtebb lett, amitől hozzám közelebb került, ugyanakkor semmit nem vonnak le az apróbb esetlenségek és az érzések a lány érdemeiből, hiszen Enola a regényben is különleges személyiség, aki határozott és nagyon bátor, bár korántsem annyira kemény, mint ahogy a filmben látjuk. Szerencsére azonban okos – a könyvben és a filmben egyaránt bebizonyítja, hogy nem az a butácska lány, akinek a testvérei gondolják. Érdekes, hogy míg a filmben Sherlock nem nézi le annyira Enolát, addig a könyvben folyamatosan azt mondogatja, hogy a lány korlátozott értelmi képességű – hiszen nő -, ezért különösen aggódik érte. Sherlock alakja emiatt számomra sokkal ellenszenvesebb lett, mint a filmben. Nem a híres nyomozó az egyetlen, aki egészen más a könyvben, mint a filmben: az ifjú márki a könyvben tényleg ifjú – 12 éves -, míg a regényben lényegében felnőtt, és valamiféle szerelmi szál is kibontakozik közte és Enola között. A gyengéd érzelmek azonban a regényben egyáltalán nem jelennek meg.

Enola Holmes
Enola és a márki / Részlet a filmből

Már az értékelésem elején beharangoztam, hogy a könyv és a film nem fedi egymást pontosan, egy ideig azonban meglehetősen pontos az adaptáció, ugyanis nagyjából addig, hogy Enola megszökik, szinte szóról szóra ugyanaz a két történet. Viszont míg a filmben ez a rész viszonylag rövid, aggig a kötetnek nagyjából a felét teszi ki a szökést megelőző rész, így természetes, hogy a regényben egyszerűen nem tud megtörténni annyi minden, mint a filmben. Bár Enola találkozik a márkival, és a filmben látottakhoz hasonlóan megoldja a rejtélyt, de a politikai szál teljesen kimarad a regényből, és a megoldás is egészen más lesz, mint a könyvben, ennek megfelelően pedig a kalandok is másmilyenek lesznek. Gyanítom, hogy a film merített a második részből, hiszen Enola története a regényben egyáltalán nem záródik le, még annyira sem, mint a filmben, de talán a második részben hasonló lesz a lány sorsa, mint ahogy a filmben láthattuk.

„Sosem értette meg, hogy nemcsak kantár, hanem idő is szükségeltetik egy csikó megzabolázásához.”

Összességében azt mondhatom el, hogy Enola Holmes története mind könyben, mind filmben nagyon jó, ugyanakkor más a célközönség. Bár a hangulatuk nagyjából hasonló, de a film minden korosztály számára élvezhető, azonban a könyv egyértelműen a 10-14 éves korosztálynak íródott, vagy a még fiatalabbaknak, hiszen a cselekmény nagyon egyszerű, de pörgős, a szereplők pedig nagyon fiatalok. Ami miatt azonban érdemes lehet elolvasni a könyvet az idősebbeknek is, az az, hogy ebből sokkal szebben kirajzolódik Enola személyisége, ráadásul a humoros beszólások és szituációk mindkét változatban hasonlók, így aki élvezte a könyvet, az valószínűleg a könyvet is szeretni fogja. Ha pedig még egyiket sem láttad, de egy kis szórakozásra vágysz, akkor ne hagyd ki Enola történetét, hiszen ő egy olyan fiatal lány, aki végre bebizonyítja. hogy a nők igencsak talpraesettek – és a múltban is azok voltak.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük