Értékelés,  KIDS

Dawn Casey: Mesék télre

Fülszöveg:

Kuckózzunk be a kandalló mellé ezzel a szívmelengető mesekönyvvel és ünnepeljük együtt a tél csodáit! Fedezzük fel a fagyos tájakat, ismerjük meg a havasi tündéreket, a Jegesmedvekirályt és a többi hőst a sok-sok kaland során, amelyek próbára teszik a barátság erejét. Ez a gyönyörűen illusztrált könyv téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig. A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk varázslatos könyvet alkottak, amely nemzedékek féltett kincse lesz.


A Móra Kiadó idén egy csodaszép kötettel segíti a hosszú téli napokra való hangolódást. A Mesék télre egy gyönyörűen illusztrált mesegyűjtemény, amelyben a világ minden tájáról találhatunk történeteket. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

A hideg téli napokon kinek ne esne jól bekuckózni egy jó meleg pléddel, egy bögre forrócsokival, és egy csodálatos mesekönyvvel. A Mesék télre pedig tökéletes választás egy ilyen estére, hiszen csodálatosan szép meséket tartalmaz a világ minden tájáról, melyek télen játszódnak, amikor a hideg metsző, az éjszakák hosszúak, és amikor mindenki jobban vágyik a szeretetre. Bár a történetek között van néhány, amely karácsonykor játszódik, de elsősorban nem karácsonyi mesék gyűjteménye ez a kötet, sokkal inkább egy olyan válogatás, mely a világ téli hagyományait gyűjti csokorba, és megmutatja, hogy bár mindenhol más a szokás, a szeretet, a megértés és a kedvesség mindenhol és minden korban egyformán fontos.

A könyvben főleg népmesék kaptak helyet – különösen sok északi országokból származik, ahol hosszú és hideg a tél -, de van két műmese is a kötetben, melyek nemcsak hangulatukban passzolnak a többi történethez, hanem azért is fontosak, mert kulturálisan nagy jelentőségre tettek szert, és maguk is hagyományokat, szokásokat teremtettek vagy dolgoznak fel: ez a két mese a Diótörő és A Hókirálynő. Számomra mindkét mese nagyon kedves, és jó volt olvasni őket, de annak is örültem, hogy kevésbé ismert történetek is helyet kaptak a könyvben. Ilyen volt például A mikulásvirág című történet, mely Mexikóba repíti az olvasót egy csodálatosan szép történettel, mely arról szól, hogy a tiszta szívből adott ajándék minden másnál többet ér. Érdekes módon volt néhány olyan mese is, mely az európai olvasó számára is ismerős lehet, de más országokban egészen másként hangzik, mint ahogy mi ismerjük. Erre a történettípusra a legjobb példa A kis fekete macska című történet, mely a Brémai muzsikusok karácsonyi változata.

Bár szinte minden mese nagyon tetszett, volt néhány kedvencem is: A hóleány című orosz mese például azért keltette fel az érdeklődésemet, mert az egyik kedvenc könyvem, A medve és a csalogány ihletadója, de A nyuszi ajándéka című egyszerű kis állatmese is megmelengette a szívemet, melyben a nyuszi egy retekkel igyekszik segíteni a barátján, hogy át tudja vészelni a telet. Kiemelhetnék még más történeteket is, melyek meghatók vagy varázslatosak voltak, de azt hiszem, már ebből is látszik, hogy milyen nagyon szerettem ezt a különleges kis kötetet.

A legjobbat azonban a végére hagytam: minden mese előtt található egy rövid kis leírás, melyben arról olvashatunk, hogy milyen kulturális szokások és hagyományok állnak az adott történet mögött, és esetenként arról is olvashatunk, hogy milyen az ország éghajlata, vagy hogy hogyan élnek az emberek ott, ahonnan a mese származik. A Diótörő elején például arról olvashatunk, hogy mi is az a diótörő bábu, A mikulásvirág elején pedig a mexikói szenteste hagyományáról olvashatunk néhány mondatot. Ezek a néhány soros bevezetők remekül megadják a történetek alaphangulatát, és segítenek kontextusba is helyezni a történeteket, hogy segítségükkel tényleg felfedezhessünk más kultúrákat.

Érdemes szót ejteni a csodálatos illusztrációkról is, melyek Zanna Goldhawktól származnak, és amelyek nemcsak csodaszéppé teszik a könyvet, de a mesék hangulatához is tökéletesen illeszkednek, így téve tökéletessé az olvasás élményét. A letisztult, varázslatosan szép rajzokat pedig gyakran népi motívumok is kiegészítik. Ezzel pedig a könyv tökéletessé válik, és valóban egy nagy téli utazásra hívja az olvasót, legyen az kicsi vagy éppen nagy. Ha te is vágysz egy csöppnyi csodára a hideg téli éjszakákon, akkor a Mesék télre a te szívedet is garantáltan meg fogja melengetni. Remélem, hogy minél több mikuláscsomagban helye lesz ennek a varázslattal teli könyvnek, mely olyan, mint egy puha takaró.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál ehhez a különleges kötethez, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során az egyes állomásokon téli könyvekből találhattok egy-egy idézetet. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott példány a könyvből!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“Ella elhatározza, hogy felmászik a kedvenc fájára. Mászik, mászik, egyre magasabbra, míg fel nem ér a fa csúcsára. Kitárja a karját, hogy megérintse az eget, és nagy levegőt vesz.

De ez a furcsa bánat csak nem akar eltűnni a szívéből.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11. 15. Veronika’s Reader Feeder
11. 17. Sorok között
11. 19. Nem félünk a könyvektől
11. 21. Utószó
11. 23. Könyv és más
11. 25. Csak olvass!
11. 27. Szaffi polca
11. 29. Flora the Sweaterist

A könyv adatai:

Kiadó: Móra
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 96
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634868262
Illusztrálta: Zanna Goldhawk
Megjelenés időpontja: 2021. szeptember 30.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük