Értékelés

Erin A. Craig: House ​of Salt and Sorrows – Só és bánat háza

Fülszöveg:

Gondold ​meg, kivel táncolsz…

Ahogy gyönyörű testvérei titokzatos körülmények közepette életüket vesztik a szigeten, ahol magányos birtokuk áll, Annaleigh kénytelen fényt deríteni a családját kísértő átokra.
Annaleigh burokban éli az életét Highmoorban a nővéreivel, az apjával és a mostohaanyjával. Egykor tizenketten voltak, de most, hogy négy lány élete hirtelen véget ért, magány kísérti a pompás termeket. Egyik haláleset tragikusabb a másiknál – egy járvány, egy esés, egy fulladás, egy zuhanás –, és a környező falvakban azt pletykálják, hogy a családot megátkozták az istenek.
Annaleigh-t kísérteties látomások kínozzák, és egyre erősebben él benne a gyanú, hogy a nővérei nem balesetet szenvedtek. A lányok minden éjjel kiszöknek otthonról, hogy fényűző bálokra látogassanak el, hajnalig táncoljanak selyemruhájukban és csillogó cipellőjükben, és Annaleigh nehezen jut dűlőre, megakadályozza-e őket ebben, vagy csatlakozzon hozzájuk a tiltott találkozókon. Kivel – vagy inkább mivel – táncolnak valójában?
Amikor Annaleigh közelebb kerül egy titokzatos idegenhez, aki maga is titkokat őriz, versenyt kell futnia az idővel, hogy eloszlassa a családjára boruló sötétséget, még mielőtt őt magát ragadja el legközelebb.

Lebilincselő regény tele mágiával, fátyolselyem szoknyákkal és hosszú, sötét folyosókkal.

Hagyd, hogy magával ragadjon!


A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően újabb retelling történettel gazdagíthatjuk a polcainkat. Tartsatok bloggereinkkel ezalatt az extrákkal tarkított turnénk során, hiszen tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány a Só és bánat házából!

A csodálatosan szép borítójú Só és bánat háza egy igazán különleges retelling, mely most nem egy Disney klasszikust, hanem egy kevésbé ismert Grimm-mesét dolgoz fel, A széttáncolt cipellőket. Erre a mesére egészen tisztán emlékszem gyermekkoromból, ezért azonnal felkelthette volna az érdeklődésemet Erin A. Craig regénye, de a fülszöveg alapján túl sötétnek tűnt a mostani hangulatomhoz. A kíváncsiságom azonban mégis győzött, és elolvastam ezt a nagyon különleges történetet, mely igazán nagy hatással volt rám, és még a borzongató jeleneteit is igazán élvezni tudtam. A Só és bánat háza ráadásul egy stand alone regény, így akinek elege van már a manapság elburjánzó fantasy sorozatokból, azok számára tökéletes választás ez a történet.

Só és bánat házaA regény egy távoli országban, a Salann-szigeteken játszódik, ahol az uralkodó család ismét temetésre gyűlik össze. A történetünk főszereplője, Annaleigh az elmúlt évek során elveszítette az édesanyját és négy nővérét is, így a család szinte megroppant a folyamatos gyászban, ráadásul a környékbeliek között egyre terjed a pletyka, hogy a családot megátkozták, és a halál már örökké a fejük felett fog ólálkodni. Eulalie halála azonban gyanút ébreszt Annaleighben, és nyomozni kezd, mert nem hiszi, hogy a nővére halála baleset volt.

Mindeközben a család igyekszik szabadulni az állandó gyásztól, ám a testvéreknek a pletykák miatt nincs könnyű dolgok, a férfiak ugyanis messze elkerülik őket. A lányok ezért különös tettre vetemednek: felkutatnak egy legendás ajtót, melyen át varázslatos bálokba juthatnak, és itt keresnek menedéket az egyre sötétebb valóság elől. A Salann-szigeteken ugyanis egyre több furcsa dolog történik, Annaleighnek pedig egyre több rejtélyt kell megoldania, hogy megvédhesse a családját.

„A főtengerész azt mondja, Pontusz teremtette a szigeteinket és a rajta élő embereket. Sót vett az óceáni áramlatokból az erőért. Ebbe gyúrta a bikacápa ravaszságát és a fülesmedúza szépségét. Hozzáadta a csikóhal hűségét és a barna delfin kíváncsiságát. Amikor a teremtménye összeállt, volt már két karja, két lába, feje és szíve, Pontusz a saját életerejének egy részét lehelte belé, és megteremtette a só népének első emberét.”

A sok titokzatos és olykor hátborzongató eseménynek hála a történet folyamatosan újabb izgalmakat rejt, miközben egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a család körül valami igazán nagy rejtély lappang. Emellett pedig elkezd kibontakozni egy szerelmi szál is, ami ugyan igazi szerelem első látásra, mégis fontos szerepe van a dolgok alakulásában. A szívfájdalmam ezzel kapcsolatban nem is igazán az instant love, hanem inkább az, hogy a fiút a történet végére sem sikerült igazán megkedvelnem.

Vele ellentétben azonban Annaleigh karakterét azonnal megszerettem, a lány ugyanis jóval határozottabb a testvéreinél, és kitart a gyanúja mellett akkor is, amikor a testvéreire sem számíthat. Fontos karakter volt még a lányok mostohaanyja, Morella, aki egy igazán komplex negatív karakter volt a regényben, és jól illeszkedik a mostanában egyre nagyobb teret kapó összetett gonoszok sorába. 

„– Mindig ilyenek a szertartások? – kérdezte Morella, kiterítve a szoknyáját a sötétkék bársony ülőpárnán. – Ilyen komolyak és fagyosak?
Képtelen voltam palástolni zavarodott pillantásomat.
– Hát, mégiscsak egy temetés volt.”

A Só és bánat háza annak ellenére, hogy nem egy sorozat része, nagyon erős világépítésben. Erin A. Craig ugyanis egy saját kultúrával és hiedelemmel rendelkező világot épített fel, ahol minden birodalom más isteneket imád – kicsit az ókori görögökre emlékeztető módon. A Salann-szigetek azonban ennek a világnak is egy sajátos, zord csücske, ahol az embereknek folyamatosan keményen kell dolgozniuk, míg végül be nem köszönt a tél, és végre ünnepelhetnek. Ez az izgalmas, rideg világ tökéletesen passzol a történethez és a sötét hangulathoz, mely végigkíséri az olvasót az egész regényen.

A hátborzongató hangulat mellett sok tragikus, és néhány kifejezetten horrorisztikus jelenet is van a kötetben, mely hiába jelent meg Vörös pöttyös könyvként, én inkább csak felnőtteknek ajánlanám. A regényben ráadásul nagy szerepet kap a gyász, ami még komorabbá teszi a hangulatot, ha azonban ezt be tudjuk fogadni, akkor egy igazán különleges és fordulatokban gazdag fantasyt ismerhetünk meg, amely fantasztikusan építi be a cselekményébe az eredeti Grimm-mesét is.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során a borítókra fektettük a hangsúlyt. Mivel a Só és bánat házának borítóján is megjelenik a víz motívum, ezért minden állomáson találni fogtok egy-egy borítórészletet, amelyen szintén látható ez az elem. A ti feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik könyv borítójának a részletét látjátok az adott állomáson, és a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába. Egy kis segítség: csak a kiadó repertoárjából származnak a borítók.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Nem érhető el leírás a fényképhez.

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 04. Fanni’s Library
04. 06. Csak olvass!
04. 08. Readinspo
04. 10. Utószó
04. 12. Csak olvass! extra

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 448
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635970155
Fordította: Szabó Krisztina
Megjelenés időpontja: 2022. március 18.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük