Ajánló

5 könyv, amely tiltott szerelmi viszonyról szól (NIOK-könyvajánló)

Februárban egy tiltott szerelmi viszonyról szóló könyvet olvasnak a Nincs időm olvasni! kihívás résztvevői, és ez a téma az én fantáziámat is megmozgatta, hiszen az én várólistámon is több olyan könyv van, ami passzol ehhez a kikötéshez, sőt, a korábbi olvasmányaim közül is vannak bőven olyanok, amelyeket ehhez a ponthoz lehet párosítani. Ugyanakkor, hogy a kellemeset összekössem a hasznossal, úgy döntöttem, hogy a polcomról választok egy regényt, amely régóta vár már olvasásra, és remélhetőleg passzolni fog a témához. Emellett pedig 4 másik könyvet is, hátha ti is kedvet kaptatok az olvasáshoz!

Az én választásom:
Nathaniel Hawthorne: A skarlát betű

Nathaniel Hawthorne a XIX. század amerikai irodalmának egyik legfontosabb szerzője, híres regényét, A skarlát betűt minden iskolában tanítják, és alaposan elemzik, így a kötet egyike az amerikai kultúra legfontosabb regényinek. Néhány éve elhatároztam, hogy én is elolvasok minél több amerikai kötelező olvasmányt, és azóta többek között olvastam A nagy Gatsbyt és az Állatfarmot is, illetve beszereztem A skarlát betűt is, mely meglepően rövid kötetnek bizonyult. Ennek ellenére mindeddig nem sikerült elolvasnom – februárban azonban végre sort kerítek rá! A regény azért passzolhat a tiltott szerelmi viszonyokról szóló könyvek közé, mert főhősnőjét, Hester Prynne-t hűtlenség vádjával ítélik el, és bélyegzik meg a skarlát A betűvel, mely a házasságtörésre utal. Hester azonban emelt fővel viseli a jelet, nem roppan bele, így nagyon izgalmas főhősnőnek tűnik, akivel remélhetőleg azonosulni tudok majd.

Miranda Cowley Heller: Papírpalota

A tavaly megjelent Papírpalota a KULT Könyvek legújabb darabjaként hatalmas sikerre tett szert, és bár számomra nem volt tökéletes olvasmány a regény, mégis ez volt az első könyv, amely eszembe jutott a tiltott szerelmi viszony kapcsán. A történet főhőse, Elle ugyanis egy nyaralás során lefekszik a gyerekkori szerelmével, Jonassal, aki az évek során a család jó barátja lett. Elle ugyanis közben férjhez ment, sőt, gyermekeket is szült Peternek. Elle-nek ezután nagyjából egy napja van rá, hogy eldöntse, mit lép: éli tovább a kiegyensúlyozott, hétköznapi életét Peterrel, vagy egészen új és izgalmas kalandokba vág a tiltott szerelmével Jonassal.

Szaszkó Gabriella: Kora február

Szaszkó Gabriella regénye, a Kora február hatalmas meglepetés volt nekem 2020-ban, ugyanis magamtól valószínűleg sosem vettem volna kézbe, ám a Mini-könyvklub – melynek jelenleg épp 21. fordulója tart – jóvoltából mégis elolvastam. A regény nagyon izgalmasan indul, ugyanis főszereplőink, Anna és Josh egy ismeretlen házban ébrednek, miközben egymást sem ismerik, és hamarosan arra is rájönnek, hogy öt év teljesen kiesett az emlékezetükből. Az izgalmas alaphelyzet aztán érdekes folytatást is hoz, és nekem végig lekötötte az érdeklődésemet a történet, még ha nem is volt tökéletes. Sajnos spoiler nélkül nem igazán tudom megmagyarázni, hogy hogyan is kapcsolódik a Kora február a NIOK februári témájához, azonban ajánlom, hogy olvassátok el bővebb értékelésemet is a könyvről.

Bryn Greenwood: Minden ​csúf és csodálatos dolog

Egy nagyon különleges könyv is eszembe jutott ehhez a témához, mégpedig a Minden csúf és csodálatos dolog. A történet főszereplője Wavy, aki nagyon nehéz körülmények között cseperedik, és senkitől sem számíthat megértésre, kivéve az apja egyik emberét, Kellent. A férfi és a kislány között nagyon szoros kapcsolat szövődik, mely kezdetben csak kölcsönös megértés és szeretet, azonban az évek során mindez szerelembe fordul. Bár a történet a fülszöveg alapján nagyon megbotránkoztató, valójában Wavy szülei jóval több ellenérzést váltottak ki bennem, mint Kellen, aki maga is nagyon szenved az események folyása miatt. Akit nem rettent el a fülszöveg, annak ajánlom ezt a könyvet, mert nemcsak a NIOK témájához passzol, de igazán el is tudja gondolkodtatni az olvasóját.

Bridget Collins: A könyvkötő

A listára mindenképpen fel kell kerülnie egy LMBTQ+ könyvnek is, és én Bridget Collins gyönyörű kötetét választottam, A könyvkötőt, melynek főhősei csupán azért keveredtek tiltott viszonyba, mert kettejük szerelme – bár senkinek sem árt – nem illik bele a társadalom merev szabályrendszerébe. Mindemellett a könyvből megismerkedhetünk a mágikus könyvkötők munkájával is, akik emberek emlékeit veszik el, és varázsolják könyvekbe, mindezt a legkülönbözőbb célokkal. Emmett, a történet főhőse is ilyen könyveket kezd el kötni a regény elején, ám hamarosan egészen új fordulatot vesz a sorsa, és kénytelen felfedezni a múlt titkait, hogy egy szebb jövőre találjon.

+1 Casey McQuiston: Red, ​White & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék

A témához szuperül passzolna a tavalyi év egyik legnépszerűbb LMBTQ regénye, a Vörös, fehér, királykék is, mely történetesen az én polcomon is megtalálható, és csupán azért nem ezt választottam a kihívás teljesítésére, mert egy viszonylag hosszú könyvről beszélünk, és nem vagyok benne biztos, hogy tudom teljesíteni. Tartalékként azonban ideteszem ezt a regényt is, hátha lesz még rá időm a hónapban, hiszen a története nagyon kedvesnek és izgalmasnak tűnik: az amerikai elnök fia és a walesi herceg a szerelmi történetét mutatja be.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük