Értékelés

Liz Braswell: Hol volt, hol nem

Fülszöveg:

Mi lett volna, ha Csipkerózsika mégsem ébred fel?
Olyan egyszerű volna – egy legyőzött sárkány, egy álomba merült hercegnő a kastélyban, és a herceg, aki megmenti… Ám amikor a herceg megcsókolja a lányt, őt is elnyomja az álom, így a mesének korántsincs vége. Hajnal hercegnő igyekszik elmenekülni a kastélyból, amelyet Demóna tart hatalmában, és kilépjen a veszélyes és lenyűgöző külvilágba. Egy elbűvölő herceg és régi barátok szegődnek társául. Ám Demóna minden mozdulatát követi, és Hajnal hercegnőnek minden erejét össze kell szednie, hogy megtudja, kik a barátai, és kicsoda ő valójában. Az idő pedig szalad. Felébred-e az alvó hercegnő a szörnyű álomból?


Mi lett volna, ha…? Sokszor felmerül bennünk ez a mondat, de ha a saját sorsunk alakulásáról van szó, az ezen való agyalás nem vezet sok jóra. Ellenben közkedvelt, kitalált karakterek sorsával játszani sokkal szórakoztatóbb. A Sorsfordító történetek sorozatban a klasszikus Disney-hercegnők történetében változtatnak meg a szerzők egy-egy központi mozzanatot, és annak mentén gondolják újra a kalandjaikat. A sorozat legújabb tagja pedig Csipkerózsikáról szól, melynek magyar verzióját a Manó Könyveknek köszönhetjük.

A Sorsfordító történetek eddig majdnem minden részét elolvastam, és bár nem minden könyv volt azonos színvonalú, azért mindig repesve várom az új részeket, hogy újabb Disney hercegnők történetét fedezzem fel egészen új köntösben. A sorozat tagjait más-más szerzők írják, a Hol volt, hol nem szerzője Liz Braswell, akinek nem ez az első sorsfordító története, ugyanis az Aladdinról szóló kötetnek, az Egy új élménynek is ő az írója. Az a regény azonban számomra a sorozat leggyengébb darabja lett, így kissé félve kezdtem neki a Csipkerózsika új változatának.

Csipkerózsika

Elöljáróban annyit még elmondanék, hogy bár gyerekként nagyon szerettem a Csipkerózsika babámat, a Disney mese szerintem nem tartozik a legjobbak közé, sőt, mostanra nagyon meghaladta az idő. Modern feldolgozását, a Demónát azonban nagyon szeretem, ez a történet pedig már egy kicsit sötétebb hangulatot képvisel. Liz Braswell regénye pedig még ezen is túl tesz, számomra azonban egyáltalán nem volt túl sok most ez a regénye.

Amit az Aladdinban már túl soknak, szinte a mese lerombolásának éreztem, az itt kimondottan tetszett, ugyanis a sötétebb hangulat akkor is jót tett a történetnek, ha néha különös eseményekhez vezetett. Ráadásul ebben a regényben végre Aurórának is lett személyisége, az események során pedig lassan elkezd kiállni magáért, sőt, többször is önironikusan fordul a korábbi énjéhez, például amikor elismeri, hogy a tündérek ajándéka – a szépség és a zene szeretete – nem túl hasznos a valódi életben.

„Tudod – szólalt meg hirtelen Fülöp –, bár a köd eltűnt, szerintem akkor is biztonságosabb, ha fognánk egymás kezét. Tudod csak a biztonság kedvéért. Nem akarom, hogy újra elveszítsük egymást.”

No de miről is szól voltaképpen ez a történet? A Csipkerózsika utolsó perceiben kapcsolódunk be a cselekménybe, amikor a herceg már legyőzte a sárkányt, és csókot lehel az alvó Auróra ajkaira. Ám ebben a pillanatban a lány nem ébred fel, ehelyett a herceg is mély álomba merül. Ezután nem is az a fontos, hogy mi történik a való világban, sokkal inkább az, hogy mi folyik Auróra álmában – a lányt ugyanis Demóna fogva tartja az álomvilágban, és válogatott kegyetlenkedésekkel igyekszik megtörni, és a saját céljaira felhasználni a lányt.

Bár az eredeti történettől kétségkívül nagyon eltávolodunk a regény során, de hamarosan azt vettem észre, hogy egy klasszikus fantasyba kerültünk, ahol hőseink együtt kelnek útra, hogy megtörjék az átkot. Persze a románc itt sem maradhat el, de ez már közel sem olyan mint a mesében: egy lassan kibomló szerelmet figyelhetünk meg Auróra és Fülöp herceg között. Persze lehet, hogy ha az eredeti mese nagy rajongója lennék, akkor nem venném ilyen könnyedén, hogy az ismerős karakterek hirtelen nagyon másmilyenek és nagyon modernek lettek, de így nagyon tetszett ez a retelling.

„Nem létezik a világon olyan erős varázslat, amellyel visszahozhatnánk, ami nincs többé.”

Volt persze néhány rész, ami már túl morbidnak tűnt, és így kizökkentett, ilyen volt például, amikor Auróra egy kihívás miatt majdnem a halálba énekli magát, de még ezekben a pillanatokban is volt egy kis irónia, amitől mégsem tűntek rossznak ezek a részek sem. Így számomra a Fénytörések utáni legjobb rész éppen a Hol volt, hol nem lett, minden hibájával együtt. Ha te is kíváncsi vagy rá, hogy milyen lehet egy nagyon modern, nagyon kifordított Csipkerózsika, ahol végre Aurora is ki tud bontakozni, akkor ne hagyd ki a Hol volt, hol nem című regényt Liz Braswelltől!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Könyvünk a Sorsfordító történetek sorozat 6. tagja. Ezért minden állomáson találtok egy idézetet, a feladatotok pedig, hogy kitaláljátok, a sorozat melyik tagjából származik a kiragadott részlet.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

– Ez elég ciki – mondta Anna, miközben megpróbált felállni. – Mármint, nem te vagy ciki. Te csodás vagy. Vagyis, micsoda?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06.26. Utószó
06.29. Csak olvass!
07.02. Dreamworld –  Ismerd meg a sorozatot!
07.05. Readinspo

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 472
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635841035
Fordította: Hermann Alexandra
Megjelenés időpontja: 2022. április 15.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük