Értékelés

Monique Roffey: A sziget sellője

A sziget sellője fülszövege:

Az év legkülönlegesebb története.

1976. április, egy apró karibi falu Black Conch szigetén, az esős évszak kezdetén. Egy halász kapást várva dalolászik a csónakjában, csakhogy egy váratlan tengerlakót vonz magához: Aycayiát, egy féltékeny asszonyok által elátkozott gyönyörű sellőt, aki évszázadok óta szeli a Karib-tenger habjait, de most elbűvöli a férfi, David és a dala.

Ám elragadtatása a vesztét okozza. Amint újra hallja a férfi motorcsónakját, követni kezdi, azonban a sziget éves horgászversenyén amerikai turisták karmai közé kerül. Egy tragikus küzdelem után kihúzzák a tengerből, és kifeszítik a dokkban, akár egy trófeát. Megmentésére David siet, és szelíden elnyeri a sellő bizalmát, aki lassan, kínok között kezd visszaváltozni nővé. Ám az átalakulások nem minden esetben maradandók, a féltékenység pedig, akárcsak a szerelem, a hurrikán erejével és még annál is tartósabban képes lecsapni.

Mélyedj el! Kapcsolj ki! Légy jelen!


A sziget sellője nem sokkal a Könyvhét előtt jelent meg, azonban valamiért nem igazán hallottam róla, csak a megjelenés után fedezem fel ezt a különleges kötetet, ami először a sellős téma miatt fogott meg. Bár a fülszöveg felhívja a figyelmet rá, hogy ez a könyv nem egy könnyed sellős mese, arra nem számítottam, hogy A sziget sellője ennyire komoly könyv lesz, amely a nehéz téma ellenére is teljesen elvarázsol.

A regény főszereplője egy fiatal halász Black Conch szigetéről, David, aki egy napon, a csónakjában ülve megpillant egy sellőt. David szinte nem is hisz a szemének, látomásnak véli a félig ember, félig hal nőt, effélét ugyanis még a mondákból sem ismert: a szigeten a mesék ugyanis kizárólag féri sellőkről szólnak. David azonban visszatér a helyre, ahol a nőt látta, és így ismét találkozik a sellővel.

Csakhogy a romantikus történet nem tud tovább folytatódni, egy amerikai férfi ugyanis a fiával véletlenül kifogja a sellőt, akit embertelen módon vonszolnak ki a partra, és kötöznek ki. Ahogy a történetekben általában, a sellő itt is a nőisség és a szexualitás szimbóluma, és így minden férfi kíváncsiságát felkelti. David sem kivétel ez alól, aki menthetetlenül beleszeret a lassan emberré váló sellőlányba, Aycayiába.

A sellő és a halász története egy csodaszép szerelmi történet egy olyan kapcsolatról, amely két gyökeresen különböző világot köt össze, de az első pillanattól kezdve halálra ítélt. A sziget sellője egy csodálatos, keserédes történet, melyben nincs semmi, amit a hableányos történetekből megszokhattunk, viszont sokat elmond a kirekesztettségről, a szeretetről és a feltétel nélküli támogatásról. David bár az első pillanattól kezdve szerelmes Aycayiába, mégis hagyja, hogy a lány a saját tempójában fedezze fel az világot, amelybe belecsöppent, és türelmesen vár, hogy viszonozni fogja-e az érzéseit.

„Mi, nők, időnként még a magunkról alkotott gondolatainkban sem vagyunk tisztességesek. Ti, férfiak, belőlünk születtek, mégis hatalmaskodtok. Pedig mi adjuk nektek azt a hatalmat.”

A kötetből Aycayia karaktere bontakozik ki leginkább, akit természetesen összezavarnak a vele történt események, és nem tudja, hogy kiben is bízhat. Ahogy azonban lassan kezdi megismerni a világot – és szert tesz egy különleges barátra is – egyre inkább reménykedik, hogy az élete jobbra fordulhat, és maga mögött hagyhatja az addig fojtogató magányt. Aycayia nagyon érdekes karakter, épp ezért szívesen olvastam volna róla még sokkal többet is.

Összességében a regény nagy hatással volt rám, így ha a szeretitek a sellős vagy a komolyabb romantikus történeteket, akkor szívből ajánlom A sziget sellőjét, mely az utóbbi hónapok legjobb olvasmánya lett számomra, annak ellenére is, hogy a könyv alig több 200 oldalnál. Bár a regény tele van mágiával, mégis a valódi emberi természetről mondja el a legtöbbet.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!