Értékelés

Amber Smith: Amilyen akkor voltam

Az Amilyen akkor voltam fülszövege:

Eden ​legszívesebben visszamenne az időben. Arra a bizonyos napra. Hogy mindent másképp csináljon: ne nevessen a srác poénjain, kerülje a pillantásait az este folyamán, és mindenképpen zárja be a hálószobája ajtaját.

A szóban forgó éjszakán ugyanis Edent a bátyja legjobb barátja megerőszakolta, a lány világa pedig összeomlott. Ami egykor egyszerű volt, most komplikálttá válik. Amit Eden egykor szeretett – akit egykor szeretett –, most gyűlöli. Amit egykor igaznak vélt, abból most hazugság lett. Már semminek sincs értelme, és bár Eden tudja, hogy el kellene mondania valakinek a történteket, nem képes rá. Ezért inkább eltemeti. Azzal az emberrel együtt, aki valaha volt.

Amber Smith provokatív bemutatkozó regénye feltárja a trauma által ejtett mély sebeket, és megmutatja egy fiatal lány erejét, aki megküzd a kamaszkor csalódásaival és elviselhetetlen fájdalmaival, az első szerelemmel és az első szívfájdalommal, a megszakadt és újraélesztett barátságokkal, miközben megtanulja elfogadni a túlélés erejét, amelyről nem is tudta, hogy ott rejtőzik a szívében.


Amber Smith nagy sikerű regénye hazánkban a Magnólia kiadó gondozásában jelent meg Amilyen akkor voltam címmel. Edennel megtörténik a legrosszabb dolog, ami egy nővel történhet, majd végigkövethetjük, hogy a gimnáziumi évek során hogyan próbálja feldolgozni egymaga ennek a tragikus éjszakának az eseményeit. A kiadó jóvoltából nektek is lehetőségetek van egy példányt nyerni a könyvből, ehhez nem kell mást tennetek, mint bloggereinkkel tartani, és helyesen megoldani a feladványokat. 

Ahogy először megpillantottam az Amilyen akkor voltam című kötet fülszövegét, azonnal tudtam, hogy el kell olvasnom, mert az első pillantásra egy egyszerű YA-regénynek tűnő kötet egy nagyon fontos és komoly témával foglalkozik: a regény főszereplője Eden, akit 14 éves korában megerőszakol a bátyja legjobb barátja. A lány nem beszél senkinek az esetről, a kötet során pedig Edent követve azt láthatjuk, hogy hogyan próbál a lány megbirkózni ezzel a hatalmas traumával, miközben a tinikor egyéb problémáival is meg kell küzdenie.

„Nekem nem ilyennek kellett volna lennem. Régen olyan kedves voltam. Egy kedves és aranyos lány, jó ember. És most csak…csak…gyűlölet van bennem.”

Az Amilyen akkor voltam azon a napon kezdődik, amikor az egész eset megtörténik, és a korábbi eseményeket csupán Eden visszaemlékezéseiből látjuk. Még így is feltűnő azonban, hogy a lány életét egy csapásra megváltoztatta a szörnyű éjszaka, és az erőszak után egyszerre felnőtté vált, aki minden erejével igyekszi túljutni ezen a hatalmas traumán. A kötet nagyrészt azt követi nyomon, ahogy Eden próbál megfelelő megküzdési stratégiát találni, amely könnyebbé teszi számára a mindennapokat, és közben folyamatosan változik a lány személyisége is, ahogy újabb és újabb módon próbálja túltenni magát a veszteségen, és igyekszik bebizonyítani a saját maga számára, hogy az ő értéke nem függ attól, amit a testével tettek.

Eden karaktere egy olyan tipikusnak tűnő utat mutat be, amelyet egy megerőszakolt lány végigjárhat, a meneküléstől kezdve, az élvezetek féktelen hajszolásáig. Ugyanakkor Eden útja nagyon tanulságos is: aki vele tart ebben a könyvben, az megértheti, hogy miért olyan nehéz megszólalnia egy erőszakos cselekedet áldozatának, és hogy miként építheti le teljesen egy ember önbizalmát egy ilyen tragikus esemény. Hogy sem elfelejteni, sem beszélni nem igazán lehet arról, amikor valakivel ilyesmi történik.

„Hagytam, hogy olyan embert csináljanak belőlem, aki nem tudja, mikor kell kiállnia magáért, aki feladja az irányítást az élete, a teste, mindene felett.”

Érdekes a környezet szerepe is a kötetben: Edent látszólag szerető emberek veszik körül: a szülei, a bátyja és a legjobb barátnője. Hiába azonban ez a sok ember, a lány érzéseivel senki sem foglalkozik, és hiába esik át hatalmas változásokon, mindenki csak a tinikor számlájára írja a történéseket. Eden, amennyire csak lehet, magába fojtja az érzéseit, mégis vannak jelek, amelyeket azonban sajnos nem vesz észre a környezete. Bármilyen szomorú is ez, biztos vagyok benne, hogy a valóságban is gyakran megesik, hogy a hasonló események áldozatai senkinek sem tudnak beszélni az őket ért erőszakról.

Fontos látni, hogy a báty és a legjobb barátnő is gyerekek még a történet idején, így igazából tőlük sem feltétlenül elvárható, hogy felismerjék a jeleket, így szerintem a szülők felelősségéről érdemes beszélnünk elsősorban. Bár Eden szülei – más könyvbéli szülőket tekintve – még csak nem is voltak kifejezetten szörnyűek, mégis annyira távol kerültek a saját lányuktól, hogy képtelenek voltak rá, hogy értő figyelemmel és érdeklődéssel forduljanak felé. Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy a második részben változik-e bármit Eden és a szülei kapcsolata – mert hogy lesz második rész is –, és hogy Eden a történet lezárásával együtt végül le tudja-e zárni ezt a fájdalmas darabkáját is a múltjának.

„Öt perc. Háromszáz másodperc, ennyi az egész. Rövidnek vagy hosszúnak tűnhet, attól függően, mi megy végbe alatta. Rányomsz a szundira, és öt perc múlva felébredsz; ez nem sok idő. De ha éppen beszédet tartasz az osztály előtt, és minden szem rád szegeződik, vagy a fogorvosi székben öt perc hosszú idő is lehet. Vagy ha, mondjuk, megaláz és megkínoz valaki, akiben megbíztál, akivel együtt nőttél fel, akit szerettél sőt… öt perc örökkévalóság. Az az öt perc az egész kibaszott hülye életed hátralevő része.”

Összességében véve az Amilyen akkor voltam egy nagyon fontos kötet, nemcsak a fiataloknak – kb. 14 éves kortól –, hanem a felnőtt nőknek, és különösen a szülőknek vagy a szülőségre készülőknek. Eden története sajnos nem egyedi, és amennyire tudom, valós történetek felhasználásával készült. Bár a könyv mélyen lélektani, ennek ellenére olvasmányos és könnyed nyelvezetű, így az olvasók nagy része számára abszolút befogadhatónak tartom. Ha szeretitek a hasonló problémákkal foglalkozó könyveket, és szeretnétek megérteni, hogy mi minden történhet egy áldozat fejében, akkor feltétlenül ajánlom ezt a könyvet nektek is!

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A nyereményjátékban olyan könyvek után nyomozunk, amelyekben szintén valamilyen trauma jelenik meg. A ti feladatotok, hogy az idézet alapján kitaláljátok melyik könyvről van szó és a címét beírjátok a rafflecopter dobozba. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

“Addig a pontig azt hittem, hogy mindenki életében egyformán van jelen jó és rossz, az egyetlen különbség az, hogy a jó- és balszerencse mindenkit másképp, különböző életszakaszokban ér.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05.03. Utószó
05.05. Kitablar

A könyv adatai:

Kiadó: Magnólia
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 368
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635982622
Fordította: Kéri Andrea
Megjelenés időpontja: 2024. március 12.