Értékelés

Shannon Chakraborty: Amína az-Sziráfi kalandjai

Az Amína asz-Sziráfi kalandjai fülszövege:

Amína ​asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez.

Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki.

Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre… és saját maga írja meg a legendáját.


Az Agave Könyvek ismét egy különleges fantasyt hozott el a magyar olvasóknak Channon Chakrabortytól, melyben egy kalóznő hihetetlen kalandjait ismerhetjük meg. Bloggereink már alig várták, hogy megismerkedhessenek Amína asz-Sziráfival, és ha te is így vagy ezzel, akkor tarts velünk a blogturné során, és játssz velünk, hogy megnyerhesd a könyv egy példányát.

Badess 40-es kalóznő mágikus kalandokkal? Ez egészen biztosan kell nekem! Az pedig már csak plusz pont volt, hogy az Amína asz-Sziráfi szerzője, Shannon Chakraborty ugyanaz a személy, aki – akkor még félig álnéven – a Dévábád-trilógiát is megírta. A Bronzváros és folytatásai nagyon nagy hatással voltak rám, az egyik kedvencsorozatom lett, így bármit szívesen elolvastam volna még az írótól. Hát még az Amínát!

Jó előre felkészültem arra, hogy ez a könyv – bár a Dévábád világában játszódik – nem ugyanazt a hangulatot fogja hozni, amit a trilógiában annyira szerettem. Ezzel nem is volt baj, mert az Amína – bár tényleg nagyon más – szintén nagyon erős és különleges hangulatot hoz. Amína egy olyan szereplő volt, akit nagyon tudtam kedvelni: visszavonult kalóz, akinek bőven vannak kalandok a háta mögött, ám amikor megszületett a kislánya, akkor visszavonult a vidéki élethez. Ettől azonban nem szűnt meg a vágya a kalandok után. Így amikor egy régi ismerős megkeresi, nemcsak a vagyon ígérete, hanem az új élmények lehetősége is vonzza.

„Habár az istenfélő emberek szerint pénzzel nem lehet boldogságot venni, személyes élményeim alapján tanúsíthatom, hogy a szegénységgel pedig semmit sem.”

Amína egy sokszor kicsit trágár, sokoldalú és sokszínű karakter, aki nem riad vissza egy jó kis balhétól, most azonban már nemcsak magára, hanem a családjára is gondolnia kell. Nagyon tetszett, hogy a könyv során az öregedés is tematizálódott, és néha ropogtak kicsit a térdek, miközben legyőztek mondjuk egy tengeri szörnyet. A mellékszereplőket szintén nagyon bírtam, különösen Ráks, akinél sosem tudtam, hogy mi mozgatja a cselekedeteit.

A kezdetben viszonylag realisztikus történetből lassan bomlik ki a mágia. A regény első felében Amína indulásán, és a csapat újraegyesítésén van a fókusz, és bár már ekkor is tudjuk, hogy lesz itt valamiféle mágia, csak jóval később jönnek el az igazi fantasy jelenetek, sokszor egészen különleges teremtményekkel. Az Amína az-Sziráfi kalandjai egy igazi monstrum, és elég sűrűn nyomtatott a szöveg is, de ez egy percig sem szegte kedvem, mert a cselekmény nagyon vitt magával, és pörögtek az oldalak, ahogy egyre előrébb haladtam. Ha mást nem is, a mesélési stílus azért ismerős lehet a Bronzvárosból.

„Isten óvjon a nemesektől, meg a becsületről szóló ostoba elképzeléseiktől!”

A könyv világának a középpontja a tenger, ahol mindenféle területről származó, különböző vallású emberek találkoznak, és gyakran egy legénységet alkotnak. Ennek megfelelően a kalózoké egy nagyon sokszínű, sokszor egészen egyedi szabályok szerint működő világ. Shannon Chakraborty a történet megalkotásához jócskán merített valós tényekből is, komoly kutatómunkát végzett a kalózok életével kapcsolatban, és mindazt, ami a valóságban is elképzelhető volt, fantasy elemekkel vegyítette. Nem csoda, ha egy ennyire különleges világot kaptunk, ahol azonnal el tudtam képzelni magam.

Érdekes, hogy épp akkor kezdtem egy kicsit elveszíteni az érdeklődésemet, amikor már szinte a célba értünk, mert eddigre nagyon hangsúlyos lett a mágia, és az események kissé kapkodóssá váltak. Az is lehet, hogy ezt csupán amiatt éreztem, mert az utolsó fejezetekre nagyon nehezen tudtam időt szakítani, és ezért sok kisebb darabban olvastam el az utolsó körülbelül 100 oldalt. Ennek ellenére egy nagyon kivételes olvasmányként tekintek vissza Amína asz-Sziráfi kalandjaira, és őszintén tudom ajánlani mindenkinek, aki szereti a fantasyt, a kalózokat, és egy igazán magával ragadó olvasmányt keres.

„Ahogy mondtam, nem tartom sokra a politikusokat. Mi, kalózok legalább becsületesek vagyunk a céljainkat illetően.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban híres kalózok nyomába eredünk! Minden állomáson egy-egy fotót találtok, a ti feladatotok pedig az, hogy felismerjétek őket, és beírjátok a nevüket a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07. 24. Utószó
07. 25. Readinspo
07. 27. Csak olvass!
07. 29. Olvasónapló
07. 31. Könyv és más
08. 02. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 554
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635982882
Fordította: Tamás Gábor
Megjelenés időpontja: 2024. június 11.